Bibliotekų lankytojams siūlys elektronikos atliekas mainyti į knygas | Diena.lt

BIBLIOTEKŲ LANKYTOJAMS SIŪLYS ELEKTRONIKOS ATLIEKAS MAINYTI Į KNYGAS

  • 0

Elektronikos platintojų asociacija (EPA) skelbia konkursą „Atsakingas skaitytojas“. Jame dalyvauti kviečiamos viešosios Lietuvos bibliotekos. Vykstant konkursui, bibliotekų darbuotojai ir lankytojai galės patogiai atsikratyti elektronikos atliekomis. EPA pasirūpins saugiu jų sutvarkymu bei apdovanos aktyviausius dalyvius. Projektas vyks visus metus, tuo tarpu registruotis į jį bibliotekos kviečiamos iki balandžio 20 d.

„Atsakingas skaitytojas“ projektą organizuojančios EPA direktorius Linas Ivanauskas teigia, kad šis konkursas vyksta jau trečius metus ir sulaukia nemažo susidomėjimo. „Gyventojams patogu atsikratyti elektronikos atliekomis ir baterijomis, paprasčiausiai apsilankius savo bibliotekoje. Tiesa, konkurso metu galima išmesti ne tik smulkias elektronikos atliekas, gyventojai gali pas bibliotekininkus registruotis ir EPA iš jų namų nemokamai išveš ir tokius nebereikalingus elektronikos prietaisus kaip šaldytuvas, skalbyklės ar pan. Tai itin patraukli galimybė, nes neturint didesnio transporto, atsikratymas tokiomis atliekomis tampa nemažu galvos skausmu, o kartais virsta ir nemenkomis išlaidomis“, - pasakoja L. Ivanauskas.

Pasak L. Ivanauskas, dalyvaudami projekte gyventojai tinkamai rūšiuoja, EPA pasirūpina saugiu elektronikos atliekų sutvarkymu, o bibliotekų lentynos – pildosi naujomis knygomis. „Pernai, dalyvaudami konkurse, gyventojai atsikratė daugiau kaip 10 tūkst. tonų elektronikos atliekų ir baterijų. Aktyviausios bibliotekos buvo apdovanotos, joms buvo nupirkta daugiau nei 160 naujausių knygų. Tiesa, kokios knygos reikalingos, pasakė pačios bibliotekos. Daugiausiai norėta leidinių vaikams, mokomosios literatūros, romanų, savitaigos bei psichologijos knygų. Džiaugiamės, kad ši knygų pildymo bibliotekose idėja sulaukė plataus palaikymo ir šiemet – projekto partneriu tapo Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija“, – pasakoja L. Ivanauskas.

„Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija jungia 1245 šalies bibliotekas, įskaitant ir jų padalinius. Didelė dalis šių bibliotekų kalba apie naujų ir populiarių knygų trūkumą: naujausiems leidiniams neretai pritrūksta lėšų. Šis projektas – galimybė patiems bibliotekų lankytojams savo socialiai atsakingu elgesiu prisidėti prie didesnės leidinių bei knygų įvairovės. Kitas dalykas – bibliotekos nėra tik knygų skolinimo institucija, tai vieta, kurioje sutelktos žinios, skatinamas brandaus ir atsakingo žmogaus augimas. Atsakingas rūpinimasis savo aplinka – viena iš svarbių temų“, – teigia asociacijos atstovė Danguolė Abazoriuvienė.

Bibliotekose, kurios dalyvaus projekte, bus pastatytos specialios nebereikalingų baterijų ir kitų smulkių elektronikos atliekų surinkimo dėžutės. Tiesa, jau antrus metus iš eilės elektronikos atliekas bus galima rūšiuoti net ir būnant namuose – tereikės užpildyti registracijos formą bibliotekoje ir stambiąsias elektronikos atliekas (šaldytuvus, gartraukius, šildymo prietaisus ir t. t.) EPA nemokamai išveš tiesiai iš gyventojų namų, kartu paimdama ir smulkiuosius el. prietaisus (virdulius, plaukų džiovintuvus, elektroninius žaislus ir t. t.). Šie elektroniniai prietaisai bus pasveriami ir atiduotas kiekis priskaičiuotas prie bibliotekos elektronikos surinkimo rezultatų.

Projektas „Atsakingas skaitytojas“ prasidės balandžio mėnesį ir tęsis iki 2018 metų pabaigos. Projektą sudarys du etapai. Po kiekvieno iš jų bus išrinkta viena, daugiausiai elektronikos atliekų ir baterijų (kg) surinkusi, biblioteka. Kiekviena laimėjusi biblioteka galės išsirinkti naujų knygų už 750 Eur sumą.

Registruotis gali visos viešosios Lietuvos bibliotekos, įskaitant jų padalinius bei filialus. Bibliotekos, nusprendusios dalyvauti projekte, apie savo sprendimą turėtų informuoti projekto organizatorius el. paštu socprojektai@epa.lt arba telefonu +370 678 58584. Konkurso taisykles galima rasti čia.

Gyventojai, kurių lankomos bibliotekos projekte nedalyvauja, vis tiek gali elgtis atsakingai: smulkiąją elektroniką galima išmesti į specialiai tam skirtus konteinerius prekybos centruose, kurių jų EPA visoje Lietuvoje yra pastačiusi daugiau nei 4 tūkst. Artimiausius elektronikos atliekų surinkimo taškus galima atrasti EPA internetiniame tinklalapyje.

Tuo tarpu stambiųjų elektronikos atliekų, pvz., šaldytuvų, šaldiklių, televizorių ir pan., galima atsisakyti, iškviečiant EPA atliekų surinkėjus. Jie stambiąsias elektronikos atliekas išveža nemokamai, tereikia iškvietimą užregistruoti paskambinus telefonu 8 695 55 111 arba užpildžius formą internete. Svarbu atkreipti dėmesį, kad nemokamai iš namų išvežamos pilnos komplektacijos stambiosios elektronikos atliekos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS