Atsisakoma dujų balionų: daugiabučiuose jų neliks per kelerius metus | Diena.lt

ATSISAKOMA DUJŲ BALIONŲ: DAUGIABUČIUOSE JŲ NELIKS PER KELERIUS METUS

Atsižvelgiant į tai, kad dėl sprogimo tikimybės kilus gaisrui ypač nesaugu naudoti suskystintų naftos dujų balionus daugiabučiuose namuose, iki 2022 m. lapkričio 30 d. šių balionų turėtų nelikti, primena Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT).

Nuo 2020 m. vasario 1 d. iki 2020 m. kovo 31 d. turės būti priimti konkretūs sprendimai dėl kiekvieno daugiabučio namo, kuriame maistui ruošti naudojami nesaugūs suskystintų naftos dujų balionai.

Savivaldybių administracija ir daugiabučio namo butų savininkai pagal technines galimybes turės priimti sprendimą, ar jungti daugiabutį namą prie gamtinių dujų centralizuotos sistemos, ar atkurti ankstesniu laikotarpiu eksploatuotus suskystintų naftos dujų rezervuarus, ar maistui ruošti naudoti elektros energiją.

Kaip praneša VERT, siekiant išvengti suskystintų naftos dujų balionų sprogimų gaisro metu, nuo 2020 m. sausio 1 d. pildyti suskystintų naftos dujų balionus ir jais prekiauti bus galima tik tuo atveju, jei baliono ventilis turės saugos įtaisą (apsauginį vožtuvą), neleidžiantį dujų slėgiui balione pakilti iki nesaugaus lygio.

Tai pat, pasibaigus suskystintų naftos dujų balionų (pagamintų pagal GOST standartą), jeigu nuo jo pagaminimo datos praėjo daugiau kaip 40 m., jo tolesnė patikra negalima, būtina utilizuoti.

VERT ir Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba pasirinktose suskystintų naftos dujų prekybos vietose tikrins, ar parduodami, pildomi naftos dujų balionai naudojami su saugos įtaisais. Gyventojų prašoma išlikti budriems ir prekybos vietoje reikalauti, kad parduodamas suskystintų naftos dujų balionas būtų su saugos įtaisu.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ona

kaip su privaciomis valdomis, kur yra keli bendrasavininkai,jeigu vienas iš jų naudoja suskystintu duju balioną , o kiti naudoja elektrines virykles

SUSIJUSIOS NAUJIENOS