D. Kreivys norėtų, kad 160 mln. eurų ESO vartotojams grąžintų anksčiau | Diena.lt

D. KREIVYS NORĖTŲ, KAD 160 MLN. EURŲ ESO VARTOTOJAMS GRĄŽINTŲ ANKSČIAU

Prezidento vyriausiajam patarėjui Jarekui Niewierowicziui (Jarekui Neverovičiui) pareiškus, kad beveik 160 mln. eurų elektros vartotojų permoką bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) turėtų grąžinti per vienerius, o ne per 15 metų, energetikos ministras Dainius Kreivys sako taip pat norintis, kad tai būtų padaryta anksčiau.

„Šiuo atveju turėtų susėsti reguliatorius su įmone ir susidėlioti grafiką, kaip realiai įmonė pagal savo finansus gali tą padaryti. Mano noras taip pat yra, kad tie pinigai būtų anksčiau grąžinti“, – antradienį Seime teigė D. Kreivys, parlamentaro Roberto Šarknicko paprašytas įvertinti šalies vadovo patarėjo išsakytą poziciją. 

Vis dėlto ministras teigė, jog įmonė turi investuoti tiek į infrastruktūrą, tiek į naujų vartotojų prijungimą.

„Tačiau nereikia pamiršti, kad įmonė toliau turi investuoti tiek į infrastruktūros, tiek taip pat turėtų investuoti į naujų vartotojų pajungimą“, – pridūrė energetikos ministras.

VERT pirmininkui Renatui Pociui praėjusią savaitę pareiškus, kad 160 mln. eurų vartotojų permoka ESO 2018–2021 metais susidarė dėl su reguliuotoju nesuderintų investicijų į naujų vartotojų prijungimą ir tinklo plėtrą, D. Kreivys teigė, kad tokios investicijos taip pat reikalingos.

160 mln. eurų suma, kurią ESO investavo ne į tą infrastruktūrą, į kurią, reguliatoriaus manymu, turėjo būti investuota, buvo atlikta praėjusios Seimo kadencijos metu, praėjusioje Vyriausybėje.

 

„Nauji vartotojai – tai yra naujos gamyklos, nauji namai, nauji nuosavi namai, saulės elektrinės – visiems taip pat reikalingas pajungimas. Reikia suprasti, kad transformacija, kuri vyksta energetikos srityje, reikalauja daugybės investicijų“, – Seime kalbėjo D. Kreivys.

Ministras pabrėžė, jog „dėl reguliavimo nesutarimų“ susidariusi didžioji dalis vartotojų permokos ESO atsirado per praėjusią Seimo ir Vyriausybės kadenciją.

„160 mln. eurų suma, kurią ESO investavo ne į tą infrastruktūrą, į kurią, reguliatoriaus manymu, turėjo būti investuota, buvo atlikta praėjusios Seimo kadencijos metu, praėjusioje Vyriausybėje“, – kalbėjo D. Kreivys.

„Periodas, kuriuo įvyko šitas dalykas, yra žymiai ankstesnis nei mano kadencija“, – teigė ministras.

ESO vadovas Renaldas Radvila pirmadienį sakė, kad permoką įmonė suinteresuota grąžinti anksčiau nei per 15 metų, kaip sutarta su energetikos rinkos reguliuotoju.

Pasak R. Pociaus, ESO yra įpareigota nuolat ieškoti galimybių vartotojams greičiau sugrąžinti šią permoką – jos likutis dabar siekia 156 mln. eurų. 

Pasak Valstybės kontrolės, 96 proc. permokos (153,8 mln. eurų) bus pradėta grąžinti po dešimtmečio ir visiškai būtų grąžinta iki 2036-ųjų. Institucijos teigimu, nenustačius aiškių kriterijų, kada ši suma turi būti grąžinta, grąžinimas kiekvieną kartą gali būti nukeltas maksimaliam laikui.

Generalinė prokuratūra pranešė vertinsianti Valstybės kontrolės audito išvadas ir tuomet bus sprendžiama dėl viešojo intereso gynimo priemonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Anonimas

Kreivas NORETU DDDDD tai grazikite ka PAVOGETE !

Anonimas=anonistas

taikliai pasisakė :svolačius:

Jelena

Logiska. Eso vert dave nurodyma kad eso ignitis surinktu is zmoniunir imoniu didesniu tarifu pinigu. Kreivys kaip akcininkas nusieme dividendus. Valstybes dividendu dali nukreipe i juroje vejo jegainiu parka kur turi interesu. Tai logiska kad vel nori is zmoniu daugaisu surinkt pinigu neva kad grazint ankstesne skola kuri jau jo kisenej :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS