Seimas atmetė opozicijos siūlymą mažinti akcizus degalams | Diena.lt

SEIMAS ATMETĖ OPOZICIJOS SIŪLYMĄ MAŽINTI AKCIZUS DEGALAMS

Seimas artimiausiu metu nesvarstys siūlymo mažinti akcizus degalams.

Parlamentarai ketvirtadienį po svarstymo atmetė opozicinių frakcijų atstovų teiktas Akcizų įstatymo pataisas, kuriomis siūlyta bešviniam benzinui akcizą sumažinti nuo 466 iki 359 eurų už tūkstantį litrų, o dyzelinui – nuo 372 iki 330 eurų.

Už pataisų svarstymą balsavo 34 Seimo nariai, prieš buvo 33, o susilaikė 20. Kitu balsavimu 45 balsais už ir 38 prieš Seimas pataisas iš viso atmetė. Tai reiškia, kad jos Seime negalės būtų svarstomos artimiausią pusmetį.  

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nario Algirdo Butkevčiaus teigimu, pataisas reikia priimti atsižvelgus į geopolitinę situaciją bei tai, kad Lietuva yra tranzitinė šalis. Jis prognozavo, kad dyzelinas tokiu atveju pigtų 15-18 proc., o benzinas – 7-12 proc.

A. Butkevčius, be kita ko, pripažino, kad ir sumažinus akcizą degalams, pavyzdžiui, dyzelino kaina vis tiek nebūtų mažesnė negu Lenkijoje.

Tuo metu Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas skaičiavo, kad priėmus pataisas dyzelinas atpigtų 5 centais, o benzinas – 13 centų.

„Bet ir tai su sąlyga, kad degalinės sutiks tą skirtumą atiduoti vartotojams“, – pabrėžė jis. 

Biudžeto praradimai dėl pataisų būtų apie 127 mln. eurai. Tačiau A. Butkevičiaus teigimu, juos kompensuotų dėl geresnės verslo aplinkos gautos papildomos pajamos.  

Lietuvoje šiuo metu degalams taikomas standartinis 21 proc. PVM tarifas, be to, bešviniam benzinui taikomas 466 eurų už  tūkstantį litrų, turinčiam švino – 579,24 euro, o dyzelinui – 372 eurų akcizas.

GALERIJA

  • Algirdas Butkevičius
I. Gelūno / BNS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Jeigu kasdien

neapiplestu ubagu - ponai seniai butu ismire,kaip dinozaurai!

Flurona

@jo kiek galiu kartot, NĖRA SEIME KONSERVATORIŲ

jo

labai konservatoriska... visi mazochistai balsuokit uz konservas!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS