Dirbantiems savarankiškai – didesni mokesčiai: planuoja ne tik pakelti, bet ir pridėti naujų | Diena.lt

DIRBANTIEMS SAVARANKIŠKAI – DIDESNI MOKESČIAI: PLANUOJA NE TIK PAKELTI, BET IR PRIDĖTI NAUJŲ

  • 14

Dirbantiems savarankiškai planuojami didesni mokesčiai. Valdžia sako, kad reiktų juos sulyginti su dirbančiaisiais pagal darbo sutartį. Sau darbo vietas kuriantys gyventojai su tuo nesutinka ir turi vieną rimtą argumentą: tik nuo jų pačių priklauso, turės jie darbo, ar ne, praneša LNK.

Nori suvienodinti mokesčius

Kino ir teatro aktorius Marius Jampolskis dėl karantino ribojimų buvo priverstas karjerą sustabdyti – tokia veikla buvo uždrausta.

„Darbo prasme – iš beveik 100 proc. užimtumo iškart į nulinį. Tarpinio nebuvo“, – sakė M. Jampolskis.

Nulinis užimtumas reiškia nulines pajamas. O dabar savarankiškai dirbantiems valdžia sumanė pakelti esamus mokesčius ir pridėti naujų.

Dabar dirbantis pagal individualios veiklos pažymą moka „Sodros“ mokesčius nuo 90 proc. pajamų, o mažųjų bendrijų, individualių įmonių savininkai – nuo pusės pajamų. Siūloma, kad jie mokėtų nuo 100 proc. pajamų, kaip ir dirbantieji pagal darbo sutartį.

„Skirtingos įmokų bazės – vieni nuo 50 proc., kiti nuo 90 proc. Čia yra netenkama reikšmingiausia dalis – 19,7 milijonų eurų per metus“, – aiškino Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos patarėja Eglė Čeponytė.

Savarankiškai dirbantys sako, kad juos sulyginti su darbo sutartimi dirbančiais – neteisinga.

Marius Jampolskis. / T. Biliūno / Fotobanko nuotr.

„Teisybę pasakius, tiesiog absurdiška, nes individualiai dirbantis žmogus turi visų pirma save išlaikyti. Darbo santykiuose esantis žmogus gali gauti tryliktą algą, gali gauti apmokamas atostogas, gali susirgti, gauti biuletenį ir už jį tas darbas bus padarytas, ir už jį bus sumokėta, nes sumokės įmonė“, – teigė M. Jampolskis.

Teisybę pasakius, tiesiog absurdiška, nes individualiai dirbantis žmogus turi visų pirma save išlaikyti.

Norima suvienodinti ir socialinio draudimo įmokų „lubas“. Dirbantiems pagal darbo sutartį, „lubos“ siekia 60 vidutinių darbo užmokesčių arba 81 tūkst. eurų per metus. Savarankiškai dirbančių „lubos“ – 43 vidutiniai darbo užmokesčiai arba apie 58 tūkst. eurų per metus.

„Dėl „lubų“ yra netenkama 4,7 milijono eurų“, – sakė E. Čeponytė.

Svarsto pridėti ir naują mokestį

Kad nesąžininga sulyginti mokesčius dirbančių pagal darbo sutartį ir savarankiškai, sakė ir Lietuvos meno kūrėjų asociacija.

„Žmonės, dirbantys po vieną, patys yra sau darbdaviai, patys atsakingi, patys susikuria savo darbo vietas. Valdžia turėtų džiaugtis, skatinti ir padėti tokiems žmonėms, o ne per sunkmetį juos dar labiau laužti“, – šnekėjo Lietuvos meno kūrėjų asociacijos prezidentas Jonas Staselis.

Ekonomistai kritikuoja, kad savarankiškai dirbantys patiria daugiau išlaidų, kurias tenka apmokėti iš savo kišenės, pavyzdžiui, elektra, darbo vieta, automobilis, kompiuteris, kitos darbo priemonės.

„Tai nėra visiškai tapatu samdomiems darbuotojams, nes jiems tokios išlaidos yra apmokamos darbdavio“, – komentavo ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Per pandemiją negalėjusiems dirbti valdžia pasiūlė apie 250 eurų mėnesinę paramą.

„Paėmėm, išleidom maistui kaip ir visi, kurie neturėjo darbo. O ką daryt?“, – kalbėjo M. Jampolskis.

Dabar valdantieji skaičiuoja, kad ta parama valstybės biudžetui kainavo per daug, tad savarankiškai dirbantiems siūlo pridėti dar vieną – nedarbo draudimo mokestį.

Valdžia turėtų džiaugtis, skatinti ir padėti tokiems žmonėms, o ne per sunkmetį juos dar labiau laužti.

„Savarankiškai dirbantiems asmenims apie 240 milijonų eurų paramos buvo išmokėta, bet jeigu pasižiūri, kiek tie žmonės sumoka mokesčių ar kokias garantijas jie galėtų gauti, tai buvo tikrai labai menkos sumos ir menka socialinė apsauga“, – teigė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Verslo atstovai sakė, kad savarankiškai dirbantys, pavyzdžiui, pagal individualios veiklos pažymą, dažniausiai teikia paslaugas tam tikram, labai apibrėžtam laikui – vienam ar keletui projektų.

„Reguliavimas, kuris galiausiai sulygintų individualią veiklą su darbo santykiais, reiškia individualios veiklos arba savarankiškai dirbančių asmenų veiklos sunaikinimą“, – tikino Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis.

Skaičiuojama, kad daugiausia žmonių savarankiškai dirba pagal individualios veiklos pažymą – apie 200 tūkst.

 

GALERIJA

  • Marius Jampolskis
Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Egidijus

Pakelkite eurą mokesčių ir negausit nei cento, išeinu į pogrindį. Sumokėdavau apie 3500.

Mmmm

Debilai musu valdza dar daugiau sleps mokescius zmones

Klaipėdietis

Kokio proto bokštu reikia būti, kad dar kelti mokesčius savarankiškai dirbantiems ir save išlaikantiems Lietuvos gyventojams ir ıvesti naujų mokesčių? Reikia džiaugtis, kad pastarieji dar aplamai moka mokesčius, o nepasitraukia į šešėlį, ar emigruoja. Matomai norima galutinai pribaigti smulkųjį verslą. Šitokių sprendimų, kitaip kaip stambiojo verslo protegavimo nepavadinsi. Kur A. Armonaitės pažadai lengvinti verslo sąlygas smulkiesiems?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS