Atlyginimų atotrūkį tarp didžiųjų ir mažesnių miestų didina geras algas mokančios įmonės | Diena.lt

ATLYGINIMŲ ATOTRŪKĮ TARP DIDŽIŲJŲ IR MAŽESNIŲ MIESTŲ DIDINA GERAS ALGAS MOKANČIOS ĮMONĖS

Atlyginimų atotrūkį tarp didžiųjų ir mažesnių miestų toliau didina didmiesčiuose besikuriančios ir didesnius atlyginimus mokančios įmonės, sako Valstybės duomenų agentūros atstovė.

Atlyginimų atotrūkis tarp Sostinės ir Vidurio ir vakarų Lietuvos regionų ketvirtąjį 2023 metų ketvirtį siekė 383,5 euro ir per ketvirtį padidėjo 17,7 euro.

Anot agentūros generalinio direktoriaus pavaduotojos Ingos Masiulaitytės-Šukevič, Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje daugiausia gyventojų, jaunų žmonių, todėl bendrovės tikisi didesnio tinkamų darbuotojų pasirinkimo.

„Daugiausia dirba darbuotojų pagrindiniuose tuose miestuose – Vilniaus mieste, Kaune ir Klaipėdoje – apie 70 proc. visų darbuotojų yra tose apskrityse. Tai ir susidaro daugiausia tų įmonių, kur ir sektoriuje kuria didžiausias pajamas, todėl visas likęs regionas, (...) tas atotrūkis didesnis, nes Vilniaus mieste yra didžiausią darbo užmokestį mokančios įmonės“, – pirmadienį BNS teigė I. Masiulaitytė-Šukevič, pristačiusi pagrindinius darbo užmokesčio rodiklius.

Anot agentūros duomenų, vidutinis mėnesio darbo užmokestis (be individualiųjų įmonių) paskutinį praėjusių metų ketvirtį Sostinės regione buvo 2319,5 euro (iki mokesčių) ir, palyginti su trečiuoju ketvirčiu, jis padidėjo 4,6 proc., Vidurio ir vakarų Lietuvos regione jis siekė 1936 eurus – 4,5 proc. daugiau.

I. Masiulaitytės-Šukevič teigimu, matoma tendencija, kai jaunimas iš mažesnių miestų kraustosi į didžiuosius, todėl tikėtina, kad atlyginimų atotrūkis ateityje liks.

„Matome, kad dabar tai jis vis tiek didėja – darbo užmokesčio atotrūkis. (...) Sensta visos savivaldybės, tos jaunesnės savivaldybės yra vis tik Vilnius, Kaunas ir Klaipėda, Panevėžys. (...) Darbo užmokesčio atotrūkis, tikėtina, toliau liks, tačiau sunku pasakyti, kaip žmonės spręs, gal rinksis gyventi kitose savivaldybėse“, – sakė ji.

Didžiausią atlyginimą – 2396,9 euro (iki mokesčių) – gavo Vilniaus miesto įmonių, įstaigų ir organizacijų darbuotojai – jis  286,6 euro viršijo šalies vidurkį. Mažiausiai – 1385,4 euro – uždirbo Zarasų rajono darbuotojai – 1011,5 euro mažiau nei Vilniuje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS