Augantys užsikrėtimai grąžina lietuvius į namus: mažiau laiko leidžiama susibūrimuose | Diena.lt

AUGANTYS UŽSIKRĖTIMAI GRĄŽINA LIETUVIUS Į NAMUS: MAŽIAU LAIKO LEIDŽIAMA SUSIBŪRIMUOSE

Spalį smarkiai išaugus susirgimų koronavirusu skaičiui, Lietuvos gyventojai vis rečiau lankėsi viešo susibūrimo vietose, mažiau ėjo į biurus bei daugiau laiko leido namuose ir aplink namus.

Paskutinę spalio savaitę, palyginti su mėnesio pradžia, vidutinis savaitinis gyventojų srautas į prekybos tinklus sumenko 12 proc., į viešąjį transportą – 14,6 proc, į biurus – 16,9 proc., tuo metu srautas aplink gyvenamuosius objektus padidėjo 6,1 proc., rodo „Google“ skaičiuojama gyventojų mobilumo statistika.

„SME Finance“ ekonomistas Aleksandras Izogorodinas sako, kad šie skaičiai reiškia, jog spalį prekybos rodikliai jau bus prastesni, nei trečiąjį metų ketvirtį.

Galima spėti, kad didesnį smūgį patirs ne pirmo būtinumo – ne maisto prekių segmentas, kas yra tiesiogiai susiję su mažėjančiu vartotojų srautu į prekybos tinklus.

„Mažesnis gyventojų srautas į masinio susibūrimo objektus ir prekybos tinklus reiškia, kad spalį Lietuvos mažmeninės prekybos rodikliai jau bus prastesni nei tie pozityvūs skaičiai, kuriuos matėme visą trečiąjį šių metų ketvirtį“, – BNS sakė A. Izgorodinas.

„Vertinant šiuos „Google“ duomenis, galima spėti, kad didesnį smūgį patirs ne pirmo būtinumo – ne maisto prekių segmentas, kas yra tiesiogiai susiję su mažėjančiu vartotojų srautu į prekybos tinklus“, – aiškino ekonomistas.

Pasak jo, naujausi duomenys rodo, kad jau galima pradėti kalbėti ne apie V, bet apie W formos Lietuvos ekonomikos ciklą.

„Po nuosmukio antrąjį ketvirtį, trečiąjį ketvirtį Lietuvos ekonomika demonstravo įspūdingus atsigavimo rezultatus. Tačiau COVID-19 sugrįžo, o su juo sugrįš ir atsargesnė Lietuvos ekonomikos dinamika ketvirtąjį šių metų ketvirtį“, – mano A. Izgorodinas.

Jo teigimu, Lietuvoje toliau augant užsikrėtimų skaičiui ir nuo šeštadienio įvedant visuotinį karantiną, vėl turėtų paspartėti internetinės prekybos apimtys.

Pavyzdžiui, balandį, palyginti su 2019-ųjų balandžiu, mažmeninės prekybos internetu apimtys buvo išaugusios 67 proc. Gyventojų judėjimas į prekybos tinklus spalio pabaigoje, palyginti su baziniu laikotarpiu (sausio 3-vasario 6 dienomis), buvo sumažėjęs 34,7 proc., tuo metu mėnesio pradžioje – 22,6 proc.

Judėjimas į tranzito objektus (viešąjį transportą) spalio pradžioje, palyginti su baziniu laikotarpiu, buvo sumenkęs 8,9 proc., o paskutinę spalio savaitę – jau 23,4 proc. – gegužės pabaigos lygio.

Be to, vis daugiau gyventojų grįžta dirbti į namus – spalio pradžioje srautas į biurus buvo tik 8 proc. mažesnis nei baziniu laikotarpiu, o mėnesio pabaigoje – 24,9 proc. mažesnis ir nukrito iki gegužės vidurio lygio.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS