Ekonomistė: infliacija priartėjo prie piko, turėtų mažėti kovą | Diena.lt

EKONOMISTĖ: INFLIACIJA PRIARTĖJO PRIE PIKO, TURĖTŲ MAŽĖTI KOVĄ

Sausį Lietuvoje dar labiau išaugusi metinė infliacija priartėjo prie piko ir greitai turėtų pradėti slūgti, tačiau šiemet gali laukti dar vienas kainų šuolis – jį lemtų brangstančios trąšos, o kartu ir maistas, sako ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė. Ji teigia, kad kainų lygis priartėjo prie piko ir turėtų pradėti mažėti jau kovą.

„Tęsiasi energetikos nešėjų sukeltas impulsas, infliacija nedaug didesnė nei gruodį, ji leidžia tikėtis, kad metinio augimo didžiausia procentinė išraiška yra jau visai netoli. Kovą skaitinė išraiška jau turėtų būti mažesnė dėl palyginamosios bazės. Pernai pavasarį infliacija pradėjo kilti, pirmieji mėnesiai buvo vangūs kainų augimo dinamikos prasme, tik vėliau įsibėgėjo“, – BNS sakė bendrovės „INVL Asset Management“ analitikė.

Anot ekonomistės, vėliau šiais metais galima tikėtis dar vieno kainų augimo dėl kitų priežasčių – brangstančių trąšų poveikio maisto produktams.

„Labai neramu dėl antrinių infliacinių padarinių. Dabar jaučiame, kad energetikos nešėjų kainų šokas vilnija per prekes ir paslaugas, bet ilgainiui matysime ir maisto produktų kainų augimą – pažiūrėkime, kas darosi trąšų rinkose, jų kainų indeksai yra didesni kartais nei pernai ar pandemijos pradžioje. Tai didina sąnaudas, o brangimas pasieks ir galutinį vartotoją. Su nerimu lauksime šių metų derliaus“, – kalbėjo I. Genytė-Pikčienė.

Metinė infliacija sausį pasiekė 12,4 proc., vidutinė metinė – 5,7 proc., o mėnesio – 2,2 proc., pranešė Statistikos departamentas.

Išankstinė statistikų skelbta metinė infliacija buvo 12,2  proc., o mėnesio – 1,8 procento.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS