Demokratai: išankstinė pensija neturėtų tapti bausme visam likusiam gyvenimui | Diena.lt

DEMOKRATAI: IŠANKSTINĖ PENSIJA NETURĖTŲ TAPTI BAUSME VISAM LIKUSIAM GYVENIMUI

Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariai teikia įstatymo pataisas, kuriomis siekiama taisyti susidariusią situaciją, kai išankstinę pensiją pasirinkę asmenys sumažintą išmoką gauna visą likusį gyvenimą. Demokratai siūlo senatvės pensijos mažinimą dėl išankstinių pensijų mokėjimo stabdyti, kai iš asmens vykdomų atskaitymų suma tampa lygi visai išankstinės pensijos metu išmokėtai sumai.

Lietuvoje išankstines pensijas gauna apie šešis tūkstančius žmonių. Statistika rodo, kad šių žmonių gaunamos išmokos ketvirtadaliu mažesnės nei vidutinė šalies senatvės pensija, kuri taip pat nėra didelė. Be to, vidutinės išankstinės pensijos yra apie 40 procentų mažesnės už santykinio skurdo ribą ir tik 8 procentais didesnės negu absoliutaus skurdo riba.

„Rinkdamasis išankstinę pensiją žmogus suvokia, kad tai nėra jam palankus pasirinkimas, žino, kad ateityje išmokos sumažės, todėl, galima numanyti, jog šį sprendimą daro, nes kitų pasirinkimų neliko. Vadinasi, kitos socialinės apsaugos sistemos yra nepakankamos: nedarbo draudimas, užimtumo skatinimo programos, netekto darbingumo, socialinės išmokos nesuveikė, jei dar nesulaukęs pensinio amžiaus žmogus negali užsitikrinti pragyvenimui reikalingų lėšų“, – sako vienas iš projekto iniciatorių Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Linas Kukuraitis.

Jo teigimu, išankstinė pensija neturėtų būti pirmasis pasirinkimas, deja, praktikoje matoma, kad Lietuvos darbo rinkoje vis dar labai gaji diskriminacija dėl amžiaus, vyresnio amžiaus žmonėms sunkiau pakeisti ar susirasti darbą, įveikti su sveikata susijusias krizes.

„Lietuvoje sveiko gyvenimo trukmė nesiekia nė 60-ies metų, visuomenei senėjant daugėja žmonių, kuriems dėl sveikatos sudėtinga išlaikyti turimą darbą ar gauti naują, pridėję vis dar gajus, su amžiumi susijusius stereotipus, turime situaciją, kai vyresnio amžiaus žmonių įdarbinimas juda per lėtai, o kitos socialinės apsaugos sistemos yra nepakankamos, kad apsaugotų žmogų nuo skurdo, taigi jis yra priverstas rinktis išankstinę pensiją nepaisant jos socialinio neteisingumo“, – sako L. Kukuraitis.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narių nuomone, susidariusią padėtį būtina keisti.

„Mūsų socialinio draudimo sistema žmones, pasirinkusius išankstinę pensiją, „nubaudžia“ visam gyvenimui, t. y. kartą priėmus sprendimą gauti sumažintą pensiją ji bus mokama iki pat asmens mirties“, – pažymi kitas pataisų rengėjas Tomas Tomilinas.

Anot jo egzistuojanti sistema yra dvejopai neteisinga: išmokos sumažinamos visam gyvenimui, net jei žmogus gyvena ilgai ir jau būna kompensavęs iki pensinio amžiaus gautas išmokas ir nuo tokios sistemos labiausiai nukenčia pažeidžiamiausi, mažesnes pajamas gavę žmonės, kuriems socialinės apsaugos sistema nesugebėjo padėti priešpensiniu laikotarpiu.

„Paradoksalu, kad reikiamos pagalbos sistemos nebuvimas likus keleriems metams iki senatvės pensijos tarsi stumia žmogų rinktis priešlaikinę pensiją, o jam priėmus šį, jau ir taip nepalankų sprendimą, jis ir toliau baudžiamas tos pačios sistemos“, – sako T. Tomilinas.

Pataisų rengėjai tikisi, kad jau šį ketvirtadienį Seimas palaikys teikiamą iniciatyvą ir įves daugiau teisingumo išankstinių pensijų sistemoje, kai iš pensijos gavėjo išskaičiavus iki pensijos išmokėtą sumą būtų nutraukiamas pensijos sumažinimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Neturi buti jokio

"pensijinio amziaus",kaip siuo metu yra Prancuzijoje! Jei zmogui dirbti neberekomenduoja gydytojai ar del amziaus jo nebenori vergvaldziai - privalu ji isleisti i pensija,o ne marinti badu ar niekinti kazkokiu pasalpu paiesku golgotomis. Tai zymiai pigiau,nei visokiu ismaldu administravimas,betgi - nera ka vogti dalintojams...

pensininke

seniai reikejo, pries 20metu isejau i prieslaikine, ir dabar dar atskaiciuoja,

Alis...

pritariu...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS