Draudimas nuo koronaviruso: kelionės už ES ribų – pačių keliautojų atsakomybė | Diena.lt

DRAUDIMAS NUO KORONAVIRUSO: KELIONĖS UŽ ES RIBŲ – PAČIŲ KELIAUTOJŲ ATSAKOMYBĖ

Pasaulyje dar tvyrant koronaviruso pandemijai, kai kurios draudimo įmonės koreguoja savo paslaugas ir siūlo apsidrausti gyventojams bei įmonėms nuo koronaviruso.

Tačiau ateityje planuojantiesiems keliauti, draudikai sako tokios paslaugos pasiūlyti negalėsiantys – koronavirusu susirgus Europos Sąjungoje (ES), išlaidas galėtų padengti Europos sveikatos draudimo kortelė, o už ES ribų ligos išlaidos bus pačių keliautojų atsakomybė.

Siūlo apsidrausti nuo koronaviruso

Ne gyvybės draudimo bendrovė „Compensa Vienna Insurance Group“ šią savaitę pranešė siūlanti apsidrausti nuo COVID-19. Draudimas reikštų finansinę paramą susirgusiems ir į ligoninę patekusiems gyventojams.

„Pasiūlyti apsidrausti nuo naujojo koronaviruso sukeliamos ligos nusprendėme reaguodami į klientų išsakytą poreikį – vos tik COVID-19 pradėjus plisti pasaulyje, jie ėmė teirautis draudimo, kuris suteiktų finansinę pagalbą sunkiai susirgus šia liga“, – BNS sakė „Compensa Vienna Insurance Group“ Produktų ir rizikos vertinimo departamento vadovas Linas Laugalis.

Anot jo, gyventojai draudimą nuo koronaviruso gali pasirinkti kaip papildomą riziką, sudarydami nelaimingų atsitikimų, gyventojų turto, privalomojo vairuotojų civilinės atsakomybės ar kasko draudimo sutartis.

Balandžio pabaigoje ne gyvybės draudimo rinkos lyderis „Lietuvos draudimas“ ir didžiausia šalies brokerių bendrovė „Aon Baltic“ sukūrė koronaviruso draudimą ir Lietuvos įmonėms pasiūlė apdrausti darbuotojus.

Naujasis produktas siūlomas darbdaviams, tačiau naudos gavėjais tampa apdrausti darbuotojai. Darbuotojui susirgus koronaviruso infekcija ir gydantis ligoninėje mokama fiksuota išmoka, taip pat ligonpinigiai.

Kelionėse ne ES šalyse – pačių keliautojų atsakomybė

Susirgus keliaujantiesiems ES, Europos ekonominė erdvės šalyse ar Šveicarijoje, padėti galėtų Europos sveikatos draudimo kortelė – anot Valstybinės ligonių kasos, valstybiniu sveikatos draudimu apsidraudusių žmonių ištyrimo bei gydymo nuo COVID-19 išlaidos būtų apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.

Tačiau trečiosiose šalyse ligos išlaidas turės kompensuoti pats keliautojas. Lietuvos draudikų asociacijos direktorius Andrius Romanovskis sakė, kad pandemija yra nedraudiminis įvykis, be to, neįmanoma apskaičiuoti žalos dydžio.

„Lietuvos piliečiai draudžiami tik Lietuvoje, kur yra žinoma epidemiologinė situacija, bet keliaujant po visą pasaulį, gali daug šalių keliauti, nežinai, kokioje šalyje kokia konkreti epidemiologinė situacija, nežinai kokios išlaidos. Yra daugybė faktorių, kurių neįmanoma apskaičiuoti, o draudimo principas yra toks, kad mes turime galėti įvertinti riziką ir jos galimą žalą“, – BNS sakė A. Romanovskis.

„Net jei ir susitari fiksuotą sumą, pavyzdžiui, kad susirgus bus išmokami 3 tūkst. eurų, bet gal žmogaus realios išlaidos bus 25 tūkst. eurų. Net neabejoju, kad Turkijoje reikėtų 20 ar bent 15 tūkst. eurų, o Šveicarijoje vien tyrimas kainuoja 1,5 tūkst. frankų (1,4 tūkst. eurų – BNS)", – pridūrė jis.

Pasak A. Romanovskio, draudimai nuo koronaviruso, kuriuos siūlo Lietuvos bendrovės, yra susiję su tam tikromis fiksuotomis išmokomis, kai draudžiamasi nuo nelaimingų atsitikimų. Tai reiškia, kad žmogui susirgus, jam išmokama tam tikra suma. Tačiau kalbant apie kelionių draudimą, draudikas įsipareigoja atlyginti bet kokią žalą.

Jo teigimu, nereikėtų tikėtis, jog ateityje bus galima apsidrausti nuo pandeminių rizikų, tačiau jis neatmeta, kad finansinė apsauga galėtų būti valstybės lygiu.

„Mūsų valstybė turi pradėti galvoti apie tokias rizikas, kurios yra unikalios, kaip drausti savo piliečius ir užsienyje, ne tik ES šalyse, ir prisiimti gydymo išlaidas“, – sakė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS