D. Kreivys: „European Energy“ statomas saulės parkas – reikšmingas Lietuvai | Diena.lt

D. KREIVYS: „EUROPEAN ENERGY“ STATOMAS SAULĖS PARKAS – REIKŠMINGAS LIETUVAI

Anykščių rajonas, rugpjūčio 25 d. (BNS). Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijai „European Energy“ Anykščių rajone penktadienį visuomenei pristačius pirmąjį šalyje statomą 65 megavatų (MW) galios saulės parką, energetikos ministras Dainius Kreivys sako, jog projektas yra didelis ir reikšmingas Lietuvai.

„European Energy“ yra vienas ledlaužių, kuris stato greitai, efektyviai ir kokybiškus parkus, ir tikrai Lietuvoje turi didelę viziją – ne tik atsinaujinančios energijos gamybą, bet ir vandenilio ir elektrodegalų gamybą“, – žurnalistams Anykščių rajone penktadienį sakė D. Kreivys.

„Tokie parkai, kaip šis, prisideda prie mūsų bendro tikslo – nuo 2030 metų generuoti tiek elektros, kiek mes jos Lietuvoje suvartojame, o jos suvartosime vis daugiau“, – pridūrė ministras.

„European Energy“ biuro Lietuvoje vadovas Tadeušas Konkovskis sako, kad 55 mln. eurų vertės parkas per metus turėtų pagaminti apie 95 tūkst. megavatvalandžių (MWh) elektros, kurios užtektų apie 90 tūkst. namų ūkių.

„Tai pakankamai didžiulis skaičius. Praktiškai kelis kartus elektros energija galėtume aprūpinti Anykščius“, – žurnalistams sakė T. Konkovskis.

Pasak T. Konkovskio, daugiau nei 120 hektarų plote statomas parkas taip pat turės saulės judėjimą galinčią sekti „tracker“ technologiją, leisiančią apie 20 proc. efektyviau gaminti elektros energiją. Jo teigimu, ši technologija tokio dydžio saulės parke Baltijos šalyse diegiama pirmą kartą.

„Fiksuoti rėmai (saulės moduliai – BNS) nukreipiami į vieną pusę ir jie didžiausią generaciją vykdo tik tada, kai saulė spinduliuoja daugiausia energijos. Mūsų parkas turi viena ašimi vartomą modulių sistemą ir mes per dieną surinksime du pikus – rytinės ir vakarinės saulės“, – aiškino T. Konkovskis.

„Parko efektyvumas bus tuo laikotarpiu, kai kiti saulės parkai negeneruos tiek daug energijos“, – pridūrė jis.

„European Energy“ atstovo teigimu, leidimas saulės parkui gautas dar 2021 metų lapkritį – likus daugiau nei pusmečiui iki 2022 metų birželio, kai buvo priimtos pataisos, apribojusios komercinių saulės parkų plėtrą.

T. Konkovskis pažymėjo, kad tai yra didžiausias Baltijos šalyse šiuo metu statomas saulės parkas.

Jo teigimu, parką prie „Litgrid“ tinklo planuojama prijungti rudenį, statybas visiškai užbaigti iki metų pabaigos, o komercinę veiklą jis turėtų pradėti kitų metų pavasarį.

„European Energy“ biuro Lietuvoje vadovas anksčiau BNS teigė, kad užbaigus statybas parkas turėtų būti parduotas. Jo teigimu, elektra bus parduodama rinkoje, tačiau šiuo metu, anot jo, konkrečių susitarimų su klientais nėra.

Iki 2026 metų pabaigos „European Energy“ taip pat planuoja pastatyti naujus saulės parkus Anykščių, Jonavos ir Skuodo rajonuose – bendra jų galia sieks 960 MW.

Liepos pradžioje bendrovė baigė statyti keturis 306 MW bendros galios vėjo parkus Anykščių, Jonavos, Rokiškio ir Telšių rajonuose, į kuriuos investuota apie 400 mln. eurų.

Bendrovė skelbia Lietuvoje iki 2025 metų ketinanti investuoti apie 1,6 mlrd. eurų į daugiau nei 1 tūkst. MW bendros galios vėjo ir saulės parkus.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

nesąžiningas konservat KGB-tų " ministras" KREIVYS"

bando pasislėpti už SAULĖS parko -- ir vaidina " kūrybingą-profesionalų" vadovą .

Kva

Išlindo bambukas iš musonų guolio, gėda didžiausia gėda Lietuvos. Kad priėsi milijonų iš vargšų ašarų, nuskurdinai iki bedugnės lietuviu. Nausėdai irgi gėda tokį ministrą patvirtinti, koncervai o jums negėda?

Kaunietė

Reikšmingas? Lietuvai reikia, kad būtų naudingas, kad elektra atpigtų! Čia tiktai tokiems vagims kaip Kreivys ir jo šaikai yra reikšmingas ir naudingas, bet ne eiliniams žmonėms, deja:(
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS