Biokuras biržoje per metus brango dvigubai | Diena.lt

BIOKURAS BIRŽOJE PER METUS BRANGO DVIGUBAI

  • 1

Vidutinė energijos išteklių biržoje suprekiauto biokuro kaina, įskaitant transportavimo išlaidas, paskutinį praėjusių metų ketvirtį siekė 20,25 euro už megavatvalandę (MWh) – 2 kartus daugiau nei 2020 metais tuo pat laiku.

Energetikos reguliavimo tarybos (VERT) ataskaitoje skelbiama, kad energijos gamintojams biokuras biržoje vidutiniškai kainavo 9,6 proc. brangiau nei perkant pagal dvišales sutartis.

Paskutinį praėjusių metų ketvirtį biržoje sudaryta 2,6 tūkst. sandorių – 65 proc. daugiau nei prieš metu. Įsigyto biokuro kiekis sudarė 94,4 proc. viso rinkoje parduoto biokuro, didžioji jo dalis (62,5 proc.) teko centralizuoto šilumos tiekimo įmonėms.

Didžiausia biokuro kaina buvo Marijampolės apskrityje (25,26 euro), mažiausia – Tauragės apskrityje (16 eurų).

Lietuvos regionuose kainų skirtumai siekė 57,9 proc. – jos skiriasi priklausomai nuo pasiūlos, pristatymo kaštų, biokuro pirkimo būdo ir kitų aplinkybių.

Biokuro rinkoje praėjusių metų paskutinį ketvirtį veikė 197 dalyviai (71 pirkėjai ir 126 pardavėjai), o keturi didžiausi tiekėjai kartu užėmė 34,79 proc. rinkos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

materialistas

Biokuro kainos tikriausiai pasivys ir pralenks iškastinio kuro kainas, nes medienos kiekiai riboti, ir ypač vietiniai. Ir iš viso - ekonomika, paremta kitų šalių pigiais resursais yra amorali, dviveidiška, nes remia tų šalių išnaudotojus, ir pasmerkta žlugti. Kaip galima trimituoti apie besivystančių šalių, Indijos, Kinijos blogybes ir tuo pačiu kelis kartus pigiau nei iš savo rinkų pirkti gamtinius išteklius ir prekes? Energiją reikia išgauti iš vietinių tiesioginių atsinaujinančių šaltinių - visų išvestinių iš saulės energijos, taip kaip gyveno žmonės daugelį tūkstančių metų iki pramoninės "revoliucijos", tiksliau išsigimimo. Juk nepavadinsi pažanga energijos gavimo garo technologija su kelių procentų nvk, pav. transporte, pramonėje ir elektros gamyboje taip pat šildė ir šildo ežerus ir upes.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS