„Baltpool“: biokuro kainos per 1,5 metų mažėjo 42 proc. | Diena.lt

„BALTPOOL“: BIOKURO KAINOS PER 1,5 METŲ MAŽĖJO 42 PROC.

  • 0

Per pusantrų metų biokuro kaina Lietuvoje sumažėjo beveik 42 proc. ir grįžo į lygį, buvusį iki importo iš trečiųjų šalių draudimo, teigia Lietuvos biokuro birža „Baltpool“.

Dėl to šilumos kainos vartotojams šį šildymo sezoną, palyginti su ankstesniu, sumažėjo 18 proc., antradienį pranešė birža.

Pasak „Baltpool“ prekybos vadovo Vaidoto Jonučio, prasidėjus šiam šildymo sezonui biokuro pardavėjams sukauptos atsargos tapo nuostolingos, biokuras dabar parduodamas žemiau savikainos.

„Dėl šios priežasties šilumos kainos grįžo į iki biokuro importo draudimo iš trečiųjų valstybių periodo lygį. Atsižvelgiant į tai, kad dėl sankcijų biokuro gamyboje nėra naudojamos baltarusiškos žaliavos, tai yra itin biokuro vartotojams palanki aplinkybė“, – rašoma „Baltpool“ pranešime.

Biržos teigimu, nuo praėjusių metų gegužės 80 proc. per „Baltpool“ įsigyjamo biokuro yra tvarus, perkamas per pernai įsteigtą biokuro tvarumo schemą „RED BP“. Lietuvoje pagal ją vyksta 87 proc. prekybos sandorių.

Biržos duomenimis, pernai užsienio dalyviai „Baltpool“ biržoje suprekiavo 1,7 teravatvalandės (TWh), arba 4,25 karto daugiau biokuro nei 2022 metais (0,4 TWh).

Pasak V. Jonučio, 2023 metai „Baltpool“ buvo sėkmingi – išaugo užsienio rinkos dalyvių dalis, į biržos prekybos sistemą integruota Vilniaus kogeneracinė jėgainė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS