Ekonomistas apie pensijas Lietuvoje: esame autsaideriai | Diena.lt

EKONOMISTAS APIE PENSIJAS LIETUVOJE: ESAME AUTSAIDERIAI

Vidutiniškai 13 eurų didesnė pensija, apie 10 eurų didesnė minimali mėnesinė alga – tokie pažadai girdimi iš premjero lūpų. Ekonomistas Rokas Grajauskas pažymi, kad šis, nors ir nedidelis, pokytis būtų sveikintinas, nes dabar Europoje, anot jo, esame autsaideriai – vidutinė pensija yra lygi oficialiai skurdo ribai.

„Galima sakyti, kad vidutinis pensininkas gyvena skurde. Pensijos turėtų būti didinamos, nes tikrai turime įsibėgėjantį ekonomikos augimą, biudžeto vykdymas viršija planus“, – sako „Danske Bank“ vyriausiasis Baltijos šalių ekonomistas.

Jis pabrėžia, kad valstybės galimybės mokėti pensijas šiuo metu yra labai ribotos. Kokios to priežastys?

„Taip yra dėl to, kad Europoje turime patį mažiausią biudžeto santykį su Bendruoju vidaus produktu – kitaip tariant, mes surenkame mažiausiai mokesčių. Mokesčių tarifai nėra maži, bet surenkame mažiausiai. <...> Nesurenkame apie 3-4 milijardų eurų mokesčių“, – atkreipia dėmesį R. Grajauskas.

Pasak jo, jei šešėlinę ekonomiką sugebėtume sumažinti pusiau, tuomet pensijas galėtume kone padvigubinti.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

lietuvis

nes valstybe zarsto pinigus kur visai nereikia visokiems projektams kurie nebus niekada igivendinti kiek savivaldybes nuplauna pinigu pavazinekite po lietuva ir pamatysite kur meras saziningas kur ne matysite savo akimis

lietuvi,ar tau ...negaila...kad tapome kvailiais??

juokas ;islaikyti jaunima .....jaunas zmogus privalo nuo pilnametystes dirbti. islaikyti butina paliegusius, ligonius,invalidus pasiekusius gilia senatve . bet jaunuoliai pilnameciai privalo dirbti [kaip ir ju pirmtakiai!!]. o kas del siuolaikiniu pensininku --tai tie zmones nuo pilnametystes idirbo[drbo stazas 40-50 metu].. ir sugriovus tarybu sajunga butina moketi tiek kad is Lietuvos skurdziu -pensininku nesijuoktu Europa ,azija ir amerika.. pagal zmoniu pragyvenimo LYGi galima spresti kaip atlieka darba Lietuvos vyriausybe [0 nulio verte!!!] geda,kad gimeme ,dirbom I zmogiskumo uzribyje esame imesti. geda.

Kaunas valdo

Pradžiai reikia jaunimą išlaikyti o poto jaunimas išlaikys pensininkus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS