Baltarusija apie priekaištus dėl Astravo AE: ekonomika viską sustatys į savo vietas | Diena.lt

BALTARUSIJA APIE PRIEKAIŠTUS DĖL ASTRAVO AE: EKONOMIKA VISKĄ SUSTATYS Į SAVO VIETAS

Baltarusijos energetikos viceministras Michailas Michadiukas sako, kad neva politizuotos Lietuvos „pretenzijos“ dėl branduolinės kaimynystės su laiku nuslūgs – elektra iš Astravo atominės elektrinės (AE) tekės į Lietuvą, nes pirkti baltarusišką elektrą nėra gėdinga. Astravo AE paleidimas jau ne už kalnų, paleista jėgainė bus saugoma dronais, dar pridūrė viceministras.

„Niekada neatsisakėme dialogo su Lietuva, į visus klausimus, kuriuos mums pateikė, atsakėme. Visada kvietėme lietuvius į jėgainės statybos aikštelę, kvietėme dialogo įvairiais formatais“, – interviu Baltarusijos naujienų agentūrai BELTA sakė M. Michadiukas.

Visgi, pasak už Astravo AE projektą atsakingo viceministro, dialogas nepavyko, nes Astravo AE klausimas Lietuvoje yra pernelyg politizuotas.

„Deja, bet Baltarusijos AE statybos klausimas Lietuvoje labai politizuotas. Juk iš Lietuvos mes negavome jokių klausimų. Manau, jie blaiviai vertina, kad mes pasirinkome vieną iš geriausių, šiuolaikiškiausių projektų. Taigi pretenzijos dėl AE statybos, mano galva, išgalvotos politikų“, – teigė M. Michadiukas.

Lietuva šiuo metu perka elektros energiją iš Baltarusijos, M. Michadiuko nuomone, taip bus ir toliau.

„Dėl Lietuvos pretenzijų: ši šalis šiandien perka baltarusišką elektros energiją. Tame nėra nieko gėdingo. Ekonomika viską sustatys į savo vietas“, – tikino jis.

Paklaustas apie Astravo jėgainėje pagamintos elektros energijos eksportą, viceministras kalbėjo apie „daugybę sutarčių“, kurios jau esą pasirašytos.

„Mes aktyviai dirbame ties baltarusiškos elektros energijos eksporto klausimu. Turime daug pasiūlymų, pasirašėme daugybę sutarčių dėl elektros eksporto. 2019-aisiais tikimės dukart padidinti elektros energijos eksportą, palyginti su praėjusiais metais. Manau, kad su atominės jėgainės paleidimu mūsų eksporto potencialas išaugs tiek techniškai, tiek ir ekonomiškai“, – sakė jis.

Atsižvelgiant į dabartines Baltarusijos elektros tinklų jungtis su Lietuva, Ukraina, Lenkija ir Rusija, tvirtino M. Michadiukas, elektros eksportas yra galimas.

„Jei sutartys bus su gera perspektyva, šias jungtis galima plėsti. Eksportas nemažės, manau, jis tik augs“, – teigė M. Michadiukas.

Savaitgalį įvyko išpuolis prieš naftos gamyklas Saudo Arabijoje, sujaukęs šalies naftos gavybą. M. Michadiuko teigimu, Astravo AE nuo panašių atakų bus apsaugota.

„Dabar šis klausimas yra išspręstas aukščiausiu lygiu. Baltarusijos įstatymai šiuo atžvilgiu yra net griežtesni nei Rusijoje ar kitose šalyse. Dėl dronų – priimti dokumentai dėl priemonių, kurios užtikrins atominio objekto saugumą. Šioje srityje mes dirbame kartu su atitinkamomis tarnybomis“, – sakė viceministras.

Pasak M. Michadiuko, pirmojo Astravo AE bloko paleidimas numatomas šiemet, o jėgainės personalas jau dirba veikiančios elektrinės režimu.

„Esame aktyvioje paruošiamųjų darbų stadijoje, pradėjome beveik paskutinius darbus prieš paleidimą. Jėgainės personalas jau dirba režimu, koks bus veikiančioje elektrinėje“, – tikino pareigūnas.

ELTA primena, kad Baltarusija 2400 MW galios atominę elektrinę stato netoli Astravo miesto, nuo Vilniaus nutolusio vos per 50 km. Pirmąjį jėgainės reaktorių tikimasi paleisti jau šiemet, antrąjį – kitais metais.

V. Poderys: jis yra neteisus

Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys, vertindamas M. Michadiuko teiginius, kad Lietuvos pretenzijos dėl Astravo atominės elektrinės (AE) yra išgalvotos politikų ir Lietuva vis tiek pirks elektrą iš Baltarusijos, teigė, kad viceministras yra neteisus.

„Mes pasakėme, kad nepirksime elektros iš sistemų, kuriose yra nesaugios branduolinės elektros, kitaip sakant, mūsų įstatymas draudžia pirkti elektrą iš Rytų, ar tai rusiška, ar baltarusiška, jų sistema yra bendra. Šia prasme, jeigu elektra kažkokiu būdu iš Rytų patenka į mūsų rinką, tai netiesiogiai reiškia, kad perkame šią energiją, kurią norime užkardyti. Jeigu viceministras tai pasakė, o latviai ir estai pirks iš Rytų, tai ta energija pateks ir į mūsų rinką, nes latvių, estų ir mūsų rinkos yra bendros. Žiūrint, ką viceministras turi omenyje“, – Eltai teigė V. Poderys.

Komisijos pirmininko nuomone, Lietuvos pretenzijos dėl Astravo AE yra teisingos, o Baltarusijos energetikos viceministras, sakydamas, kad jos yra išgalvotos politikų – neteisus.

„Pretenzijos yra absoliučiai objektyvios, tarptautinės konvencijos tą patvirtino. Buvo tokia reguliuotojų darbo grupė iš daugelio šalių, dėl streso testo pasakė, kad tikrai yra problemų ir prašome tvarkytis. Jie (Baltarusija. – ELTA) pripažino, kad taip yra ir susitvarkys. Jie patys pripažino, kad yra (problemų. – ELTA). Su visa pagarba viceministrui, bet jis yra neteisus“, – Eltai sakė V. Poderys.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

RBMK Ignalina

O juk Kubilas sakė, kad elektrinė nebus pastatyta. Ir nemaža dalis "tvartelinių" buvo patikėję šio senio pezalais. Dabar jau paleidimas įvyks po poros mėnesių. Sekantis žingsnis bus kai Lietuva per Latviją pirks toje elektrinėje pagamintą elektrą. "Tvarteliniai" vėl kažką papezės, bet bus taip, kaip pasakė baltarusių viceministras.

Kai negali

įkąst, o taip norisi, belieka lot.

Joo

Sustabdyti Astravo AE yra jau neįmanoma. Tad reikia nusiderėti ir pirkti papigiai elektrą pagamintą AE. Dabar elgiamės kaip šuo ant šieno.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS