Dėl sutrikusių atsiskaitymų nukentėjusiam verslui – valstybės pagalba | Diena.lt

DĖL SUTRIKUSIŲ ATSISKAITYMŲ NUKENTĖJUSIAM VERSLUI – VALSTYBĖS PAGALBA

  • 1

Iki COVID-19 krizės sėkmingai veikusiai nedidelei įmonei vos viena kliento neapmokėta sąskaita gali tapti grėsminga problema. Tai išspręsti padeda jau startavusi Lietuvos banko kartu su UAB "Investicijų ir verslo garantijos" (INVEGA) parengta skatinamoji finansinė priemonė "Apmokėtinų sąskaitų paskolos" (ASAP), pagal kurią smulkiosioms ir vidutinėms įmonėms suteikiama galimybė itin paprastai gauti lengvatinę paskolą apyvartinėms lėšoms.

Planuota, kad paraiškas bus galima teikti nuo 2020 m. balandžio 11-osios iki 24-osios dienos, tačiau šią savaitę paraiškų teikimo terminas pratęstas.  

Paraišką pateikti paprasta

Paraiškos teikiamos INVEGAI prisijungus per e.valdžios vartus prie elektroninės paraiškų teikimo sistemos adresu https://ASAP.invega.lt. Vienas iš smulkiojo verslo atstovų, suskubusių pateikti paraišką, UAB "Garso fabrikas" vadovas Mindaugas sako, kad tai padaryti nebuvo sunku.

"Labai paprasta, – pasakojo nedidelės Kaune registruotos bendrovės vadovas Mindaugas. – O be to, kilus klausimų, paskambinau ten pat nurodytu telefonu (nemokama informacinė linija 8 800 50 500; skambinant iš užsienio: +370 5 251 2763), labai maloniai pakonsultavo, sėkmingai viską užpildžiau."

Jis sako, kad, turint visus reikiamus dokumentus, šis procesas užtrunka tik 10 min. Tiek laiko Mindaugui pakako įsigilinti į visas paraiškos teikimo detales. Tik tada, jei neturi po ranka kokių nors duomenų, viskas šiek tiek užsitęsia, kol juos susirandi savo buhalterijos dokumentuose. Verslininko teigimu, jo buvo paprašyta tik patikslinti trumpalaikių skolų dydį.

Prieš pradedant pildyti paraišką, reikia būti pateikus Juridinių asmenų registrui metines finansines ataskaitas už 2018 m. ir 2019 m. (nuo 2019 sausio 1 d. iki 2019 m. gruodžio 31 d.), o jeigu įmonė įsteigta 2019 m., nuo veiklos pradžios iki gruodžio 31 d. Taip pat pateikti PVM sąskaitas faktūras (išrašytas ir neapmokėtas arba iš dalies apmokėtas nuo 2020 m. sausio 16 d. iki 2020 m. kovo 16 d.) į Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos "Išmaniąją mokesčių administravimo sistemą (i.MAS)". Taip pat paraiškas teikti ir sąskaitas faktūras bei PVM sąskaitas faktūras tvirtinti gali tik juridinio asmens vadovas.

Kilus klausimų, paskambinau ten pat nurodytu telefonu (nemokama informacinė linija 8 800 50 500; skambinant iš užsienio: +370 5 251 2763), labai maloniai pakonsultavo, sėkmingai viską užpildžiau.

Pateikus paraišką sistemoje iškart bus aišku, kokio dydžio paskolą įmonė gali gauti. Kredito reitingų, finansinių ataskaitų ir kiti tikrinimai, ar paskolos prašytojas atitinka nustatytus kriterijus, bus atliekami automatiškai pačioje sistemoje.

Kokio dydžio paskolos tikėtis?

Paskolomis ASAP kompensuojamas lėšų trūkumas, susidaręs dėl neapmokėtų ar iš dalies apmokėtų sąskaitų, išrašytų nuo 2020 m. sausio 16 d. iki kovo 16 d. Sąskaitos turi būti išrašytos klientų įmonėms, įtrauktoms į VMI mokesčių mokėtojų, nukentėjusių paskelbus karantiną sąrašą. Minimali registruojamos sąskaitos vertė – 100 eurų.

Minimali paskolos suma yra 1 000 eurų, maksimali priklausys nuo įmonės dydžio pagal tris kategorijas ir jose galėtų siekti iki 10 000 eurų, 30 000 eurų bei 100 000 eurų. Šiuo metu planuojama ASAP finansavimo suma – 50 mln. eurų Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų.

UAB "Garso fabrikas" vadovas Mindaugas sako, kad jiems užsakovai neapmokėjo tik vienos iki karantino išrašytos sąskaitos, tačiau įmonė labai nedidelė, todėl ir negauti pinigai labai reikšmingi. Bendrovė ir pati nebegalėjo susimokėti už paslaugas, todėl lengvatinė paskola – didelė paspirtis galvojant ne tik apie išlikimą, bet apie ir ateitį.

"Tie pinigai ir keliaus atsiskaitymams, kad išlaikytume gerą įmonės įvaizdį, išlaikytume santykius su tiekėjais, – sakė "Garso fabriko" vadovas. – Vienareikšmiškai – su paskola išspręsti problemą labai paprasta, mūsų reputacija, kad mes vykdome įsipareigojimus, išliks gera. Svarbu, kad, pasibaigus karantinui, tie žmonės norėtų dirbti su mumis, kad nenutrūktų santykiai, jog mes negalėjome apmokėti vienos ar kitos sąskaitos."

Reikalavimai paskolų gavėjams

UAB "Garso fabrikas" dirba pramogų srityje, teikia renginių garso ir apšvietimo paslaugas. O tokių įmonių veikla visiškai sustabdyta ir nėra jokio aiškumo, kada vėl bus atgaivinta.

"Niekada nedirbome taip, kad, va, atveži aparatūrą, pastatai, ir verskitės, kaip išmanote. Mums svarbu teikti ir aptarnavimo paslaugą, todėl stengiamės išlaikyti žmones, – sako smulkiu verslu užsiimantis Mindaugas. – Atleidimų nebuvo. Aparatūrą bet kada gali nusipirkti, o žmones atgal pasikviesti – sunku. Mūsų darbuotojai turi geras technines kompetencijas ir galime koncertuojančioms grupėms suteikti apšvietimo, įgarsinimo sistemas. Įmonių vasaros renginiuose, kurių šiemet, ko gero, jau ir nesitikime. Taip pat galime dirbti kituose apšvietimo projektuose."

Vienas iš reikalavimų įmonėms, siekiančioms pasinaudoti finansine priemone ASAP, ir yra tas, kad paskolos gavėjas turi būti išlaikęs ne mažiau kaip 50 proc. darbuotojų, palyginti su jų skaičiumi, koks buvusiu 2020 m. kovo 1 d.

INVEGA primena, kad paskolos skiriamos skaidriai veikiančiam ir perspektyviam verslui. Todėl paskolos siekiančios įmonės turi atitikti veiklos sėkmingumą ir skaidrumą patvirtinančius kriterijus.

Todėl reikėtų žinoti, kad bus tikrinama, koks buvo paskolų gavėjų mokumas 2019 m. pabaigoje, ar įmonė nėra įtraukta į VMI skelbiamą ilgalaikių skolininkų sąrašą ar minimalių patikimo mokesčių mokėtojo kriterijų neatitinkančių įmonių sąrašą, o jos kredito reitingas yra vidutinis ar geresnis.

Kaip jau minėta, įmonė Juridinių asmenų registrui turi būti pateikusi finansines ataskaitas už 2018 m. ir 2019 m.

Kas gali kreiptis

Kreiptis dėl paskolos ASAP gali bendrovės, įsteigtos ne vėliau nei 2019 m. gruodžio 31 d., kurių vidutinis metinis darbuotojų skaičius 2019 m. buvo mažesnis nei 250, metinės pajamos 2019 m. neviršija 50 mln. eurų, o įmonės balanse nurodyto turto vertė 2019 m. gruodžio 31 d. neviršija 43 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

heh

nagi turbut didziausia parama arabu darzeliams ir mokyklai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS