Demokratai siūlo 9 proc. PVM lengvatą viešojo maitinimo sektoriui pratęsti neribotai | Diena.lt

DEMOKRATAI SIŪLO 9 PROC. PVM LENGVATĄ VIEŠOJO MAITINIMO SEKTORIUI PRATĘSTI NERIBOTAI

  • 9

Seimo Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ trečiadienį įregistravo įstatymo pakeitimo projektą, juo siūlo 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą viešojo maitinimo sektoriui pratęsti neribotam laikui.

Anot frakcijos pranešimo, ši lengvata reikalinga ne tik restoranams ir kavinėms, bet ir toms maitinimo įstaigoms, kurios tiekia maistą darželiams, mokykloms, ligoninėms.

„Iš 27 Europos Sąjungos šalių PVM lengvatą maitinimui jau taiko net 23 valstybės: 19 šalių ši lengvata yra nuolatinė, 4 šalys ją ėmė taikyti prasidėjus pandemijai“, – pranešime cituojamas frakcijos narys Lukas Savickas.

„Tokiu būdu siekiama mažinti šešėlį, didinti PVM mokėtojų skaičių, kurti naujas darbo vietas, skatinti vartojimą ir turizmo atsigavimą, išsaugoti maitinimo sektoriaus patrauklumą ir užtikrinti darbo užmokesčio augimą“, – nurodo Seimo narys.

Anot jo, lengvata padėtų didinti galimybę įsidarbinti pažeidžiamoms visuomenės grupėms: jaunimui, žemos kvalifikacijos darbuotojams, karo pabėgėliams ir kitiems asmenims. Taip pat augtų sektoriaus galimybės investuoti į tvaresnius, ekologiškus sprendimus.

Lengvatinis 9 proc. PVM maitinimo įstaigoms buvo pritaikytas kaip pagalba nuo koronaviruso pandemijos nukentėjusiam verslui ir turėjo galioti iki šių metų birželio, tačiau Seimas pernai nusprendė lengvatą pratęsti iki šių metų pabaigos.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė yra sakiusi, kad dėl lengvatos mažėja šešėlinio verslo apimtys bei auga kitų mokesčių surinkimas į biudžetą.

PVM lengvata dar pusmečiui buvo pratęsta buvusio Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Mykolo Majausko siūlymu.

Premjerė Ingrida Šimonytė yra sakiusi, kad toks sprendimas valstybės biudžetui kainuos apie 60 mln. eurų.

PVM lengvata galioja iki šių metų pabaigos.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

ss

Kasdienei juodai duonai 21 proc., Prabangiai vakarienei 9 proc. PVM

GYVENTOJAMS - kavinės -restoranai , ne pirmo būtinumo prekė,

tad dabartiniame etape n e r e i k ė t ų jų remti--yra ž y m i a i svarbesnių žmonių i š g y v e n i m o sričių , į kurias, valstybė p r i v a l o atkreipti dėmesį ir padėti išgyventi -- tad SKVERNELIO gaujos siūlymas yra visiškai p o p u l i s t i n i s ir jokiais argumentais nepagrįstas.

Manau,

kol neprades atlyginimu moketi ne arbatpinigiais,neprisimins 8 val darbo dienos,nnenustos pasivogti mokesciu,nemazins kosminiu kainu - tik kontrole ir sankcijas,o ne lengvatu!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS