D. Kreivys: 2030-aisiais elektra turėtų kainuoti apie 17 centų | Diena.lt

D. KREIVYS: 2030-AISIAIS ELEKTRA TURĖTŲ KAINUOTI APIE 17 CENTŲ

Energetikos ministras Dainius Kreivys sako, kad 2030-aisiais galutinė elektros kaina Lietuvos vartotojams turėtų siekti apie 17 centų už kilovatvalandę (kWh).

Pasak ministro, anksčiau jo skelbtas JAV Nacionalinė atsinaujinančios energetikos laboratorijos (NREL) paskaičiuotas 5,5–6,5 cento kainos intervalas yra be skirstymo ir perdavimo tarifų. 

„Elektros kaina tikrai nuosekliai po truputėlį juda žemyn. Prognozės yra tokios, kad apie 2030 metus pačios elektros kaina, ką yra sumodeliavęs NREL, be skirstymo ir perdavimo (tarifų – BNS) turėtų būti tarp 55–65 eurų už megavatvalandę – tai 5–6 centai (už kWh – BNS)“, – Seimo posėdyje antradienį kalbėjo D. Kreivys.

„Vidutinė kaina apie 2030 metus su skirstymo tarifu turbūt turėtų būti apie 17 (centų už kWh – BNS)“, – teigė energetikos ministras. 

Praėjusią savaitę elektros rinkos kaina Lietuvoje siekė 78 eurus už MWh, arba 7,8 cento už kWh. Tuo metu pernai vidutinė kaina rinkoje sumažėjo 2,4 karto iki 94 eurų (2022 metais – 230 eurų).

Lietuvos energetikos agentūros (LEA) duomenimis, nepriklausomų tiekėjų siūlomų 24 mėnesių fiksuotos kainos vienos laiko zonos planų vidutinė kaina antradienį siekė 25,2 cento už kWh, 12 mėnesių – 25,1 cento.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

vagys

Jeigu jiems rupetu zalias kursas tai is saules gaminanciu neatiminetu 33% uz pasaugojima, nors pernai buvo 12% ir uzteko. Dar pernai galvojome pasistatyti ailumos siurbli ir kokia miesto maza miesto masinyte isigyti bet dabar toliau kurensim kieta kura ir vazynesim dizelinem masinom, nes atemus trezdali pagamintos uztenka tik namui. Ir tegul nepasakoje kad uz pasaugojima jie turi islaidu, nes is musu gauna elektra uz dyka ir iskarto parduoda pilna kaina todel turi gera pliusa todel ir padidino iki 33%. O duju kaina tai isvis sazynes neturi pernai gyventojai uz 1Mwh duju mokejo 830 eur o nuo balanzdio 1 mokame 590eur o birzoje 1Mwh kaina 27 eurai ar ne per daug mokame. Cia turbut kaip su suskistintu duju akcizu naglai norejo nuplesti 300eur uz 1Mwh duju bet pastreikavus padare 13euru ir uzteko

Elektra

ir dabar kainuoja 2,5 cento uz kW\h. Bet kaip toli i prieki suplanuota,kiek jie vogs,a!

Vygis

Ismestas is ministru Kreivys bus atejus naujai valdziai 2025 netais. Manau per 4 metus issivalys is Kreivio privirto sudo ir elektra atpigs, realu kad iki 17 centu. Keista kad pats Kreivys tuo Dziaugiasi.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS