Darbdaviai nusitaikė į nedarbingumo pažymėjimus | Diena.lt

DARBDAVIAI NUSITAIKĖ Į NEDARBINGUMO PAŽYMĖJIMUS

  • 44

Darbdaviai nusitaikė į nedarbingumo pažymėjimus. Siūlo neleisti jų išduoti nuotoliniu būdu, mat mano, kad dalis darbuotojų tokia tvarka piktnaudžiauja, praneša LNK žinių tarnyba.

 

Kad gautum nedarbingumo pažymėjimą, užtenka vos vieno skambučio šeimos gydytojui. Darbdaviai tokia tvarka nepatenkinti, jie sako, kad yra darbuotojų, kurie tokia tvarka naudojasi ir yra linkę simuliuoti, kad gautų papildomų laisvų dienų.

„Manome, kad jei būtų tie pažymėjimai išduodami ne telefonu, jų, be abejo, sumažėtų. Bet pati pandeminė situacija kol kas neleidžia to daryti“, – sakė Pramonininkų konfederacijos vadovas Ričardas Sartatavičius.

Darbdaviai pastebi, kad darbuotojai staiga suserga prieš arba po ilgųjų savaitgalių. Darbdaviai Trišalėje taryboje jau pateikė pasiūlymą neleisti išduoti nedarbingumo pažymėjimų nuotoliniu būdu.

Gydytojai pripažįsta, kad suvaidinti ligą – galima. Tačiau kol kas nemato galimybių dirbti kitaip.

„Nuotoliniu būdu nustatyti ar serga žmogus, ar ne – sudėtinga“, – pripažįsta Šeimos gydytojų asociacijos prezidentas Julius Kalibatas.

„Sodros“ teigimu, pačios populiariausios savaitės dienos, kai išrašomi nedarbingumo pažymėjimai – pirmadienis ir penktadienis. Tačiau vien dėl to daryti prielaidas, kad taip darbuotojai prasiilgina savaitgalį – negalima.

Profesinės sąjungos tokį darbdavių užmojį vadina desperatišku, sako, kad dėl darbuotojų trūkumo darbdaviai nebežino, ko griebtis.

Šiemet nedarbingumo pažymėjimų skaičius iš tiesų augo. Su COVID-19 nesusijusių nedarbingumo pažymėjimų vien rugsėjį išduota 230 tūkst. Pernai jų išduota tik 160 tūkst.

Verslo konfederacijos prezidentas sako, kad darbdaviai vadovaujasi atliktu tyrimu, kurio metu apklausta 5000 darbuotojų. Jis rodo, kad ligą dažniausiai simuliuoti linkę  mažesnes pajamas gaunantys ir regionuose dirbantys gamyklų darbuotojai.

Dėl piktnaudžiavimo nedarbingumo lapeliais kenčia ne tik darbdaviai, bet ir kiti darbuotojai, kuriems tenka didesnis darbo krūvis.

Rašyti komentarą
Komentarai (44)

Europa

Straipsnį reikia suprasti taip: Lietuvos vergvaldžiai labai nepatenkinti kai vergai suserga,nes tenka arba patiems vergvaldžiams dirbti arba naujų vergų ieškoti.....

Andrius

Neverkit žertvos, nenoriu ir nedirbu , pašalpas mokate aukos dežutes pasistatę, lyzingu prisiemę, namai iš paskolų verkt tesugebate ubagai dvasios

As

Tai gerai ir daro. Moketumet normaliai tai neapsimoketu ir nieks nenoretu simuliuot.Tad kaip sakoma какая кормёжка такая и ебешка...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS