D. Kreivys ir I. Šimonytė: „EGTO energijos“ pasitraukimas rinkos nepaveiks | Diena.lt

D. KREIVYS IR I. ŠIMONYTĖ: „EGTO ENERGIJOS“ PASITRAUKIMAS RINKOS NEPAVEIKS

Smulkiai nepriklausomai elektros tiekėjai „EGTO energija“ nutraukus veiklą, tai nepaveiks rinkos, o konkurencija išliks, sako energetikos ministras Dainius Kreivys.

Premjerė Ingrida Šimonytė taip pat sako, kad nepaisant to, jog rinkoje didžiąją portfelio dalį turi „Ignitis“, konkurencija išlieka, nes žmonės turi galimybę rinktis.

„Konkurencija vis tiek yra, žmonės turi galimybę dairytis, klausimas yra kitų tiekėjų, kiek jie nori auginti savo klientų portfelį. Nes štai „Perlas energija“ labai agresyviai augino savo klientų portfelį, prisiėmė labai didelę riziką, jos tinkamai neapdraudė ir susidūrus su didesniais svyravimais atsitiko taip, kaip atsitiko“, – žurnalistams Seime sakė premjerė.

„Rinka yra pakankamai konkurencinga, turime tris didžiulius tiekėjus, kurie konkuruoja tarpusavyje. (...) „Enefit“ perima visus klientus („EGTO energijos“ – BNS) tomis pačiomis sąlygomis, kurias turėjo, žmonėms jokių nepatogumų nebus“, – žurnalistams Seime antradienį sakė D. Kreivys.

„Taip pat noriu pabrėžti, kad įmonė maža, 6 tūkst. klientų, dauguma iš jų buvo pasirinkę biržos planus. Įmonė nebuvo rizikinga tuo požiūriu, bet kadangi įstatymas yra įstatymas, priežiūra rinkos yra labai rimta, tiekėjui teko išeiti iš rinkos“, – kalbėjo ministras.

„Tai negali paveikti rinkos, nes tiekėjas yra labai mažas“, – pridūrė jis.

Tai negali paveikti rinkos, nes tiekėjas yra labai mažas.

 

Anot ministro, įmonė pasitraukė todėl, kad sugriežtinus įstatymus ir nepriklausomų elektros tiekėjų priežiūrą, „EGTO energija“ neatitiko kai kurių finansinių reikalavimų.

„Kadangi ji neatitiko finansinių reikalavimų, reguliatorius buvo davęs pereinamąjį laikotarpį pasitaisyti, įmonė nesugebėjo pasitaisyti, todėl reguliatorius naikina licenciją, kaip tą numato įstatymas“, – sakė D. Kreivys.

Anot jo, nepriklausomų elektros tiekėjų rinkoje likę trys dideli tiekėjai – „Ignitis“, „Enefit“ ir „Elektrum Lietuva“ – sudaro pakankamą konkurenciją rinkoje.

„Matome, kuomet kainos krenta vienam tiekėjui sumažinus kainas, kiti seka iš paskos, reiškia, rinka veikia“, – sakė D. Kreivys.

„Akivaizdu, kiti žaidėjai vertina, kiek jie nori plėstis, kaip greitai jie nori plėstis ir kaip greitai, agresyviai jie nori taikyti geresnes kainas nei siūlo „Ignitis“. Bet faktas tas, kad mes negalime sakyti, jog konkurencijos nėra vien dėl to, jog „Ignitis“ turi didžiąją dalį portfelio. Iš dalies ir dėl to, kad „Ignitis“ buvo tiekėjas daugeliui klientų iki liberalizavimo ir žmonių prigimtis ir mąstymo būdas veikia taip, kad dažnai tu lieki ten kur esi, ir tik paskui pradedi ieškoti kažko kito“, – kalbėjo I. Šimonytė.

„EGTO energija“ apie nutraukiamą veiklą savo klientus informavo vėlų pirmadienio vakarą, o elektros tiekimas perleistas „Enefit“, skelbė naujienų portalas LRT.

Įsipareigojimų klientams nesugebėjusi įvykdyti ir veiklą sustabdžiusi nepriklausoma elektros tiekėja „Perlas Energija“ pernai rugpjūtį pakeitė beveik visų 180 tūkst. klientų fiksuotos kainos sutartis ir perkėlė juos su biržos kaina susietą planą. Įmonė neteko licencijos ir baigė veiklą. 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Dondondon

"konkurencija vistiek yra" - šyvos kumelės sapalionės. Konkurencijos nebeliko, nes visi likę rinkos tiekėjai tarpusavy sutarę nulupti maksimaliai iš kiekvieno liberalizuoto žioplio, įsivaizduojančio kad turi pasirinkimą. Koks tolkas rinktis tiekėją, jei po metų jo nebeliks ir tu būsi nuvarytas pas brangesnį?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS