Daliai vaikus auginusių tėvų – neigiamas Vyriausybės atsakas | Diena.lt

DALIAI VAIKUS AUGINUSIŲ TĖVŲ – NEIGIAMAS VYRIAUSYBĖS ATSAKAS

Vyriausybė pateikė neigiamą išvadą parlamente svarstomoms pataisoms, kurios pagerintų padėtį daliai asmenų, auginusių vaikus iki trejų metų amžiaus nuo 1991 iki 2008 metų.

Konservatorius Edmundas Pupinis yra pasiūlęs į pensijų socialinio draudimo stažą visiems įskaityti vaiko iki 3 metų priežiūros laikotarpį nuo 1991 m. birželio 1 dienos, tai yra nuo Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymo priėmimo pradžios.

Į socialinio draudimo stažą ir taip yra įskaitomas motinystės, tėvystės, vaiko priežiūros socialinio draudimo išmokų gavimo laikas, bet išmokų negaunantys tėvai buvo draudžiami ne visada. Valstybinei socialinio draudimo bazinei pensijai vaikus auginantys tėvai, negaunantys su vaiko priežiūra susijusių socialinio draudimo išmokų, draudžiami tik nuo 1996, o nuo 2008 metų jie pradėti drausti visai pensijai.

Visgi Vyriausybė mano, kad E. Pupinio pasiūlymas paneigtų Lietuvos pensijų sistemos ir socialinio draudimo sistemos esmę.

„Su įmokomis nesusietų laikotarpių prilyginimas stažui paneigtų socialinio draudimo pensijų sistemos esmę – išmokas skirti tik už laiką, kai žmogus arba dirbo ir mokėjo socialinio draudimo įmokas, arba gavo socialinio draudimo išmokas, tai yra iš esmės atspindinčio indėlį į socialinio draudimo sistemą“, – Vyriausybės posėdyje trečiadienį sako socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Vyriausybės išvadoje taip pat aiškinama, kad parlamentaro pasiūlymui reikėtų papildomų lėšų, o šiuo metu tokie įsipareigojimai pažeistų fiskalinės drausmės taisykles ir nustatytus 2018–2021 metų fiskalinius tikslus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS