Dalis parlamentarų kritikuoja nuomos subsidiją verslui | Diena.lt

DALIS PARLAMENTARŲ KRITIKUOJA NUOMOS SUBSIDIJĄ VERSLUI

  • 1

Vyriausybei trečiadienį pritarus koncepcijai, pagal kurią dalis nuomos mokesčio būtų kompensuojama iš valstybės biudžeto, kai kurie Seimo nariai teigia, kad buvo ir sprendimo alternatyvų, o dabar parama gali atitekti stambiajam verslui, rašo portalas delfi.lt.

Pagal koncepciją, iki 50 proc. subsidija nuomos įsipareigojimų palengvinimui skiriama tada, kai nuomotojas sutinka padaryti bent 30 proc. nuolaidą. Tuomet likusi nuomos mokesčio dalis (20 proc.) tenka nuomininkui.

„Žiūrint iš nuomininko pusės, jis gauna lengvatas tik tada, jei nuomotojas sutinka. Jei nuomotojas „nepasirašo“, tada nuomininkas kenčia dvigubai. Man tai atrodo nelogiška“, – sako mišriai Seimo narių grupei priklausantis Virgilijus Poderys.

Jis teigia, kad Seimo darbo grupėje pozicijos dėl nuomos klausimo sprendimo išsiskyrė. Pasak parlamentaro, dar būta ir nuomos mokesčio „atostogų“ pasiūlymo.

Pastarąjį sprendinį racionalesniu vadina ir Seimo Ekonomikos komiteto pirmininko pavaduotojas konservatorius Dainius Kreivys, kuriam dabartinis kompromisas atrodo klaida.

„Vyriausybės politika krizės metu turėtų skatinti smulkųjį ir vidutinį verslą, o šiuo sprendimu didelės lėšos atiteks ir bus parama NT vystytojams“, – sako D. Kreivys.

Abu parlamentarai nuogąstauja, kad milijonų eurų vertės sprendimai priimami be Seimo pritarimo.

Portalas cituoja ir ekonomisto Vaido Navicko siūlymą leisti išspręsti problemą patiems rinkos dalyviams. Kai kurie NT valdytojai tokį kelią buvo pasirinkę dar prieš Vyriausybės sprendimą.

BNS skelbė, kad ministrų kabinetas trečiadienį iš esmės pritarė idėjai mažinti nuomos naštą įmonėms, kurių veikla per karantiną apribota ar uždrausta, o jų pajamos drastiškai sumažėjo.

Ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas laikinai einantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas sakė, kad siūloma solidariai prisidėti visoms šalims.

„Koncepcijos esmė ta, kad siūlomas solidarumo principas, tai yra, kad visos pusės turėtų prisidėti – tiek valstybė, tiek ir nekilnojamąjį turtą nuomojantys subjektai. Siūloma kompensuoti iki 50 proc. nuomos kainos tokiu atveju, jeigu įmonei nuomotojas suteikia ne mažesnę, kaip 30 proc. nuolaidą“, – Vyriausybės pasitarime kalbėjo Ž. Vaičiūnas.

Įgyvendinant šią koncepciją vėliau bus parengti teisės aktai.

Priemonę administruotų bendrovė „Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“). Vyriausybei pateiktuose dokumentuose nurodoma, kad subsidijai planuojama iš viso skirti 100 mln. eurų valstybės lėšų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kazys

Manau geras sprendimas. Ne gaunant pajamų sunku sumokėti nuomą. Tuo labiau, jei prie pagalbos prisideda ir nuomotojas. Tikslas - padėti į monei ne suklupti, ypač mažai. O kritikuoja, matyt opozicija. Kodėl? - aišku.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS