Dujovežiai uoste tapo kasdienybe | Diena.lt

DUJOVEŽIAI UOSTE TAPO KASDIENYBE

Nors iki šios dienos Klaipėdos uoste jau yra apsilankę 14 dujovežių, šių milžiniškų laivų plaukimas per uostą dar vis traukia akį.

Iki šiol Klaipėdos uoste dominavo penkios krovinių rūšys – naftos produktai, konteineriai, trąšos, grūdai ir jūrų keltais gabenami kroviniai. Dabar vis labiau į konkurencinį lauką veržiasi ir suskystintosios gamtinės dujos.

Šiemet jų augimas uoste siekia net 376 procentus. Dujovežis į Klaipėdos uostą atplaukia du kartus per mėnesį. Kiekvieną kartą jis atgabena iki 160 tūkst. kubinių metrų dujų. Vertinant tonomis dujos nėra sunkus krovinys. Šiemet jos sudarė 250 tūkst. tonų. Bendrai uosto krovai suskystintosios gamtinės dujos kol kas didesnės įtakos nedaro.

Įspūdinga vieno dujovežio gabenamo dujų kiekio kaina. Vertinant mažmeninėmis kainomis vienas dujovežis atgabena dujų, kurių vertė apie 35 mln. eurų.

Nuo 2014 metų pabaigos, kai Klaipėdoje pradėjo veikti suskystintųjų gamtinių dujų terminalas, jau lankėsi 14 dujovežių.

„Dujas gabenantys laivai Klaipėdos uoste nebėra kokia nors nežinomybė. Pačiam teko įplaukti į Klaipėdos uostą su dujovežiu esant rūkui. Galiu didžiuotis, kad mūsų locmanai yra aukščiausio lygio profesionalai ir sėkmingai šiuos laivus įvedinėja į uostą“, - pastebėjo Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus.

„Mums labai daug padėjo tai, kad prieš priimant tikrus dujovežius turėjome užsiėmimus treniruoklyje. Svarbiausia, kad treniruoklis buvo labai geras, nedaug skiriasi nuo to, kas vyksta vedant tikrąjį laivą į uostą“, - teigė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto kapitonas Adomas Alekna.

Dujovežis – galingas laivas. Jį kaskart lydi mažiausiai keturi vilkikai. Laivo priekyje plaukia policijos kateris saugantis jį nuo bet kokių netikėtumų. Uostininkai teigia, kad dujovežio plaukimas per visą Klaipėdos uostą prie Kiaulės Nugaros papildomų sunkumų uostui nesukelia. Nors kitų laivų eismas uoste apribojamas, bet ne taip kategoriškai kaip buvo manoma pradžioje. Manyta, kad plaukiant dujovežiui nuo kai kurių krantinių reikės išvesti laivus, bet to neprireikė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Semas

Įdomu ką pakomentuos tas rėksnys SKARDŽIUS. Turintis vatnyko savybių.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS