EIMIN: kuriamos sąlygos į Lietuvą pritraukti daugiau investicijų | Diena.lt

EIMIN: KURIAMOS SĄLYGOS Į LIETUVĄ PRITRAUKTI DAUGIAU INVESTICIJŲ

  • 18

Ekonomikos ir inovacijų ministerija (EIMIN) nuosekliai dirba, kad į Lietuvą būtų pritraukiama kuo daugiau užsienio investicijų ir mūsų šalyje būtų stiprinama gynybos ir saugumo pramonė. Taip ne tik kuriama daugiau galimybių Lietuvos ekonominiam augimui, bet ir užtikrinami neatidėliotini valstybės saugumo, gynybos poreikiai ir prisidedama prie paramos Ukrainai teikimo.

„Pasiekėme, kad Lietuvoje būtų sudarytos palankesnės sąlygos patiems pasigaminti Europos gynybai reikalingų produktų ir atvėrėme galimybes greičiau plėtoti stambius projektus. Pasinaudoti lankstesnėmis sąlygomis galės Lietuvos ir užsienio įmonės, o pirmasis sėkmės pavyzdys – „Rheinmetall“ amunicijos gamykla. Tai vienos iš priemonių, kuriomis intensyviai stipriname Lietuvos saugumą ir tampame palankiausi potencialiems investuotojams“, – sakė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

EIMIN ėmėsi drąsių sprendimų gerindama investicines sąlygas Lietuvoje, pradedant nuo jų lengvinimo Lietuvoje veikiantiems verslams iki prisijungimo prie NATO jau sukurtų programų, suteikiant galimybę konkursuose dalyvauti ir Lietuvos įmonėms. Į šalį sėkmingai pritraukta tarptautinių įmonių, tarp kurių – ir amunicijos gamyklą Lietuvoje ketinanti atidaryti „Rheinmetall“.

Viena iš iniciatyvų – parengti Lietuvos gynybos ir saugumo pramonei aktualūs įstatymų pakeitimai, kuriais siūloma atsisakyti perteklinių reikalavimų šio sektoriaus plėtrai ir, sumažinant ribojimus ginkluotės gamybai, išvengti priklausomybės nuo užsienio tiekėjų.

Seimas pritarė EIMIN pasiūlymui supaprastinti stambiems projektams, kurie skirti neatidėliotiniems valstybės saugumo ir gynybos poreikiams užtikrinti, reikalingas su teritorijų planavimu, žemės sklypų formavimu ir statyba susijusias procedūras.

Be to, EIMIN iniciatyva panaikintas ribojimas Lietuvoje esančiose laisvosiose ekonominės zonose verslui vykdyti veiklą gynybos srityje. Tai paskatins verslą plėsti savo veiklą ir kurti naujų darbo vietų.

Pritrauktos įmonės kuria darbo vietas

EIMIN nuosekliai dirba, kad sukurtų verslui geras sąlygas investuotojams pritraukti. Praėjusiais metais pavyko pritraukti net 53 tiesioginių užsienio investicijų (TUI) projektus, kurie per trejus metus sukurs daugiau kaip 4 100 darbo vietų mūsų šalyje. Į Lietuvą žengia 25 naujos tarptautinės įmonės, o 28 šalyje jau veikiančios bendrovės vykdys plėtrą. Vidutinis darbo užmokestis (VDU), neatskaičiavus mokesčių, siekia 2 692 eurus.

Pasiekėme, kad Lietuvoje būtų sudarytos palankesnės sąlygos patiems pasigaminti Europos gynybai reikalingų produktų ir atvėrėme galimybes greičiau plėtoti stambius projektus.

 

Viena iš naujausių investicijų – „Ryanair“ skirtos lėšos jos antrinei orlaivių remonto ir techninės priežiūros įmonei „Kaunas Aircraft Maintenance Services“ (KAMS), kuri Kauno oro uoste už 20 mln. eurų atidarė du naujus orlaivių aptarnavimo angarus.

Pasak A. Armonaitės, naujos investicijos ne tik sukurs daug darbo vietų vietos aviacijos specialistams, bet ir padidins bendrą Kauno oro uosto konkurencingumą.

Lietuvoje verslas skatinamas įgyvendinti stambius investicinius projektus, suteikiant tam tikrų mokestinių lengvatų. Tai leido EIMIN su keturiolika bendrovių pasirašyti stambaus projekto investicijų sutarčių, kurios sukurs 3 951 darbo vietą ir pritrauks daugiau kaip 1,25 mlrd. eurų investicijų. Skaičiuojama, kad šių keturiolika verslo įgyvendinamų projektų VDU, netskaičiavus mokesčių, sieks 2 364 eurus.

Beveik 1 mlrd. eurų Lietuvos ekonomikai stiprinti

Kitas EIMIN siekis – sukurti daugiau gerai apmokamų darbo vietų šalies gyventojams, todėl nuolat ieškoma galimybių, kaip pagerinti verslo sąlygas, kad tiek Lietuvos verslininkai, tiek užsienio investuotojai norėtų šalyje kurtis ir vykdyti plėtrą.

Lietuvos ekonomikai stiprinti EIMIN praėjusiais metais paskelbė pagalbos priemonių, kurių bendra vertė siekia beveik 1 mlrd. eurų. Iš viso dėl finansavimo kreipėsi beveik 3 tūkst. šalies įmonių ir įstaigų. Sėkmingas 1 mlrd. plano įgyvendinimas padėjo verslo atstovams dar labiau priartėti prie įmonių modernizavimo ir paslaugų tobulinimo, naujų produktų kūrimo ir perėjimo prie klimatui neutralios ekonomikos.

Šiais metais EIMIN planuoja paskelbti kvietimų verslui daugiau kaip už 500 mln. eurų. Iki vasaros startuos EIMIN inicijuotos paskolos, kurioms numatyta skirti iki 850 mln. eurų. Paskolos verslui bus teikiamos verslo projektams, kuriais investuojama į aplinkai draugiškas technologijas, aplinkai taršių išmetamųjų dujų mažinimą, atliekų perdirbimą, naujų technologijų diegimą, gynybos ir saugumo pramonę.

Kitas EIMIN siekis – sukurti daugiau gerai apmokamų darbo vietų šalies gyventojams, todėl nuolat ieškoma galimybių, kaip pagerinti verslo sąlygas (...)

 

Verslumo skatinimas dar nuo mokyklos suolo

Atliepdama verslo atstovų ir jaunuolių poreikius, EIMIN neformaliojo verslumo ugdymo programai „Accelerator_x“ kasmet skiria 0,5 mln. eurų, o nuo šių metų – papildomai 350 tūkst. eurų moksleivių skaitmeninio verslumo programai. Iki

2030-ųjų bus apmokyta daugiau kaip 10 tūkst. moksleivių.

Išdrįsti pradėti savo verslą

EIMIN skatina ir vyresnę kartą – sėkmingai veikia „Startuok nuo 50+“ programa, skirta jau reikšmingos gyvenimo patirties sukaupusiems asmenims įgyti papildomų verslo kūrimo ir vystymo kompetencijų. Ši programa apima tiek teorines paskaitas, tiek praktines užduotis, leidžiančias perprasti sėkmingo verslo vystymo principus.

Sprendžiamos maisto švaistymo problemos

EIMIN siekia reikšmingai sumažinti maisto švaistymo problemą šalyje. Todėl nuo šių metų prekybininkams Lietuvoje sudaryta galimybė saugų ir tinkamą vartoti maistą, kurio minimalus galiojimo terminas pasibaigęs, pardavinėti ilgiau.

Tai leidžia sumažinti prekybininkų ir gamintojų nuostolius, maisto kainas. Gyventojai gali nusipirkti daugiau maisto produktų su nuolaida, taip sumažėja išmetamo maisto ir jo atliekų kiekis. Skaičiuojama, kad Lietuvoje per metus išmetama 50 tūkst. t maisto, nes maisto produktai, pasibaigus terminui „Geriausias iki...“, klaidingai laikomi nebetinkamais vartoti.

Įvertinus, kad maisto produktas, pasibaigus terminui „Geriausias iki...“, yra saugus ir tinkamas vartoti toliau, gali būti parduodamas ne ilgiau nei 45 dienas. Dviem maisto produktų grupėms taikomos išimtys: duoną, pyrago gaminius, margariną leidžiama pardavinėti ne ilgiau kaip dvi dienas, o tam tikrus gyvūninės kilmės produktus – ne ilgiau kaip dešimt dienų pasibaigus terminui „Geriausias iki...“.

Mažinama našta užsiimantiems individualia veikla

Šiais metais startuoja smulkiojo verslininko sąskaita – automatizuotas finansų tvarkymas, kuris sumažins mokesčių apskaičiavimo naštą užsiimantiems individualia veikla.

Iki šiol didelė dalis individualią veiklą vykdančių asmenų susiduria su sunkumais apskaičiuodami mokėtinus mokesčius, teikdami deklaracijas. Be to, tai atima daug laiko – vienas savarankiškai dirbantis asmuo finansų apskaitai per metus skyrė apie aštuoniolika valandų. Iš viso apskaitai tvarkyti ir mokesčiams sumokėti buvo skiriama 4,3 mln. valandų, o tai sudaro maždaug 35,1 mln. eurų. Tad tikimasi, kad EIMIN kartu su Finansų ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijomis įgyvendinama automatizuota sistema padės smulkiesiems verslininkams sutaupyti laiko ir finansų, paskatins daugiau asmenų užsiimti verslu.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

>>>> Amonaitės IŠANGĖS gauja g i a b a : ne pritraukti , o

Neissilavines kaimo debiliukas

Amonaitės IŠANGĖS gauja g i a b a : ne pritraukti , o

i š t r a u k t i VYRAMS iš priekinės kišenės " pistoletą" -- tai rodo šios IŠANGĖS gaujos 4-rių metų veikla, kurie būdami KONSERVŲ s a t e l i t a i -- darė ir daro milžinišką ŽALĄ Lietuvai , kartu alindami žmonių gyvenimą.

mokesciu kalykla musu ta jibana LIETUVA

bomzu is NVS saliu , kuriem px tie VMI , klausykites simonyciu ir visokiu pudelio sukuosenu kurmiu kurios nei gimdo nei kazka kuria , shlampe(VOK ) . Jusu garbei nieko kiti metai neparodys , smaukykla totali sitoj valdzioj , (aMEN) A+DIOS....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS