Bandomąjį dujų krovinį į Latviją tikimasi išsiųsti per mėnesį | Diena.lt

BANDOMĄJĮ DUJŲ KROVINĮ Į LATVIJĄ TIKIMASI IŠSIŲSTI PER MĖNESĮ

  • 0

Latvijos parlamentui ketvirtadienį priėmus dujų rinkos liberalizavimą ir bendrovės "Latvijas gaze" skaidymą numatančias įstatymo pataisas, pirmąjį bandomąjį dujų krovinį iš Lietuvos į Latviją tikimasi išsiųsti per mėnesį. Energetikos ministras Rokas Masiulis teigia, kad Latvijos parlamento sprendimas palengvins dujų prekybą tarp Baltijos šalių.

"Leisti prekiauti leido, bet yra daug dalykų, kurie yra palikti "Latvijas gaze" sprendimui. (...) Situacija yra tokia, kad likę tokių pilkųjų zonų, kaip, pavyzdžiui, jei nori per Latviją arį Latviją prasivežti dujas, 30 dienų reikia laukti "Latvijas gaze" leidimo. Dar yra tokių administracinių kliūčių. Dabar su Latvija kalbame apie testinį dujų nusiuntimą, norime pasižiūrėti, ar jis gali įvykti. Per gerą mėnesį tikimės tai padaryti", - BNS sakė dujų prekybos bendrovės "Litgas" vadovas Vytautas Čekanavičius.

Jis teigė negalintis atskleisti, kad bus siunčiamas bandomasis dujų krovinys ir kiek jų ketinama eksportuoti.

"Dabar deriname paskutines sąlygas, tikimės, kad greitu metu pavyks. Procedūra paprasta - susikalbame dėl galutinių sąlygų, tada kreipiamės į "Latvijas gaze" ar galima tą padaryti, tada jei gauname leidimą, sandorį padarome. Tik į viską reikia žiūrėti su rezervu, nes vyksta pirmą kartą ir neaišku, kas gali įvykti", - aiškino V.Čekanavičius.

Energetikos ministras Rokas Masiulis BNS teigė, kad ketvirtadienį priimtas Latvijos parlamento sprendimas palengvins dujų prekybą tarp Baltijos šalių.

"Smagu, kad progresas Latvijoje yra ir matosi, kad šita vyriausybė nuo pradžios buvo nusiteikusi tą progresą padaryti - liberalizuoti dujų rinką ir sumažinti monopolininko įtaką Latvijoje. (...) Kaip mes suprantame, šis sprendimas ne tik numato, kad 2017 metais "Latvijas gaze" bus išskaidyta į dvi dalis - bus atskirti perdavimo tinklai ir saugykle nuo prekybos ir skirstymo. Kitas dalykas, tai leidžia de facto dabar, pavyzdžiui "Latvenergo", iš Lietuvos nusipirkti dujų", - BNS sakė R.Masiulis.

Anot jo, Latvijoje dar turės būti priimti tam tikri poįstatyminiai aktai, kurie užtikrins laisvą prekybą dujomis.

"Tikėtina, kad kurį laiką šiais metais dar bus tas bandomasis laikotarpis, bet ir jo metu prekyba jau gali vykti", - kalbėjo R.Masiulis.

Latvijos parlamentas dujų rinkos liberalizavimui nuo 2017 metų balandžio 3 dienos pritarė dar 2014 metų kovą, o ketvirtadienį priimtomis pataisomis Energetikos įstatymas papildytas dujų rinkos liberalizavimo sąlygomis, numatančiomis, jog dujų kainą nustatys rinkos dalyviai derybų būdu.

Įstatyme suformuluoti dujų rinkos liberalizavimo pagrindiniai principai - gamtinių dujų perdavimo ir saugojimo veikla turi būti atskirti nuo skirstymo ir prekybos veiklos, juridinis, funkcinis ir praktinis perdavimo operatoriaus atskyrimas nuo prekybos veiklos, perdavimo ir saugojimo operatoriaus įsipareigojimai, rinkos priežiūros institucijos teisės ir pareigos kontroliuojant perdavimo ir saugojimo operatoriaus veiklą.

Naujos redakcijos įstatymas skelbia, jog buitiniai vartotojai nuo 2017 metų balandžio galės rinktis dujų teikėjus, kurie bus įtraukti į prekybos gamtinėmis dujomis įmonių registrą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS