D. Kreivys apie atsijungimą nuo BRELL: tegul Rusija eina ten, kur nuėjo laivas karo pradžioje | Diena.lt

D. KREIVYS APIE ATSIJUNGIMĄ NUO BRELL: TEGUL RUSIJA EINA TEN, KUR NUĖJO LAIVAS KARO PRADŽIOJE

Lietuva vos po poros mėnesių praneš, kad nebepratęsia sutarties ir kitąmet kartu su Latvija ir Estija atsijungia nuo BRELL žiedo. Būtent šis žingsnis dabar tapo didžiausiu Rusijos propagandos taikiniu. Analitikai perspėja, kad propagandinių atakų jau padaugėjo, o artėjant atsijungimui jos tik stiprės. 

Nuo pernai spalio Vilniuje, Šiauliuose, Utenoje ir Alytuje visu pajėgumu pradėjo veikti elektros kaupimo baterijų parkai.  

Tokių reikia, kad gyventojai neliktų be elektros, kai šalis atsijungs nuo rusiškos elektros sistemos – BRELL žiedo.  

„Šiandien Lietuva kartu su Latvijos ir Estijos operatoriumi yra suderinusi visą dokumentų paketą, kuris yra reikalingas tam, kad praneštų“, – teigė energetikos ministras Dainius Kreivys. 

Baltijos šalys privalo pranešti, kad sutarties nebepratęs iki rugpjūčio 8 d. Iš BRELL trauksis kitų metų pradžioje.  

Tiesa, atsijungimui ruošiasi ir Rusija. Kitaip – be elektros liks Kaliningradas.  

„Kiek žinoma, Rusija yra pasirengusi ir atlikusi visą eilę bandymų. Paskutinį kartą tie bandymai buvo su trikdžiais“, – sakė energetikos ministras. 

Rengiasi ne tik technologiškai. Būtent šis Lietuvos žingsnis dabar yra didžiausias Rusijos propagandos taikinys.  

„Labai aiškiai matomi suaktyvėjimai ir ruošimasis galutiniam atsijungimui nuo BRELL sistemos. Jau dabar yra purenama dirva, pasakojant baisias istorijas, kaip Lietuva patirs ekonominį krachą, kaip Lietuvos žmonės badaus“, – apie dabartinę situaciją pasakojo „Mediaskopo“ verslo plėtros vadovas Aidas Petrošius.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

„Mediaskopui“ išanalizavus 4 tūkst. publikacijų septyniolikoje didžiausių Rusijos žiniasklaidos priemonių, aišku, kad rusai jau gerus trejus metus nuodija protus, jog Lietuva yra BRELL griovimo iniciatorė, ir kad atsijungus nuo BRELL smarkiai pakils kainos. 

„Prisiriša prie įvairių politinių, ekonominių įvykių Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse tam, kad nuo jų atsispirtų ir įteigtų savo dezinformacinę istoriją“, – tikino A. Petrošius. 

„Reikia labai atidžiai sekti mūsų diskusijas apie tai, pavyzdžiui, ar energetikos kompanijos teisingai elgiasi būdamos biržoje, ar teisinga, kad jos uždirba pelną ir išmoka dividendus“, – patarė ekonomistas Marius Dubnikovas.

Buvo šokiruojanti patirtis, kai iš kai kurių kandidatų išgirdau pažodines Rusijos dezinformacijos citatas, kurias prieš tai skaičiau, analizuodamas, atlikdamas šitą tyrimą

Propagandinių kanalų retransliacijos Lietuvoje uždraustos jau beveik pora metų, tačiau draudimus nesunku apeiti, o ir būdai, kuriais plaunamos smegenys, pasikeitė.  

Kad Rusijos propaganda veiksminga ir Lietuvoje, įrodė prezidentiniai debatai. 

„Buvo šokiruojanti patirtis, kai iš kai kurių kandidatų išgirdau pažodines Rusijos dezinformacijos citatas, kurias prieš tai skaičiau, analizuodamas, atlikdamas šitą tyrimą“, – nuostabos neslėpė „Mediaskopo“ verslo plėtros vadovas. 

Propagandinės atakos neskatina imtis tiesioginių veiksmų, tačiau prieš pat atsijungimą aktyviai bandys provokuoti. 

„Per energetiką yra vienas tiesiausių kelių, kaip galima paskatinti visuomenę protestams, įvairioms nepasitenkinimo akcijoms“, – teigė politikos analitikas Marius Laurinavičius. 

Rusija akivaizdžiai mėgaujasi, kai Lietuvoje pabrangsta elektra ar kitos energijos kainos, nes tai skatina vartotojo pyktį ir nepasitenkinimą. 

Mėgavosi ir sukėlusi energetikos krizę, tada dar nuo rusiškų dujų priklausomoje Europoje.  

„Iš to išėjo visos pasekmės – aukšta infliacija, verslų problemos, nuostoliai ir panašūs dalykai“, – tikino ekonomistas. 

Pradėjusi karą, turėjo įžūlumo reikalauti, kad už dujas Europa mokėtų rubliais, o ne eurais ar doleriais. Tiesa, iš šantažo taip nieko ir neišėjo. Europos rinką Rusija prarado negrįžtamai. 

Pasitraukus iš BRELL Rusija jokios įtakos Lietuvos energetikai nebeturės. 

„Propaganda yra viena – Lietuva nukerpa paskutinę bambagyslę su Rusija ir tegul ji eina ten, kur nuėjo laivas karo pradžioje“, – kalbėjo D. Kreivys.

Rašyti komentarą
Komentarai (37)

Išvada

Šitokiam piemeniui leidžia vadovauti ministerijai ? Šitai šaliai tikrai reikia karo. Kad išsiskerstų tokie kvailiai.

Karma \\\\\.../////

Ateis tau vagie galas,neišlysi iš tų vielų ir stulpų raizgalynės,nugaiši kaip musė voratinklyje.

tam Nebuvo

Na taip atsikratysim..Paskui nusisuksim ir vaizduosim kad jų nėra. Rūpinsimės kad tautiečiai apie juos nekalbėtų, jų nematytų (kaip dabar uždraudus tv kanalus ir kitą žiniasklaidą), išleisim įstatymus kad negalima net užsimint kad Rusija didelė ir galinga. IR TA ŠALIS YRA IR VISADA BUS MŪSŲ VALSTYBĖS KAIMYNĖ. Ką su tuo darysi išminčiau?:D Susemsi tas žemes į saują ir nuneši iki kokios Šveicarijos?:D
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS