Dujų balionams daugiabučiuose pakeisti skirta dar 10 mln. eurų | Diena.lt

DUJŲ BALIONAMS DAUGIABUČIUOSE PAKEISTI SKIRTA DAR 10 MLN. EURŲ

Įsigaliojo energetikos ministro Dainiaus Kreivio pasirašytas įsakymas, kuriuo numatoma skirti dar 10 mln. eurų paramą gyventojams siekiant iš trijų ir daug aukštų daugiabučių gyvenamųjų namų pašalinti suskystintų naftos dujų balionus ir pakeisti juos alternatyviais energijos šaltiniais. Parama vienam butui sieks 726 eurus su PVM, teigia Energetikos ministerija.

Šiuo metu šalyje, ministerijos pateiktais duomenimis, dar yra apie 1500 daugiabučių namų, kuriuose maistui ruošti naudojami dujų balionai.

„Dujų balionai daugiabučiuose kelia pavojų ne tik juos naudojantiems žmonėms, tačiau ir visiems aplinkiniams. Siekdama didinti jų saugumą, valstybė jau antrus metus iš eilės skiria paramą gyventojams, kurie atsisako dujų balionų naudojimo buityje ir pertvarko elektros arba dujų inžinerines sistemas“, – sako energetikos ministras Dainius Kreivys.

Dujų balionai daugiabučiuose kelia pavojų ne tik juos naudojantiems žmonėms, tačiau ir visiems aplinkiniams.

Vienam butui bus skiriama 726 eurų su PVM parama: daugiabučių namų bendrųjų elektros arba dujų inžinerinių sistemų pertvarkymui, butų elektros arba dujų sistemos pertvarkymui, taip pat elektrinės arba dujinės viryklės įsigijimui – po 242 eurus.

Pirmieji kvietimai teikti paraiškas bus skelbiami vasario 26 d. ir priimami iki birželio 1 d., tad daugiabučių namų, kuriuose vis dar naudojami dujų balionai, gyventojai, administratoriai bei bendrijos kviečiami pasiruošti paraiškų teikimui. Visi projektai bus vertinami iš karto po paraiškos pateikimo, todėl projektai bus pradėti įgyvendinti greičiau, pažymima Energetikos ministerijos pranešime. Atranka galės būti baigta anksčiau, jeigu pagal priimtus sprendimus dėl projektų finansavimo ir pateiktas naujas paraiškas bus galima paskirstyti visą kvietimui teikti paraiškas skirtą lėšų sumą.

Taip pat ministro įsakymu buvo sumažinta administracinė našta ir atsisakyta skirstomųjų tinklų operatoriaus (ESO) tarpininkavimo surenkant iš daugiabučių namų atstovų paraiškas ir mokėjimo pranešimus.

Numatyta, kad Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) iki šių metų vasario 26 d., bendradarbiaudama su savivaldybėmis ir daugiabučių namų atstovais, peržiūrės ir esant poreikiui atnaujins daugiabučių namų sąrašus, iš kurių turi būti pašalinti dujų balionai.

Taip pat bus kompensuojamos daugiabučio namo atstovo administravimo išlaidos už darbus, susijusius su daugiabučių namų bendrųjų ir vartotojų inžinerinių sistemų pertvarkymu, ir viryklių įsigijimu – 3 proc. nuo bendrų pertvarkymo darbų ir viryklių įsigijimui numatytų maksimalių finansavimo įkainių.

Pernai atsisakyti nesaugiai butuose naudojamų dujų balionų ir pereiti prie kitų energijos šaltinių nusprendė daugiau nei 900 daugiabučių namų gyventojai. Paraiškas finansavimui gauti 2020 metais pateikė daugiau kaip 400 daugiabučių namų gyventojai. 309 daugiabučius namų gyventojams, pašalinusiems dujų balionus, Energetikos ministerijos duomenimis, buvo suteikta beveik 4,5 mln. eurų subsidija, iš šių daugiabučių namų buvo pašalinta 5860 dujų balionų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS