Prie atsinaujinančios energetikos pereinančiam verslui – dar vienas smūgis? | Diena.lt

PRIE ATSINAUJINANČIOS ENERGETIKOS PEREINANČIAM VERSLUI – DAR VIENAS SMŪGIS?

  • 15

Pramonininkų konfederacija gauna vis daugiau skundų, jog tiekėjai atsisako pratęsti sutartis įmonėms, kurios didžiąją dalį elektros pasigamina patys. Verslui blogai, bet po saulės elektrinių bumo Lietuvoje panašu, kad tas pats laukia visų buitinių vartotojų su saulės elektrinėmis. Tai yra visiškas fiasko tų politikų, kurie turi būti už tai atsakingi. Apie tai LNK žurnalistas kalbėjosi su Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentu Martynu Nagevičiumi.

– Visų pirma, paprastai paaiškinkite, kas yra „Net Metering“ sistema, kuria naudojasi verslas, bet nesulaukia sutarčių pratęsimo.

– „Net Metering“ sistema yra tokia pati kaip ta, kuria naudojasi visi buitiniai vartotojai, turintys savo saulės elektrinę t. y. vasaros metu saulės elektrinė gamina saulės elektros perteklių, kurio tuo metu nesuvartoja vartotojas, ji yra atiduodama tiekėjui, o naktį arba žiemą, kai saulė nešviečia, iš tiekėjo atsiimi elektrą ir naudoji nemokamai.

– Tai ko dabar sulaukė verslas, kuris turi šitą modelį?

– Jie sulaukia elektros tiekėjų nenoro bendradarbiauti šitoj vietoj, nes visa šita sistema yra labai gera vartotojams. Pati saulės energetikos plėtra yra labai reikalinga valstybei. Užtikrina energetinę nepriklausomybę, atsiranda daug saulės elektrinių, gamina daug elektros, didelė elektros pasiūla. Visiems naudinga, tik nenaudinga tiekėjui. Tiekėjas privalo elektrą paimt, po to atiduoti negaunant pajamų. Kitas dalykas, daugėjant saulės elektrinių, kai saulė šviečia, elektros kaina paprastai būna mažesnė. Kuo toliau, tuo tas bus ryškiau.

– Kas tada nutinka tiems verslininkams, kurie investavo į saulės elektrines, pasistatė jas ir dabar negauna sutarčių? Ką tai jiems reiškia finansiškai?

– Jiems tiekėjas sako, kad nebegaliu pratęsti su tavim sutarties arba galiu pratęsti, bet jei tu kažkiek elektros dar perki iš manęs, bet už tą papildomą elektrą mokėsi gerokai daugiau negu mokėtum įprastai. Kitas tiekėjas sako tą patį. Galų gale visi numigruos pas tą garantinį tiekėją, valstybinį ESO, kuris jiems tieks kitų elektros vartotojų sąskaita tą paslaugą. Čia yra negerai. Reikia šitą sistemą kažkaip keisti, kad kas yra visiems naudinga, būtų naudinga ir tiekėjams.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Jūs net keletą kartų feisbuke parašėte, kad iki rinkimų turbūt nieko nereikėtų tikėtis. Prie ko čia rinkimai?

– Matot, gaminančių vartotojų Lietuvoje artėja prie 100 tūkst. ir tai yra dažnai turtingesni negu vidutiniškai žmonės. Ir padaryti kažkokį schemos pakeitimą, kuri taptų mažiau naudinga gaminantiems vartotojams politiškai yra labai sudėtinga, nes tie visi gaminantys vartotojai bus nepatenkinti tuo sprendimu, kurį dabar įvedė vyriausybė.

– Gali būti, kad problemos bus akivaizdžios, ar ne?

– Aš įsivaizduoju, dabar energetikos ministerija stengsis kažkaip tą dalyką nukelti iki rinkimų ir atiduoti sekančiai valdžiai išspręsti tą problemą gal iš dalies ir nelabai populiariomis priemonėmis, o gal ir priemonėm, kurios tiesiog pakeistų tą „Net Metering“ į kitą tokią pačią palankią gaminančiam vartotojui, bet kartu ir tiekėjui schemą.

– Tai kokie yra sprendimai? Mes girdėjome keletą kartų, kad gali būti, jog reikės pardavinėti vasarą, kai saulė šviečia, elektrą už nulį centų ir žiemą pirkti ją brangiai tiems, kurie turi saulės elektrines. Panašu, kad tas laukia visų, ar ne?

– Iš to galima net uždirbti, jeigu tu gali prisitaikyti elektros vartojime prie kintančios elektros kainos dienos bėgyje. Sakykim, elektromobilį krauti tuo metu, kai elektra yra pigi. Mes kalbam apie 5-10 proc. visuomenės. Ką daryti su tais 90 proc., kurie nenori galvoti, kokia yra elektros kaina, nenori investuoti į išmanaus namo kažkokius sprendimus, nori tiesiog ramiai gyventi ir kad pas juos būtų mažos sąskaitos? Aš galvočiau apie tokią vokišką schemą, kuri naudojama Vokietijoje. Būtent tos elektros, kuri yra pagaminta saulės elektrinėse, suformuoti supirkimo kainą.

– Pasakykit taip ar ne: šiandien pas jus ateitų šeima, kuri sakytų, mes turime šiek tiek atliekamų pinigų, norėtume pastatyti saulės elektrinę, nežinom, kokios bus sąlygos. Statytis jiems tą saulės elektrinę ar ne, žinant, kad sąlygos gali taip kardinaliai pasikeisti?

– Sąlygos nepasikeis taip, kad tie gaminantys vartotojai liks nuskriausti. Taip nebus, nes tai yra 100 tūkst. įtakingų gyventojų ir tai yra valstybės strateginis tikslas, kad saulės energetika plėstųsi. Aš manau, kad dabartinė schema tiesiog bus pakeista į kitą, bet irgi gaminantiems vartotojams palankią schemą. Ir mano rekomendacija žmonėms vis dėlto būtų, jeigu jie turi tuos pinigus, geriau juos investuoti į energetinę nepriklausomybę, saulės energetiką, negu laikyt toliau spintelėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Pirkit ir parduokit rinkos kaina ir bus viskas OK

Gana tų PASAKŲ patys užsidėjote tas saulės batareikas, dar pinigų gavote, tai ko nelaimingi? PAGAMINOT perteklių pardavėt į rinką, prisikaupėt pinigų apmokėjot savo saskaitas ir baigta. Koks čia pasaugojimas......Rinka turi veikti pagaminot per daug kaina krenta ar nieks neperka. UŽTEKS ČIA saulės, vėjo, elektrinių automobilių ir kitų tipo ŽALIŲ turėtojam turtus krauti MAŽAI dar streikų dėl TIPO ŽALIŲJŲ

Anonimas

Nepusk arabu pati brangiausia elektra yra vasara, nes atomines ir silumines remonte vejo nera hidro nera nes sausra, karsta visi jungia kondc . Cia vel velniai kokia makle verda

jo

prie šitos koncervatorių bukalaurų valdžios, kur tik pažiūrėsi, visur bardakas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS