Dėl problemų oro uostuose – nepatogumai keleiviams: nenustebkite, jei jūsų skrydį atšauks | Diena.lt

DĖL PROBLEMŲ ORO UOSTUOSE – NEPATOGUMAI KELEIVIAMS: NENUSTEBKITE, JEI JŪSŲ SKRYDĮ ATŠAUKS

  • 1

Po pandemijos žmonės vėl keliauja, oro uostai atsigauna, tačiau jau greit išskristi į šiltus kraštus gali būti kur kas problemiškiau.

Oro uostus aptarnaujantys verslai sako, kad dėl griežtų patikrinimų keli šimtai darbuotojų nebegalės dirbti sau įprasto darbo. Pranešama, kad dėl to gali būti net atšaukti skrydžiai.

Oro uostuose dažnai galima pamatyti žmonių eiles, ypač registruojantis skrydžiui. Jau ir dabar oro uostas ragina keliaujančius į oro uostą atvykti bent prieš dvi valandas iki skrydžio ir turėti pasiruoštus visus reikalingus dokumentus. Tačiau nuo spalio šios eilės gali išaugti kur kas labiau. Baiminamasi, kad oro uostuose pritrūks darbuotojų.

„Nuo spalio pirmos keičiasi laikinų leidimų išdavimų tvarka, jeigu anksčiau, neturėdami darbuotojų, mes galėdavome suteikti laikinus leidimus, kol jie praeina visas saugumo patikras, gali lydimi nuolatinius leidimus turinčių darbuotojų dirbti oro uosto teritorijoje, nuo spalio 1 d. tokia galimybė labai sumažėja – iki 21 d. per metus“, – pasakojo Civilinės aviacijos asociacijos vadovė Orijana Mašalė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Visa tai esą atsilieps ir keleiviams.

„Ilgesnės eilės prie registracijos, ilgesnis aptarnavimas prie įsodinimo vartų, aišku, aviacijos saugumo patikroje irgi gali susidaryti tam tikros spūstys“, – sakė oro uosto saugos ir saugumo departamento vadovas Vidas Kšanas.

„Galbūt netgi prasidės lėktuvų vėlavimai, kadangi lėktuvų, orlaivių remonto paslaugas teikiančios įmonės lygiai taip pat susiduria su tomis pačiomis problemomis. Gali būti atšaukiami skrydžiai ir panašūs dalykai, tai nuo leidimų problemos daug nepatogumų gali persikelti patiems keleiviams“, – aiškino O. Mašalė.

Pasak Civilinės aviacijos asociacijos vadovės, tai palies apie keturis šimtus darbuotojų, tad skaičiai nejuokingi. Darbuotojų didžiausiame Vilniaus oro uoste ir taip trūksta.

„Ieškome jų, skelbiame atrankas. Šiuo metu paieškoje yra apie 40-50 darbuotojų“, – detalizavo V. Kšanas.

Blogiausia esą tai, kad gauti ilgalaikį leidimą dirbti oro uoste užtrunka per ilgai.

„Jei kitose ES šalyse leidimų reikia laukti nuo kelių iki keliolikos dienų, tai pas mus – nuo 30 iki 60 dienų, o kai kuriais atvejais netgi dar daugiau dienų. Turim tokių kuriozinių istorijų, kai žmogus daugybę metų dirba įmonėje, bet jau du mėnesius negali gauti leidimo pratęsimo“, – pasakojo O. Mašalė.

Gali būti atšaukiami skrydžiai ir panašūs dalykai, tai nuo leidimų problemos daug nepatogumų gali persikelti patiems keleiviams.

Anot oro uostą aptarnaujančių įmonių atstovės, problema buvo žinoma jau porą metų.

„Šitą tvarką inicijavo Transporto kompetencijų agentūra (TKA). Nors jie ir žinojo problemą, kurią ir turime Lietuvoje būtent su tuo ilgu leidimų išdavimo procesu, tai yra tam tikri galbūt iš jų pusės pasiūlymai, bet kartu, manome, kad būtų buvę galima ir anksčiau padaryti tam tikrų žingsnių, kad situacija būtų geresnė“, – teigė O. Mašalė.

Transporto kompetencijų agentūra tikina, kad visas griežtas tvarkas nustato Europos Komisija.

„Šią vasarą Europos Komisija valstybes nares, tame tarpe – ir Lietuvą, papildomai informavo apie ypač griežtą požiūrį į laikinų leidimų išdavimo procesą ir tų leidimų galiojimo trukmę“, – tikino Transporto kompetencijos agentūros civilinės aviacijos departamento direktorius Vidmantas Plėta.

Kitose šalyse dažnai nusikaltimo dirbant nepadariusiems oro uostų darbuotojams leidimai toliau dirbti suteikiami automatiškai. Kodėl Lietuvoje to nėra, esą reikia klausti tų, kurie tikrina.

„Lietuvoje tą patikrinimą atlieka Valstybės saugumo departamentas ir 2-asis operatyvinių tarnybų departamentas. Tai yra dvi institucijos, iš kurių turi būti pateikta išvada dėl asmens nepriekaištingos reputacijos patvirtinimo“, – nurodė V. Plėta.

Valstybės saugumo departamentas atsako, kad laikosi įstatymų. Esą tikrindamas asmenis dėl nepriekaištingos reputacijos atsakymą privalo pateikti per dvidešimt darbo dienų. Išimtiniais atvejais – per 30 darbo dienų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

kaunietis

vėl LNK muilas?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS