E. Šiškauskienė: jeigu restoranas dirba „švariai“, moka mokesčius – neišsilaiko | Diena.lt

E. ŠIŠKAUSKIENĖ: JEIGU RESTORANAS DIRBA „ŠVARIAI“, MOKA MOKESČIUS – NEIŠSILAIKO

PVM sumažinimas maistui leistų restoranams išlaikyti darbuotojus, mano Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos (LVRA) prezidentė Evalda Šiškauskienė.

„17-oje šalių yra sumažintas PVM maistui, tokiose kaip Skandinavijos šalyse, Vokietijoje, Prancūzijoje. Jis sumažintas ne dėl to, kad nukristų patiekalų kainos restoranuose, bet kad būtų akumuliuotos lėšos žmonėms išlaikyti, atlyginimams mokėti. Atlyginimai vis tiek auga, o Lietuvoje auga drastiškai“, – „Žinių radijo“ laidoje „Verslo pozicija“ sakė E. Šiškauskienė.

„Pažiūrėkite, kiek restoranų atsidaro ir užsidaro. Jeigu dirba „švariai“, „baltai“, moka visus mokesčius – neišsilaiko“, – pridūrė ji.

Anot jos, daug įtakos nesėkmingam verslui daro darbuotojų trūkumas, kurie dažniausiai emigruoja į užsienį.

„Mokesčius susitvarkykime, pasižiūrėkime, ką daro kitos šalys ir kodėl. Tada susigrąžinsime tuos darbuotojus, o ne vėliavėlėmis mosuodami ir lietuviškas patriotines ambicijas žadindami. (...) Verslas stabdomas vien dėl to, kad nėra darbuotojų“, – teigė LVRA prezidentė.

ELTA primena, kad Vyriausybė vasarį nepritarė Seimo narių grupės įregistruotam siūlymui maisto produktams taikyti lengvatinį 9 proc. PVM.

Vyriausybės nutarimo pažymoje argumentuojama, kad, priėmus Seimo narių Gedimino Kirkilo, Petro Čimbaro, Andriaus Palionio ir Rimantės Šalaševičiūtės siūlomą įstatymo projektą, valstybės biudžetas per metus netektų iki 337 mln. eurų pajamų iš PVM.

„Tai lemtų valdžios sektoriaus balanso blogėjimą, apsunkintų fiskalinių tikslų pasiekimą, būtų pažeidžiamos nustatytos fiskalinės drausmės taisyklės – kiltų grėsmė vidutinio laikotarpio ir ilgalaikiam valdžios sektoriaus finansų tvarumui“, – argumentuoja Vyriausybė.

Be to, kaip teigiama pažymoje, tam, kad būtų kompensuoti dėl lengvatinio PVM susidarę valstybės biudžeto pajamų netekimai, maisto produktų vartojimas turėtų padidėti bent du kartus, o tai nėra tikėtina.

Finansų ministras Vilius Šapoka anksčiau yra sakęs, kad svarstymai dėl PVM mažinimo būtiniausių prekių krepšeliui nenutrūksta jau daug metų, tačiau tokia idėja Lietuvai netiktų.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

TAIP,TAIP

FISKALINIO ČEKIO VISADA REIKIA PRAŠYTI.ČIA NEARTI DIRVONAI VMI.

pagal Šiškauskienę

jei moku grynais, tai turėčiau ir nelaukti čekio, kad išlaikyčiau restoraną palikdama 21% savo sumokėto PVM kas jam visai nepriklauso :D Kai viešbučiams po padidinto PVM vėl taikė lengvatinį 9% PVM, tai ta pati ponia pareiškė, kad kainos nemažės nors prieš tai gailiai inkštė, kad klientus atbaidė būtent tas nelemtas padidintas PVM ! Tai tada kyla tas pats klausimas ar padės restoranams tas PVM sumažinimas, nes kainų, žinoma, jie nemažins, kas klientui laaabai svarbu ?

Ne zapad

Išlipa iš merso ir dejuoja
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS