D. Grybauskaitė: finansinis stabilumas – visos ES interesas | Diena.lt

D. GRYBAUSKAITĖ: FINANSINIS STABILUMAS – VISOS ES INTERESAS

  • 0

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė susitikusi su Nyderlandų finansų ministru ir Euro grupės vadovu Jeroenu Dijsselbloemu aptarė ekonominę padėtį euro zonos šalyse, finansinę Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai darbotvarkę ir Lietuvos pasirengimą įsivesti eurą.

Euro grupę sudaro bendrą ES valiutą įsivedusių šalių finansų ministrai, kurie sprendžia aktualiausius su euru susijusius klausimus. Ši grupė yra svarbi užtikrinant finansinį stabilumą ir skatinant ekonomikos augimą Europoje, taip pat ji turi rekomendacinį balsą dėl euro įvedimo valstybėse.

„Ekonominė situacija euro zonos šalyse yra vis dar sudėtinga - ekonomikos atsigavimas lėtas, nedarbo lygis aukštas. Todėl reikia visų sutelktų pastangų kuriant stabilią ir augančią Europos ekonomiką. Finansinis stabilumas - visos ES interesas", - sako prezidentė.

Šalies vadovė akcentuoja, kad pirmiausia finansinis stabilumas neatsiejamas nuo bankų sektoriaus patikimumo. Tam tikslui kuriama Bankų sąjunga, kuri padės vykdyti efektyvesnę bankų priežiūrą ir apsaugos mokesčių mokėtojus nuo papildomų išlaidų. ES Tarybai pirmininkaujanti Lietuva siekia, kad jau šiemet būtų susitarta dėl vieningo bankų pertvarkymo mechanizmo.

Prezidentė taip pat pabrėžia, kad siekiant užtikrinti tvarius viešuosius finansus ir didinti ES konkurencingumą, būtina toliau tęsti struktūrines reformas visose ES narėse.

Susitikime aptartas ir Lietuvos pasirengimas įsivesti eurą. Pasak Prezidentės, siekis įsivesti euro įpareigoja mūsų šalį laikytis finansinės drausmės ir atsakingos fiskalinės politikos.

Septyniolika euro zonos šalių vienijančios grupės finansų ministrai kartu su kolegomis iš kitų ES šalių dalyvauja Vilniuje vykstančioje Europos Sąjungos ekonomikos ir finansų ministrų (ECOFIN) taryboje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS