Baltieji rūmai: JAV ir Rumunija prieštarauja dujotiekiui „Nord Stream 2“ | Diena.lt

BALTIEJI RŪMAI: JAV IR RUMUNIJA PRIEŠTARAUJA DUJOTIEKIUI „NORD STREAM 2“

Jungtinės Valstijos ir Rumunija nepritaria Rusiją ir Vokietiją sujungsiančio dujotiekio „Nord Stream 2“ tiesimui, šalys taip pat prieštarauja ir kitiems Rusijos bei jos partnerių projektams energetikos srityje, teigiama bendrame JAV ir Rumunijos prezidentų Donaldo Trumpo ir Klauso Iohannio pranešime.

„Jungtinės Valstijos ir Rumunija pripažįsta, kad energetinis saugumas yra dalis nacionalinio saugumo. Pabrėžiame, kad prieštaraujame „Nord Stream 2“ ir kitiems projektams, kurie mūsų sąjungininkus ir partnerius daro priklausomais nuo rusiškų energijos išteklių“, – sakoma D. Trumpo ir K. Iohannio pranešime, kurį išplatino Baltieji rūmai.

Pasak prezidentų, Europos energetinę nepriklausomybę gali sustiprinti būtent Rumunijoje esančios gamtinių dujų atsargos.

„Rumunijos gamtinių dujų atsargos gali užtikrinti mūsų šalių gerovę ir Europos energetinę nepriklausomybę. JAV ir Rumunija aptars, kaip galima būtų pagerinti investicinį klimatą Rumunijoje, kad tai atneštų naudos abiem šalims. Taip pat raginame mūsų pramonės bendroves glaudžiai bendradarbiauti, siekiant Rumunijos branduolinės energetikos tikslų“, – teigė D. Trumpas ir K. Iohannis.

ELTA jau skelbė, kad kontrolinį „Nord Stream 2“ akcijų paketą valdo Rusijos dujų koncernas „Gazprom“. „Gazprom“ partneriai – Vokietijos „Wintershall“ ir „Uniper“, Austrijos OMV, Prancūzijos „Engie“ ir Jungtinės Karalystės (JK) bei Nyderlandų „Royal Dutch Shell“ – finansuos 50 proc. projekto. Tikimasi, kad galutinė „Nord Stream 2“ projekto kaina neviršys 9,5 mlrd. eurų.

Iš dviejų 1230 km ilgio gijų sudarytas dujotiekis „Nord Stream 2“ yra tiesiamas Baltijos jūra. Vamzdynas sujungs Rusiją ir Vokietiją, o bendras dujotiekio pralaidumas siekia 55 mlrd. kub. m dujų per metus.

GALERIJA

  • Baltieji rūmai: JAV ir Rumunija prieštarauja dujotiekiui „Nord Stream 2“
  • Baltieji rūmai: JAV ir Rumunija prieštarauja dujotiekiui „Nord Stream 2“
EPA-ELTA nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

nu va

trumpas ir cigonus pazabojo,kaip ir Lietuva.

Kam idomi

nusigyvenusių čigonu valstybės nuomonė? Gal tik bukei Melanijai

Anonimas

O kam priestarauti? Tam, kad is amerikos reiketu zymiai brangiau pirkti? Amerika galima surasti, jie rupinasi kaip daugiau pinigu uzdirbti. Bet tomias salies Kaip Lietuva, Latvia, Estija, Lenkija ir.t.t Labai sunku surasti, kurie vers savo zmones smarkiai permoketi uz dujas vardan amerikos geroves

SUSIJUSIOS NAUJIENOS