EBPO: efektyvinant statybas Lietuvoje reikėtų paprastinti leidimų procesus | Diena.lt

EBPO: EFEKTYVINANT STATYBAS LIETUVOJE REIKĖTŲ PAPRASTINTI LEIDIMŲ PROCESUS

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) skelbia, jog norint efektyvinti statybos priežiūros sistemą Lietuvoje reikėtų paprastinti leidimų procesus, dėmesį skirti labiau rizikingiems projektams ir labiau pasikliauti rinka.

EBPO siūlo supaprastinti leidimų išdavimo procesą, pagerinti kultūros paveldo apsaugą, panaikinant dviejų leidimų sistemą ir įvedant privalomas gaires dėl nedidelio poveikio veiklos.

EBPO Reglamentavimo įgyvendinimo programos vadovas Florentinas Blancas (Blankas) sako, jog dabartinė statybų sistema nepakankamai orientuota į rizikas ir todėl neskiriama pakankamai dėmesio grėsmėms.

„Taigi, pirma idėja yra paprastinti leidimų procesus, pašalinti papildomus žingsnius, tobulinti reikalavimus kultūros paveldui. Bet visa tai vėlgi siejasi su rizika, kuriuos objektus galima daug supaprastinti. Mažiausiai rizikuojama objektuose, kuriuos suprantate, pavyzdžiui, statote savo namą, šiek tiek keičiate savo namus. Matome problemas, jei yra statoma didelė ligoninė“,  – pristatydamas EBPO studiją „Statybos priežiūros sistemos Lietuvoje efektyvumo didinimas“  ir rekomendacijas Lietuvai pirmadienį Vilniuje sakė F. Blancas. 

Anot jo, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų inspekcija turėtų skirti daugiau dėmesio labiau rizikingiems objektams.

„Savo valstybės išteklius reikėtų naudoti rizikingesnėms veikloms, rizikingesniems objektams – netikrinti, ar kondicionierius įrengtas taip, kaip buvo numatyta“, – teigė EBPO atstovas.

EBPO nurodo, jog reikėtų labiau pasikliauti rinka.

Viena vertus, tai reiškia, kad dalyvavimas rinkoje turi būti palengvintas užsienio veikėjams, bet ir reikėtų užtikrinti, kad institucijos turėtų tinkamų priemonių sustabdyti arba atšaukti subjektą, verslą, kuriam nesiseka.

 

„Viena vertus, tai reiškia, kad dalyvavimas rinkoje turi būti palengvintas užsienio veikėjams, bet ir reikėtų užtikrinti, kad institucijos turėtų tinkamų priemonių sustabdyti arba atšaukti subjektą, verslą, kuriam nesiseka“, – teigė F. Blancas.

EBPO atstovas pabrėžė, jog statybų sektoriaus reglamentavimas yra labai fragmentiška tema.

„Nė viena pasaulio šalis nevykdo statybos reglamentavimo priežiūros tobulai, gal kai kurioms šalims iš viso nelabai sekasi. Tai yra labai fragmentiška tema, kiekviena šalis daro šiek tiek skirtingus dalykus ir yra labai mažai konsoliduotų duomenų prieinamų“, – teigė F. Blancas.

Pasak aplinkos ministro Simono Gentvilo, EBPO studija pasitarnaus rengiant Statybos kodeksą.

„Statybų sektoriuje dirba daugiau negu 12 proc. šalies dirbančiųjų, bet, kita vertus, pats statybos procesas  yra be galo svarbus dėl to, kad mes šiaurietiškas kraštas, labai daug laiko praleidžiame pastatuose, yra mūsų gyvenamieji pastatai, mes turime didelę logistikos ir statybos produktų sektorių, kuris irgi yra priklausomas nuo procesų greitumo, todėl ši studija pasitarnaus Statybos kodeksui, kurį pradėjome ruošti“, – spaudos konferencijoje teigė S. Gentvilas.

Anot jo, pirmoji kodekso dalis – statybos leidimų procedūrų peržiūra – šią savaitę bus pristatyta Vyriausybei, o tai leis pusmečiu sutrumpinti statybos leidimų išdavimą, 20-30 tūkst. sumažinti jų metinį skaičių. 

Anot ministro, valstybė turėtų peržiūrėti savo prioritetus ir leisti nerizikingai statybai vykti kur kas paprasčiau, tuo metu Statybos inspekcija, valstybė turėtų prižiūrėti žymiai rizikingesnius objektus.

„Gyventojus mes perkrauname smulkiomis procedūromis tokiems dalykams, kaip kondicionieriams įrengti, lango pakeitimas ar įstatymas name reikalauja milžiniškų procedūrų, kai tuo tarpu mūsų valstybė ir mūsų Statybos inspekcija turėtų žymiai didesnį dėmesį kreipti rizikingiems pastatams. Tiems, kurie yra aukšti, ten, kur renkasi daug gyventojų ir tiems, kuriuose vyksta ypatingos veiklos, tokios, kaip gamyba arba gali būti cheminės reakcijos didesnis pavojus“, – tvirtino S. Gentvilas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS