Ekonomistas abejoja, ar tikrai reikia visuotinio automobilių mokesčio | Diena.lt

EKONOMISTAS ABEJOJA, AR TIKRAI REIKIA VISUOTINIO AUTOMOBILIŲ MOKESČIO

Įvedus visuotinį automobilių mokestį, gyventojų mobilumas būtų suvaržytas, o ekonominis efektas būtų neigiamas, sako „Luminor“ banko vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas.

„Aš apskritai nesu šalininkas visuotinio automobilių mokesčio, nes didžiajai daliai žmonių, ypač gyvenančių regionuose ar netgi priemiesčiuose, vienintelė susisiekimo priemonė yra automobilis. Tai nėra kažkoks turtas, nėra prabanga, bet tai yra susisiekimo priemonė. Dažnu atveju brangesnis automobilis perkamas dėl didesnio saugumo ir degalų sąnaudos yra mažesnės“, – „Žinių radijui“ pirmadienį sakė Ž. Mauricas.

„Visuotinis apmokestinimas taptų gyventojų mobilumo suvaržymu, o ekonominis efektas būtų neigiamas“, – pridūrė ekonomistas.

Tai nėra kažkoks turtas, nėra prabanga, bet tai yra susisiekimo priemonė.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę ministras pirmininkas Saulius Skvernelis pakartojo, kad kitais metais galėtų būti įvesti nekilnojamojo turto ir taršių automobilių mokesčiai.

Tiesa, Seimo „valstiečių” frakcijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigė, kad taršių automobilių apmokestinimas bus taikomas tik naujai registruojamiems automobiliams, o pati tvarka įsigalios vėliau nei sausio 1 dieną.

Kaip Europos Komisija nurodo savo rekomendacijose, Lietuvoje, nepaisant įvairių priemonių kovoti su „šešėline“ ekonomika, mokesčių surinkimas išlieka žemas, o pridėtinio vertės mokesčio (PVM) atotrūkis – vienas didžiausių ES. Neišnaudojamos galimybės surinkti mokesčius iš šaltinių, kurių apmokestinimas mažiau kenkia ekonominiam augimui, kaip nekilnojamasis turtas ar automobiliai.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

zelemuncikas

o taip kariuomine islaikyt 2 ///is kur juos paimt todel apmokestina

Lina

taigi NT mokestis ir taip yra. Tiesiog surinkit tuos pinigus. Padarykit jį neišvengiamą. Skvernelio vila dabar pasirodo lygi kauno švaros vairuotojo dviejų kambarių butui..absurdas

:)

Taip pasireiškia visų tų ... rūpinimasis piliečių gerove, tik tep, o ne kitap... Amoralu. Sunkinti tautos gyvenimą iki negalėjimo, tik bausti, apmokestinti , nieko šviesesnio. Tai minimum nepadorumas ir anafabeltiskumas, kokteilinis kapitalizmas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS