Darbo rinkoje – paradoksas: vienu metu šalyje 200 tūkst. bedarbių ir 65 tūkst. laisvų darbo vietų | Diena.lt

DARBO RINKOJE – PARADOKSAS: VIENU METU ŠALYJE 200 TŪKST. BEDARBIŲ IR 65 TŪKST. LAISVŲ DARBO VIETŲ

  • 33

Darbo rinkoje – paradoksas. Vienu metu šalyje yra 200 tūkst. bedarbių ir 65 tūkst. laisvų darbo vietų. Įmonės, neprisišaukiančios darbuotojų, jau patiria nuostolių, dėl ko kenčia ir tų įmonių darbuotojai. Verslininkai sako, jei Lietuva nesugeba susitvarkyti su nedarbu, tai leiskite įmonėms pačioms atsivežti darbuotojų, praneša LNK.

Be galimybių paso dirbančioje parduotuvėje kasininkai vos spėja aptarnauti pirkėjus. Prekybos tinklui jau kurį laiką trūksta darbuotojų.

Darbo jėgos trūksta visiems didiesiems prekybos tinklams Lietuvoje. Paskelbta 500 kasininkų paieška, bet darbuotojų reikia ir kituose parduotuvių skyriuose: cechuose, sandėliuose.

Dalis prekybos tinklų jau skelbia didinantys algas. Dabar prekybininkai vidutiniškai moka 900 eurų į rankas. 

Padėtį blogina ir aukštas ilgalaikis nedarbas. Daugiau nei pusmetį be darbo sėdi 100 tūkst. žmonių – dukart daugiau nei pernai. 

65 tūkst. darbuotojų šią akimirką neprisišaukiantis verslas pagalbos ieško Vyriausybėje. Kelios asociacijos susitiko su premjere. 

Anot darbdavių, dalis įmonių jau patiria nuostolių, o juos padengti tenka dirbantiems sąžiningai. 

Verslininkų teigimu, darbo rinka – iškraipyta. Jau nebeaišku, kas iš tikrųjų darbo ieško, o kas bedarbiai tik dėl išmokų. 

Premjerei verslininkai sako, jei Lietuva nesugeba pati susitvarkyti su bedarbiais, tada privalo neriboti darbo imigracijos. 

Įmonės įsivežti iš užsienio nori tiek nekvalifikuotų, tiek kvalifikuotų specialistų, bet, kam turėtų būti prioritetas, investuotojai ir darbdaviai nesutaria. 

Nors darbuotojų trūksta visur, intensyviausiai jų ieško transporto ir saugojimo, gamybos, administracinės ir aptarnavimo bei prekybos įmonės. 

Premjerė susitikimo su verslininkais nekomentavo. 

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (33)

Paprasta, tokios kainuoja stiklinę degtinės

Nežinau kaip jūs, o aš mėgstu erdvę. Bus bambatrynis. Chacholkių užvežė, vietiniai senukai ant jų užlips tiesiai krautuvėse. Jos pasiskųs, kad pažeidžiamos jų teisės ir nuo kokio bet kokio judančio daikto - kad ir šuns - prisidariusios vaikų pareikš, kad jie - vietinių senjorų darbo. Čia juodasis scenarijus. Šiaip, šlykštoka, ir tiek.

Artas Suskaiciuok ..vienas uz visus?

Nejuokinkit... (Ne)kvalifikuoto darbuotojo atlyginimas i rankas 500 , kai ubago lygis 430E... Tas (ne)kvalifikuotas darbuotojas vykdo bankines operacijas, pavedimus, pinigu inesimus bei isemimus ivairiu banku saskaitose, prekiu pardavimo-grazinmo operacijas, draudimo, bilietu ikoncertus ar rungtynes brokeriu darba, sutarciu klientu su elektros tiekejais sudaryma. Privalo zinoti kiekvienos bendrijos, zveybos plotus, taisykles, atsiskaitymo budus,... Daugiau nerasysiu, nes manau kad atsibodo net skaityti...Ir tai atlieka viska 1 (ne)kvalifikuotas darbuotojas su 500 e alga ...

Nijolė

Koks paradoksas - tiesiog žmonės mąsto. Kodėl turi aukoti savo sveikatą, kai dėl darbo reikalaujami testai? Visokių pasų prigalvojo. Atlyginimus pasikelia tik vadovai, bet minimumas kaip buvo taip ir išliko. Tai ko čia dar dejuoja darbdaviai, jei jie yra tik išnaudotojai? Žmogus, kad ir kukliau, bet pragyvens ir be darbo. Pereisime ant barterinių mainų. Bursimės į grupes ar važiuosime į kaimą. Nejau galvojama, kad nesiskaitymas su liaudimi sudarys sąlygas darbui - taip nebus. Gal atvykėliai ir pigiau kainuos, bet tai atsisuks kitų lazdos galu - kokybei, bukumui, kalbos barjerui, islamizacijai ir terorui.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS