Dėl alkoholio pardavimo laiko ir amžiaus – prekybininkų diskusijos | Diena.lt

DĖL ALKOHOLIO PARDAVIMO LAIKO IR AMŽIAUS – PREKYBININKŲ DISKUSIJOS

Lietuvos mažmeninės prekybos įmonių atstovai nevienodai vertina Vyriausybės ir Seimo siūlymus sutrumpinti alkoholinių gėrimų prekybos laiką ir leidimą alkoholį įsigyti tik nuo 20 metų amžiaus.

„Dėl laiko - mes tikrai suprantame rytinio laiko trumpinimą. Vyriausybei, Sveikatos apsaugos ministerijai ir visiems esame patvirtinę, kad tame matome logikos, nes tai priemonė, ribojanti tą probleminį vartojimą. Bet vakarinio laiko ribojimas yra gana drastiškas, apskritai neturi pagrindo ir turi šalutinę pasekmę. Vakarais gali atsirasti nelegalaus alkoholio prekybos alternatyvos. Ta priemonė nenutaikyta į probleminius vartotojus, o tik apribos sąmoningų, normalių, šiuolaikiškų ir ilgai dirbančių žmonių apsipirkimą“, - BNS kalbėjo Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovas Laurynas Vilimas.

Anot jo, prekybos tinklai neutraliai žiūri į minimalaus alkoholio įsigijimo amžiaus padidinimą.

„Dėl amžiaus mes laikomės neutralios pozicijos. Tai, mūsų supratimu, yra ritualinė priemonė. Mes kaip prekybininkai įgyvendinsime įstatymą taip, kaip dabar yra numatyta iki 18 metų. Sieksime užtikrinti, kad pardavimas iki 20 metų nebūtų atliekamas, jei tai bus priimta. Čia jau valstybės ir tų sprendimų priėmėjų dialogo su visuomene reikalas, kaip jie tai paaiškins, kad pilnametis žmogus, galintis dirbti, mokėti mokesčius, rinkti valdžią, eiti tarnauti, tuoktis ir auginti vaikus, negalės nusipirkti vyno ar šampano taurės“, - tvirtino L.Vilimas.

Savo ruožtu mažmeninės prekybos tinklo „Norfa“ savininkas Dainius Dundulis BNS teigė, kad pasiūlymas dėl amžiaus turėtų būti koreguojamas, o prekybos laiko trumpinimas - nesumažins alkoholio pardavimų.

„Amžiaus pasiūlymui kaip pilietis pritariu iš dalies. Manyčiau, kad turėtų būti nuo 18 metų silpnieji gėrimai leistini, o nuo 20 metų jau stiprieji gėrimai. Tai būtų tarpinis variantas. (...) Dėl prekybos laiko galiu drąsiai pasakyti, kad suvartojimas pakils, nes žmonės užsipirkinės taip, kad nepritrūktų“, - kalbėjo D.Dundulis.

Tuo metu priklausomų asmenų bendruomenei „Aš esu“ vadovaujantis kunigas Kęstutis Dvareckas BNS sakė, jog šie du pasiūlymai atskirai nepadarytų didelės įtakos alkoholio vartojimui Lietuvai, tačiau kartu su kitais pasiūlymai jie gali paveikti vartojimą.

„Tie, kurie jau serga alkoholizmu, tai šie pasiūlymai nepadės, o pačiai visuomenei, jeigu liks tik draudimai, tai abejotina ilgalaikė perspektyva. Jeigu šie pasiūlymai būtų vieni ir išimti iš konteksto, tai kažin, ar duotų reikiamų rezultatų. Gal tie, kurie vartoja dėl kompanijos ar dėl to, kad po ranka, tai gal jiems ir turėtų kažkokios įtakos“, - tvirtino K.Dvareckas.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga balandį yra kalbėjęs, jog prekybos laiko trumpinimas turėtų sumažinti alkoholio vartojimą ir spontanišką jo pirkimą paskutinėmis prekybos minutėmis. Be to, ši priemonė turėtų padidinti ir viešąjį saugumą.

Vasarį A.Veryga kalbėjo, kad prekybos laiko trumpinimas ir amžiaus mažinimas yra sprendimai, kuriems nereikia daug investicijų ir pasiruošimo.

Seimo Sveikatos reikalų komitetas gegužės pradžioje pritarė paketui įvairių alkoholio vartojimo ribojimų. Siūloma trumpinti pardavimo laiką, uždrausti alkoholinių gėrimų reklamą, didinti amžių, nuo kurio būtų galima pirkti ir vartoti šiuos gėrimus.

Pirmadieniais - šeštadieniais parduotuvėse ir maitinimo įstaigose prekiauti alkoholiu išsinešti būtų galima nuo 10 val. ryto iki 20 val. vakaro, o sekmadieniais - nuo 10 val. iki 15 val. Vėliau maitinimo įstaigose prekyba būtų galima tik pilstomais alkoholiniais gėrimais vartoti vietoje.

Alkoholio vartojimas asmenims iki 20 metų būtų draudžiamas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Suprantu, kad vyksta diskusija del alkoholio vartojimo, bet manau, kad samoningas vartotojas vartos protingai alkoholi. Priklausomas nuo alkoholio nekeis iprociu, jeigu netures valios. Manau, kad prekybininkai ir vartotojai ras sprendima. Kurie vartoja saikingai alkoholinius gerimus, neturetu labai piktintis, nes yra galimybe ju nusipirkti jei ne vienos dienos vakare, tai kitos dienos metu.

Anonimas

parasyti paskutiniai zodziai.ALKOCHOLIO VARTOJIMAS IKI 20 METU DRAUDZIAMAS. Manau ,kad vartojima ir pirkima pilstomoje formoje drausti , o paprastoje parduotuveje uzdaroje taroje, net minties neturetu buti, juk pirkimas nera vartojimas. Zmogus pilnametis , net kiti su seima, gal vyksta pas senelius , ir budami savarankiski pilnameciai , neturi teises gyventi visaverti gyvenima, tai neturiu omenyje gerti , o naturaliai nusipirkti ir atsivezti i svecius vaisiu , gal atokiau gyvenantiems giminaiciams. Vartojima ir pirkima atidarytoje, pilstomoje taroje galima drausti , bet parduotuvese uzdaroje taroje , tikrai nepritariu.ZMOGUS pilnametis , o jei ne , tada nukelkit pilnametyste kartu iki 20 metu laikykime vaiku, duokim vaiko pasalpas, sveikatos draudima ir viska kas vaikui priklauso. matysime ka kainuos visiems . NA tai tik nuomone ir nieko daugiau.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS