Nuo algos iki algos gyvena pusė lietuvių: viskas ne dėl pinigų stygiaus? | Diena.lt

NUO ALGOS IKI ALGOS GYVENA PUSĖ LIETUVIŲ: VISKAS NE DĖL PINIGŲ STYGIAUS?

  • 31

Aštuonios sąskaitos vienam žmogui gali atrodyti gerokai per daug, tačiau finansų analitikai tikina, kad būtent kelios sąskaitos – geriausias įrankis norint sutramdyti per didelį norą išlaidauti ir sutaupyti. Nuo algos iki algos gyvena pusė Lietuvos gyventojų. Anot finansų ekspertų, taip dažniausiai nutinka ne dėl pinigų stygiaus, o nemokėjimo su jais elgtis.

Kaip turėjimas daug sąskaitų gali padėti reguliuoti finansus patarė SEB banko asmeninių finansų ekspertė Sigita Strockytė-Varnė.

– Žmonės dažnai sako, kad mažai uždirba, gyvena nuo algos iki algos, kad neįmanoma sutaupyti. Ar tikrai neįmanoma? 

– Aš manau, kad visi, kurie atkreipia dėmesį į savo išlaidas, kurie moka susidaryti planą, tikrai sutaupyti gali. 

– Nuo ko pradėti? 

– Turiu tokią šventą trejybę, kurią visiems sakau. Ją labai paprasta prisiminti. Trys pagrindiniai dalykai: sek, skaidyk ir pasitikrink. Pirmas žodis – sek. Jis reiškia tai, kad turiu suprasti, kur išleidžiu savo pinigus tam, kad man būtų lengviau susiskaidyti, turėti realų planą, kurio pavyktų laikytis. Tą galima daryti stebint savo išlaidas arba pasižiūrėti, pavyzdžiui, paskutinių trijų mėnesių sąskaitos išrašą, kuriame matome, kaip leidžiame pinigus. Pastebėti tam tikras vietas, kuriose galėčiau pasakyti, kad gal galėjau čia pinigų neleisti. Tai padeda atkreipti dėmesį į tai, kai ateityje pirksiu kažką panašaus. Tikrai prisiminsiu, kad kažkada sau dėl šito dalyko priekaištavau. Kai pamatau savo išlaidas, man šiek tiek lengviau pasidaryti planą į priekį, kaip aš toliau norėčiau leisti pinigus. Pavyzdžiui, pasakysiu sau, kad išleisiu tik 50 eurų maistui, bet mano išlaidose akivaizdžiai matosi, kad išleidžiu 300 eurų. Faktas, kad tikrai nesugebėsiu laikytis to plano. Dėl to labai svarbu pasižiūrėti tas išlaidas. 

Tuomet seka – skaidyk. Visiems rekomenduoju kiekvieno mėnesio pradžioje susiskaidyti. Savo pinigams, kuriuos aš gaunu, suteikti paskirtį: kur aš dabar pinigus leisiu, kokią dalį skirsiu komunaliniams mokesčiams sumokėti, kokią dalį skirsiu maistui, kokią dalį skirsiu atostogoms, kokią dalį investavimo arba finansinio saugumo rezervų kaupimui. Kai susiskaidau, mano pajamos nebeatrodo tokios didelės ir tada mažiau noriu pirkti, nes turiu labai aiškią struktūrą, kur mano pinigai planuojami išleisti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

– Jūs pati turite aštuonias sąskaitas. Papasakokite apie tai, kaip jos padeda skaidyti ir paskirstyti pinigus. 

– Visi bankai, turint paslaugų krepšelius, dažnai sąskaitą suteikia nemokamai. Pats lengviausias būdas – susiskaidyti ne ant lapo, bet iš karto tą padaryti per skirtingas sąskaitas. Tai – patogu. Turiu skirtingas sąskaitas: vieną skirtą vartojimui, kitą mokesčiams. Trečia skirta taupymui, ketvirta investavimui ir dar kelios asmeninėms reikmėms. Kiek sąskaitų reikia, kiekvienas turėtų nuspręsti individualiai. Man yra paprasčiau kuo smulkiau susiskaidyti. Kitam gali užtekti trijų sąskaitų, kurias skirs mokesčiams, vartojimui ir taupymui. Kiekvienas turėtų pagal save pasirinkti. Man kuo smulkiau, tuo patogiau, nes tada nebereikia galvoti. Tu žinai kokia pinigų suma skirta kasdieniniam vartojimui. Automatiškai neišleidi tų pinigų, kurie skirti tavo ateities vartojimui. Pavyzdžiui, tu visuomet turėsi pinigų ir atostogoms, ir tiems gimtadieniams dėl to, kad tu tą iš anksto susiplanavai. 

– Kokią sumą turiu atsidėti? Kaip paskirstyti? Mokesčiai kiekvieną mėnesį yra panašūs, o kiek skirti taupymui, pramogoms? 

– Universali taisyklė, apie kurią mes labai dažnai kalbame, tai – 50, 30, 20. Aš turėčiau gyventi taip, kad ne daugiau 50 proc. visų gaunamų pajamų išeitų būtinoms išlaidoms padengti. Kas yra būtinosios išlaidos? Tai – komunaliniai, finansiniai įsipareigojimai, tai gali būti telefono sąskaita, transportas, bazinis maistas, ne kavinės ir restoranai, bet tai, ką aš valgau namuose. 30 proc. turėtų keliauti jūsų norams, tam ko neprivalau išleisti, bet man labai patinka leisti pinigus. Čia ta nuostabioji dalis – kavinės, restoranai, pramogos, teatrai. Toliau 20 proc. skiriama taupymui arba investavimui. Į tai įeina antrosios ir trečiosios pakopos kaupimas, finansinio saugumo rezervo kaupimas. Lygiai taip pat, jeigu aš turiu kažkokių brangių paskolų ir noriu greičiau jas padengti, tai refinansavimas galimas iš tos 20 proc. dalies. Tokia yra bazinė taisyklė.

Tačiau aš visą laiką sakau, pirmiausia, pasižiūrėkite savo išlaidas ir labai sąžiningai pasakykite sau, kurios išlaidos nebepatinka, kur tikrai galiu sau šiek tiek papriekaištauti. Nereikia bijoti į tai atkreipti dėmesį, nes visos mūsų praeities išlaidos gali padėti daug teisingiau planuoti ateityje, kaip norėsiu leisti pinigus. Kiekvienas tuos procentus nusistato skirtingai. Asmeniškai atostogoms skiriu 7 proc. savo pajamų, mažiausiai 15 proc. investavimui. Kiekvienas skirtingai. Pagal savo galimybes reikia pasižiūrėti. Labai gerai pradėti nuo 1–2 proc. 

Rašyti komentarą
Komentarai (31)

to Jūratė

Kiekvienas randa darbą pagal save, savo protą, išsilavinimą, gabumus. Jei nenorėjote mokytis, kelti kvalifikaciją, jei neturite darbo patyrimo, nemokate kalbų, nemokate save pateikti darbdaviui, tai menką ir atlyginimą gaunate. Kam jums pinigai, jei neturite proto? Kur tuos pinigus dėsite? Kiekvienas gauna pagal savo protą. Nemanau, kad žmogus protingas, jei dabar neranda Lietuvoje darbo už 1000, o dirba už 400. Šiaip jau net nepažįstu dirbančių už 400 eur per mėn, tai internetiniai skiedalai. Mano mama dabar išėjo į pensiją, bet dar dirba ir uždirba 800 per menesį į rankas - viso labo nuveža rytais keturis vaikus į darželį ir po to keturis į mokyklą.

rokas

Nžn kam tuos pinigus taupyti???? Aš juos leidžiu ir leisiu. Bankams ir valdžiai reikia, kad žmonės kuo daugiau sukauptų bankuose ir būtų galima juos apiplėšti a ne?. Jei laikysime čiužiniuose vis vien apilėš- padarys per naktį pinigų nuvertėjimą ir ryt už savo sutaupytus 10 000 gausime 1000. Papūskit man į uodegą su savo patarimais. Noriu gyventi kol esu jaunas, sveikas, kol turiu norų ir galimybių. Nieko neskaičiuoju, neanalizuoju ir netaupau. Turiu pinigų ir noro- perku. Nėra pinigų- neperku. Dirbu tam, kad pinigus leisti, o ne tam, kad sukišti į banką ir ponai bankininkai naudotųsi mano pinigais ir miljardus sau darytųsi.

to Europa

Tavo atlyginimas gal ir pakilo anglijoje 5 kartus, bet jei ten nuomuotm butą, pirktum maškę, mokėtum visus privalomus mokesčius ir draudimus, leistum vaiką į mokyklą ir darelį, pirktum rūbus, eitum į koncertą, kiną, pirktum knygas ir t.t., tai nesudurtum galų su galais. O dabar nuvažiuoja 10 lietuviškų budulių , išsinuomuoja vieną butą, ėda tik atsivežtus lašinius ir bulves, nieko neperka, niekur neina, tai jiems ir atrodo tas atlyginimas 5 k didesnis. Iš tiesų jis yra 5 kartus mažesnis. Na kas gi į gerai apmokamą darbą ims debilą emigrantą iš lietuvos? Už gerą atlyginimą ir savi eina dirbti. O už ubagišką tik lietuviai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS