E. Gentvilas premjero siūlymus dėl prekybos centrų laiko „orveliškais“ | Diena.lt

E. GENTVILAS PREMJERO SIŪLYMUS DĖL PREKYBOS CENTRŲ LAIKO „ORVELIŠKAIS“

  • 2

Nutekėjęs Vyriausybės planas kovoti su kainomis prekybos centruose turėtų patikti socialistams, mano liberalų lyderis Eugenijus Gentvilas.

„Ar kursime valstybinių parduotuvėlių tinklą, nepasakyta, bet nurodyta (priemonių plane - ELTA), kad valstybinėse turgavietėse reikia taikyti mokestines lengvatas. Tai diskriminacija privačių turgaviečių atžvilgiu, o ar tai veda link kainų mažėjimo - nežinau“, - penktadienį „Žinių radijui“ sakė E. Gentvilas.

Parlamentaras pastebėjo, kad Vyriausybės plane numatytas prekybos tinklų ir jų tiekėjų sutarčių stebėjimas atrodo dar keisčiau. „Atsiranda valstybė, didysis brolis, kuris stebi dviejų privačių ūkio subjektų susitarimus. Kuo tai kvepia? Orvelizmu“, - sakė E. Gentvilas.

Lietuvos liberalų sąjūdžio (LLS) vadovas pašiepė premjero siūlymus į Lietuvą vilioti didžiuosius užsienio prekybos centrus, teigdamas, kad pamatę kitas Sauliaus Skvernelio siūlomas priemones šie nė kojos į Lietuvą nekeltų.

„Kviesti į Lietuvą prekybos tinklus iš užsienio - puiku. Bet koks tinklas ateis konkuruoti šitoje erdvėje? Kad juos stebėtų ir sektų, kaip jie su bulvių augintojais ir morkų pardavėjais tariasi? Konkurencija šitoje rinkoje gana nemaža“, - sakė liberalas.

Pasak E. Gentvilo, užsienio prekybos tinklai netruks paskaičiuoti, kad valstybės ketinimai monopolizuoti alkoholio rinką sumažins potencialias jų pajamas, todėl paskatų ateiti į konkurencingą Lietuvos mažmeninės prekybos rinką - dar mažiau.

ELTA primena, kad žiniasklaidoje pasirodė Vyriausybės priemonių planas - nuo prekybos tinklų užimamos rinkos dalies matavimo savivaldybėse iki sutarčių tarp prekybos tinklų ir tiekėjų reglamentavimo. Planuojama iš prekybininkų reikalauti skaidresnės apskaitos, kuri leistų lengviau nustatyti, kiek šie uždirba, bausti už per didelę rinkos koncentraciją ir skatinti smulkųjį verslą. S. Skvernelis patvirtino, kad ši žinia yra tikra, tačiau priemonių planas dar nėra galutinis.

Po susitikimo su Lietuvos prekybos tinklų atstovais S. Skvernelis liko neįtikintas, esą maisto prekių kainos Lietuvoje nėra didelės, ir žadėjo kviesti Lietuvoje investuoti 12 didžiausių pasaulio prekybos tinklų, taip auginant konkurenciją vietiniams rinkos dalyviams.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

manau

Musų visa būtis jau Ourveliška. Jūsu tai nestebina?

1984

O tai,kad visi gyvuliai(liaudis) lygūs,bet kaip kurie(seimas) lygesni,ne orveliška?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS