Darbas nuotoliniu būdu – galimybė sutelkti ir sustiprinti komandą | Diena.lt

DARBAS NUOTOLINIU BŪDU – GALIMYBĖ SUTELKTI IR SUSTIPRINTI KOMANDĄ

  • 0

Šalyje paskelbus karantiną, daugeliui vadovų teko pasukti galvas, kaip koordinuoti nuotoliniu būdu dirbančias komandas. Į pabaigą einant antrai karantino savaitei, iš namų dirbantys darbuotojai vis dar susiduria su laiko planavimo, motyvacijos palaikymo ir technologijų naudojimo iššūkiais.

Elektronines parduotuves „1A.lt“ ir „Senukai.lt“ Baltijos šalyse valdanti „Kesko Senukai Digital“ ne vienerius metus praktikuoja darbą nuotoliniu būdu. Įmonės administracijos vadovė Solveta Bružaitė pastebi, kad karantino metu visiems darbuotojams persikėlus dirbti į virtualią erdvę, komandos greitai prisitaikė prie pasikeitusių darbo sąlygų. Ji pataria, kokios darbo planavimo ir tarpusavio bendravimo priemonės leido palengvinti įmonės procesus ir dar labiau suvienyti komandą.

Komunikuokite įvairiomis priemonėmis

Pašnekovės teigimu, kompanija savo veikloje visuomet laikėsi lankstaus darbo principų, darbuotojai galėjo dirbti nuotoliniu būdu, jiems buvo sudarytos sąlygos iš namų prisijungti prie įmonės turinio valdymo sistemų, vidinių serverių, susirinkimai vykdavo išmaniųjų technologijų pagalba.

„Išankstinis pasiruošimas padėjo išlaikyti darbo efektyvumą šalyje paskelbus karantiną. Mūsų darbuotojai buvo ramūs, nes darbas nuotoliniu būdu jiems nebuvo naujiena“, – pasakoja S. Bružaitė.

Ji pataria, kad dirbant iš namų ir siekiant užtikrinti kokybišką bendravimą, svarbu neprisirišti prie vienos komunikavimo priemonės, bet naudoti kuo įvairesnius išmaniuosius bendro darbo įrankius: „Nuotoliniu būdu dirbančios Lietuvos, Latvijos bei Estijos centrinių biurų komandos aktyviai naudoja ne tik telefoninius skambučius, elektroninius laiškus ir vaizdo konferencijas. Darbuotojai nuolat dalinasi informacija gyvų pokalbių programose, bendrai kuria bei redaguoja dokumentus internete“.

Populiariausios „Kesko Senukai Digital“ darbuotojų naudojamos nuotolinio darbo ir bendravimo programėlės: „Skype“, „Google Docs“, „Slack“,„WeTransfer“,„Dropbox“.

Reguliariai bendraukite

Reguliarūs pokalbiai ir virtualūs susitikimai leidžia stiprinti žmonių̨ ryšį, kurio dabar daugeliui labai trūksta. Komandos dvasiai ir našumui puoselėti specialistė pataria reguliariai organizuoti bendrus komandos konferencinius pokalbius telefonu ir internetu bei juos vykdyti dažniau nei buvote įpratę daryti dirbant biure.

„Kasdieniai skambučiai bei visiems nuotoliniu būdu pasiekiamas užduočių sąrašas padeda komandai jausti įmonės pulsą. Pastebime ir teigiamų pokyčių – pavyzdžiui, kokia šiuo metu susivienijusi ir mobilizuota yra mūsų komanda. Kolegos aktyviai dalijasi patirtimi, įsitraukia į įmonės procesų keitimą, atsakingai žiūri į atliktus darbus bei siekia kuo geresnių rezultatų“, – pastebi S. Bružaitė.

Aiškiai planuokite darbus

Dirbant iš namų rekomenduojama nepalikti darbo dienos savieigai: būtina labai aiškiai susiplanuoti darbotvarkę, nusimatyti savo produktyviausią darbo dienos laiką ir jo metu padaryti kuo daugiau užduočių.

„Nepamirškite į dienos darbotvarkę įtraukti ne tik užduotis, kurias jums reikia atlikti, bet ir reguliarias pertraukas, suplanuotus susitikimus. Planuokite ir savo bendravimą su komandos nariais: prašykite kolegų informuoti apie darbus, kuriuos jie ketina atlikti šią savaitę. Užduočių projektavimas kad ir į netolimą ateitį mobilizuoja ir mažina neužtikrintumo jausmą“, – pataria S. Bružaitė.

Skirkite asmeninį dėmesį

Užsidarius namuose ir neturint su kuo pasidalinti savo mintimis, daugeliui darbuotojų kyla įtampa. Administracijos valdymo specialistė pataria su kolegomis aptarti ne tik darbo klausimus, bet ir asmeninio gyvenimo aktualijas, o vadovams skirti laiko tiesioginiams individualiems pokalbiams su savo komandos nariais.

„Bent kartą per savaitę asmeniškai pasidomėkite, kuo gyvena jūsų̨ kolegos. Temų laukas turėtų neapsiriboti vien darbiniais klausimais. Bendraukite ir temomis, kurios susijusios su bendražygių šeimos nariais, jų savijauta, laisvalaikio praleidimo būdais. Jausdami nuoširdų nuolatinį rūpestį iš kolegų, gauname papildomos motyvacijos judėti pirmyn“, – teigia S. Bružaitė.

Pasak pašnekovės, jei įmonėje dirba aukštos kvalifikacijos darbuotojai, darbui persikėlus į namus, jie gebės palyginti operatyviai prisitaikyti prie pasikeitusių darbo sąlygų ir užtikrinti efektyvią įmonės veiklą. Kolegoms, kuriems sudėtingiau persiorientuoti ir dirbti virtualioje erdvėje, rekomenduojama skirti papildomą dėmesį ir pagalbą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS