D. Kreivys: Vyriausybė skirs dalines kompensacijas „Perlo Energijos“ klientams | Diena.lt

D. KREIVYS: VYRIAUSYBĖ SKIRS DALINES KOMPENSACIJAS „PERLO ENERGIJOS“ KLIENTAMS

Energetikos ministras Dainius Kreivys sako, kad Vyriausybė skirs dalines kompensacijas nepriklausomos elektros tiekėjos „Perlo Energijos“ klientams, pastarajai pranešus apie veiklos stabdymą. Ministras taip pat pabrėžė neigiamai vertinantis tokį įmonės veiksmą.

„Pirmo ir antro etapo „Perlo Energijos“ vartotojai gali pasirinkti kitą elektros tiekėją, tą turėtų padaryti iki rugsėjo 1 dienos, jei nepasirinks, šiems klientams iki spalio 1 dienos bus tiekiama elektra iš garantinio tiekimo laikinai ir nuo rugsėjo iki spalio 1 dienos jiems bus tiekiama elektra už kainą, kuri yra artima visuomeniniam tiekimui“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė D. Kreivys.

„Skirtumą tarp garantinio ir visuomeninio tiekimo kainos šiems vartotojams tuo laikotarpiu kompensuos Vyriausybė“, – pridūrė jis.  

Ministro atstovė Vita Ramanauskaitė BNS sakė, kad kol kas nėra skaičiavimų, kiek kompensacijoms reikės pinigų.

Visuomeninio tiekimo kaina antrąjį šių metų pusmetį siekia 33 centus už kWh, o su valstybės kompensacija – 24 centus. Garantinio tiekimo kaina priklauso nuo elektros kainos biržoje – šį mėnesį ji svyravo nuo 39 iki 82 centų už kWh, prie jos dar pridedamas 25 proc. ESO priedas. 

Pasak D. Kreivio, priėmus  Elektros energetikos įstatymo pataisas, pirmojo ir antrojo etapo rinkos liberalizavimo etapo vartotojai – „Perlo Energijos“ klientai – nuo spalio 1 dienos iki Naujųjų metų gaus elektrą iš visuomeninio tiekėjo „Igničio“. Per tą laiką jie galės pasirinkti nepriklausomą tiekėją.

Tai yra nepriimtina.

Jis pabrėžė, kad visiems „Perlo Energijos“ klientams elektros tiekimas nebus nutrauktas. Pasak D. Kreivio, trečiojo etapo vartotojai – įmonės klientai – iki rugpjūčio pabaigos turi arba pasirinkti kitą tiekėją, arba grįžti į visuomeninį tiekimą iki šio etapo pabaigos, kuris turėtų būti atidėtas mažiausiai metams.

Ministras taip pat pabrėžė neigiamai vertinantis įmonės sprendimą stabdyti veiklą. 

„Bendrovės „Perlo Energijos“ sprendimą vertinu labai neigiamai, nes tokiu būdu bendrovė savo verslo riziką perkelia ant valstybės ir visuomenės pečių. Tai yra nepriimtina“, – kalbėjo D. Kreivys.

„Perlo Energijos“ vadovas Vilius Juraitis ketvirtadienį pranešė, kad elektrą klientams ji tieks iki rugpjūčio 31 dienos, o naują tiekėją jie turi pasirinkti iki rugpjūčio 28 dienos. V. Juraičio teigimu, „Perlas Energija“ jiems kompensuos kainų skirtumą, jeigu pagal naujas sutartis elektra bus brangesnė.

Jis garantavo, kad kompensacijas gaus ir tie klientai, kurie sutartis su „Perlu Energija“ nutraukė iš karto po to, kai įmonė prieš dvi savaites panešė vienašališkai nutraukianti fiksuotos kainos sutartis, jeigu jose buvo nurodytas kainos galiojimo terminas.

Kokios tiksliai sumos reikės kompensacijoms, V. Juraitis negalėjo įvardinti, tačiau naujas sutartis su kitais tiekėjais pasirašiusiems vartotojams kaina iki metų pabaigos, anot jo, turėtų išlikti tokia, kokia užfiksuota sutartyje su „Perlu Energija“, o skirtumą padengs bendrovė.

Anot jo, kompensavimo tvarka bus derinama su Vartotojų teisių apsaugos ir Valstybine energetikos reguliavimo tarybomis, jeigu reikės – ir Energetikos ministerija.

Ministras D. Kreivys, be to, sakė, kad kiti du mažesni nepriklausomi elektros tiekėjai teikia elektrą rinkos sąlygomis ir tokia padėtis, kaip su „Perlu Energija“, nenutiks.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Onė

Na visai esate kvaili.dar niekas su ta elektra neaišku visiems klientams ne tik perlo ,ir nesutvarkius sistemos žadėti kompensacijas yra kvaila.,kol tas jovalas nesutvarkytas .kompensuoti reikės daug kam .ir užteks meluoti ir apgaudinėti sėdit tv studijose ir šnekate bile ką.laikote žmones visiškai durnais.

Senute

Busiu priskirta garantiniam tiekimui 1 men. O kaip susimoketi uz elektra, tiksliau kam moketi, koks moketojo bus kodas?

kaunietis

Labai graziai sutarta su perlo energija. Jie kainas kelia o vyriausybe jiems moka pinigus. Besmegeniu vagiu vyriausybe. Kiek galima ta aferista Kreivi laikyti ten?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS