Du dešimtmečiai ES – jau užaugo karta, kuri neprisimena, kad būtų kitaip | Diena.lt

DU DEŠIMTMEČIAI ES – JAU UŽAUGO KARTA, KURI NEPRISIMENA, KAD BŪTŲ KITAIP

  • 2

2024 m. gegužės 1 d. švęsime Lietuvos narystės ES 20-metį. Tai – bene pats svarbiausias Lietuvos politinis ir ekonominis sprendimas, nulėmęs sparčią valstybės pažangą. Tapus stipriausios pasaulyje ekonominės sąjungos nare, Lietuvai buvo suteikta galimybė pasinaudoti vienu iš narystės privalumų – ES fondų lėšomis. Beveik per du dešimtmečius Lietuva jau gavo 20 mlrd. eurų investicijų, jos bus skiriamos ir ateityje.

Kartu su ES investicijomis gerinama švietimo ir medicinos paslaugų kokybė, gražinama aplinka, mažinama socialinė atskirtis, skatinamas verslas, kuriamos darbo vietos. Kiekvienas ES investicijų euras prisidėjo prie Lietuvos žmonių gerovės. Ne visi įgyvendinti pokyčiai yra akivaizdūs – kai kurie jų jau nematomi, nes šiandien savaime suprantami, tarytum taip visada ir buvo.

Visi galime didžiuotis teigiamais pokyčiais mūsų šalyje. ES investicijos padėjo išaugti mūsų šaliai – ne tik atsinaujinę miestai ir miesteliai, bet ir dažniausiai laimingi, savimi pasitikintys žmonės. ES esame mes ir investicijų geruosius pavyzdžius kuriame mes patys – valstybė ir savivaldybės, bendruomenės, verslininkai, startuoliai, nevyriausybinės organizacijos ir tiesiog visi idėjų turintys Lietuvos žmonės.

ES biudžetas surenkamas iš muitų, taikomų importui iš ES nepriklausančių šalių, nedidelės kiekvienoje valstybėje surinkto pridėtinės vertės mokesčio dalies, valstybių narių bendrųjų nacionalinių pajamų dalies, atsižvelgiant į šalių turtingumą, taip pat kitų pajamų. Svarbu pabrėžti, kad, priešingai nei nacionaliniai biudžetai, ES pinigai yra skirti investicijoms.

Šioje naujoje ES finansinės paramos perspektyvoje net 1,8 mlrd. eurų investicijų skirta mūsų šalies regionams, kurie patys savarankiškai, skatindami bendruomenes tarpusavyje susitarti dėl būtinų projektų, planuos investicijas, reikalingas konkrečiai plėtrai ir gyvenimo kokybei gerinti.

Norisi pabrėžti, kad dar papildomai numatyta 828 mln. eurų, kurie skirti viešųjų paslaugų prieinamumui gerinti regionuose ir vietos bendruomenių verslumui skatinti. Dar 709 mln. eurų skiriama socialinei integracijai. Šie pinigai skiriami palankių sąlygų neturintiems asmenims įtraukti, lygioms galimybėms ir aktyviam dalyvavimui visuomenėje skatinti, institucinės globos pertvarkai, kompleksinėms paslaugoms šeimoms vystyti ir pan.

Aplinkai ir klimato kaitos problemoms spręsti skiriama 947 mln. eurų, mokslui ir inovacijoms – 650 mln. eurų, švietimo sistemai – 542 mln. eurų, sveikatos apsaugai – 531 mln. eurų, verslo investicijoms – 535 mln. eurų, darbo rinkos plėtrai – 320 mln. eurų, kultūros sferai – 126 mln. eurų.

Tai labai dideli ir mūsų šaliai itin reikalingi pinigai, kurie padės sukurti geresnes sąlygas mums ir mūsų vaikams.


Rašyti komentarą
Komentarai (2)

nuomone

Mes dar gyvi ir viska atsimenam,nesamones cia rasote

Bet,dar

yra likusiu pamenanciu,kurie paaiskina,kaip meluojate nepamenantiems!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS