Didmiesčiuose sąskaitos už lapkritį suvartotą šilumą – mažesnės nei pernai | Diena.lt

DIDMIESČIUOSE SĄSKAITOS UŽ LAPKRITĮ SUVARTOTĄ ŠILUMĄ – MAŽESNĖS NEI PERNAI

  • 3

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) duomenimis, šilumos suvartojimai lapkritį buvo panašūs kaip prieš metus, tačiau sąskaitos didmiesčiuose – mažesnės dėl kritusių šilumos kainų.

Šiemet lapkritį, kaip ir praėjusiais metais, 60 kv. metrų ploto buto šildymui senos statybos daugiabučiuose, kuriuose gyvena dauguma šalies gyventojų, vidutiniškai suvartota apie 900 kWh/mėn. Šis kiekis šilumos gamtinėmis dujomis šildomų miestų gyventojams vidutiniškai kainuos apie 260 litų, lietuvišku biokuru šildomuose miestuose – apie 180 litų.

„Mažesnes sąskaitas už šilumą lėmė ne tik šilti orai, bet ir plačiau vartojamas biokuras  ir žemesnė nei prieš metus gamtinių dujų kaina“, - sakė LŠTA prezidentas Vytautas Stasiūnas.

Šiemet vidutinė lauko oro temperatūra lapkritį sudarė apie 5°C laipsnius šilumos, pernai – apie 4°C. Vidutinė daugiametė lapkričio oro temperatūra yra apie 2°C šilumos.

Lapkritį šilumos tarifas Kaune sudarė 28,13 ct/kWh su PVM, pernai kauniečiai už šilumą mokėjo 32,63 ct/kWh su PVM.

Vilniuje šiluma kainuoja 26,63 ct/kWh su PVM, prieš metus tarifas sudarė 30,09 ct/kWh su PVM. Sostinėje mažesnį šilumos tarifą taip pat lėmė faktas, kad gyventojams nebereikia dengti vadinamojo Imbraso mokesčio

Klaipėdoje šilumos tarifas lapkritį sudarė 25,64 ct/kWh su PVM, pernai gyventojai už šilumą mokėjo 28,23 ct/kWh su PVM. Šiauliuose šiluma kainuoja 25,09 ct/kWh su PVM, prieš metus tarifas sudarė 26,2 ct/kWh su PVM. Panevėžyje šilumos tarifas lapkritį sudarė 21,82 ct/kWh su PVM, pernai – 24,93 ct/kWh su PVM.

„Šiluma pigiausia tuose miestuose, kurie plačiai vartoja biokurą. Žalieji miestai už šilumą moka vidutiniškai trečdaliu mažiau“, - sakė V. Stasiūnas. Miestuose, kuriuose šilumos gamybai naudojamas biokuras, vidutinė šilumos kaina sudaro apie 20 ct/kWh. Importuojamomis dujomis šildomi miestai už šilumą vidutiniškai moka net 29 ct/kWh.
Gamtinės dujos šių metų spalio mėnesį šilumos tiekimo įmonėms kainavo 1751 Lt/tne (tona naftos ekvivalento), pernai spalį dujų kaina sudarė 1933 Lt/tne. Už vietinį biokurą įmonės spalį mokėjo 571 Lt/tne, prieš metus – 642 Lt/tne.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

R

583kWh per men praeitais metais lapkriti, o si lapkriti - 900kWh.Tai cia sumazejo?? Cia padidejo 50 procentu, nors temperatura buvo aukstesne. Taip iseitu kad mes turetume moketi maziau. Jei praeita lakriti mokejau 183,tai dabar tureciau moketi maziau, o ne 80 litu daugiau nei pernai. Gyvenu standartiniame 60 kvadratu bute.O ka cia peza apie 260??

R

grynas melas!Turiu po ranka praejusiu metu saskaita uz silsdyma, kur parasyta kad vidutiniskai suvartota 583kWh/men ir uz sildyma moketi 183 litus, o 2013 metu uz lapkriti suvartota maziau 900kWh/men...Ir zada vidutiniskai po 260 litu. Cia as kalbu apie 60 kvad metru buta. Tai cia visiska nesamone. Is kur tokie skaiciai?? Iseina kad mokesime ne pigiau, o 80 litu daugiau. Gal kas paaiskintu kame reikalas???...

bitė

grynas melas pernai mokėjau 39lt o šiemet tuo pačiu laiku 77lt galit netriochinti nesamonių

SUSIJUSIOS NAUJIENOS