Ekonomistas: nereikia tikėtis mažų kainų | Diena.lt

EKONOMISTAS: NEREIKIA TIKĖTIS MAŽŲ KAINŲ

  • 12

Prekėms brangstant, turime ir pigumo rekordų. Pavyzdžiui, pilamės pigiausią kurą Baltijos šalyse. Jis kainuoja daugmaž tiek pat, kiek mokėjome prieš gerą dešimtmetį. Ekonomistas Marius Dubnikovas reportaže sakė, kad to priežastis – Europos laimėtas energetinis karas prieš Rusiją, silpstantis doleris ir atpigusios žaliavos, praneša LNK.

– Važiuojame pigiausiu kuru Baltijos šalyse. Turime kuo pasidžiaugti.

– Tokių pigių degalų mes neturėjome net prieš gerą dešimtmetį. 2012 m. 1 l benzino kainavo 1,75 euro.

– Kokia šio fenomeno priežastis?

– Europa laimėjo energetinį karą prieš Rusiją. Tai yra, atsikratė Rusijos naftos, dujų ir visos kitos energetikos. Be to, žaliavos yra atpigę, yra žemiausiuose dešimtmečio taškuose. Darbuotojų kaina tikrai nekrenta, atvirkščiai, 8m. iš eilės dviženkliais skaičiais didėja atlyginimai. Reiškia, kad ten, kur yra daugiau žmogaus rankų, sąnaudos yra daug didesnės. Pavyzdžiui, grūdai atpigo, o duona ne. Reikia suprasti, kad duonoje grūdų savikaina yra tik kokie 5-6 proc. visos kainos.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar toks kuro kainų kritimas nepaveiks mūsų ekonomikos?

– Paveiks teigiamai. Verslai galės fiksuoti didesnius pelnus. Kas reiškia, kad galės mokėti didesnius atlyginimus ir neįteiks atleidimo lapelio, kas yra svarbiausia. Kai vyksta ekonominis susitraukimas, recesija nuo krizės skiriasi tuo, kad krizė būna tada, kai tu neturi darbo, o recesija yra tada, kai kaimynas neturi darbo.

Gyvensime geriau, kai bus didesni atlyginimai ir pakankamai aukštos kainos.

– Mažesnių kainų kol kas negalime tikėtis, išskyrus kuro kainas?

– Žaliavų kainų galime tikėtis mažesnių. Visų kitų kainų mažėjimo, manau, kad geriau nesulauktume. Paskutinį kartą kainos reikšmingai mažėjo 2009 m. Kas atsimena, niekas turbūt nenorėtų vėl išgyventi tokio laikotarpio. Tai buvo ypatingai sunkūs metai. Visos kainos, kurias mes sumokame, dienos pabaigoje tampa kažkieno pajamomis ir atvirkščiai. Nereikia tikėtis mažų kainų. Gyvensime geriau, kai bus didesni atlyginimai ir pakankamai aukštos kainos.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Vanda

Gerovė.... ateina ar nueina ?

Žmonės nėra kvaili

Drabužius, kitas pramonines prekes perka internetu. Žymiai pigiau negu Lietuvos parduotuvėse. Tikrai atsiras ir maisto prekių tiekimo kanalai. Nepirksim Lietuvoj ir jokių lietuviškų maisto produktų. Jei galima atsivežti iš Lenkijos, žmonės pradės po kelis susidėti pinigus ir gabens maistą tik iš ten.

Ka je ruko?

"Paskutinį kartą kainos reikšmingai mažėjo 2009 m. Kas atsimena, niekas turbūt nenorėtų vėl išgyventi tokio laikotarpio. Tai buvo ypatingai sunkūs metai."
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS