Elektromobilių atstovas: mokestis seniems ir taršiems automobiliams – privalomas | Diena.lt

ELEKTROMOBILIŲ ATSTOVAS: MOKESTIS SENIEMS IR TARŠIEMS AUTOMOBILIAMS – PRIVALOMAS

Automobilių taršos mokestis skirtas išvalyti senus taršius automobilius iš Lietuvos kelių, tačiau per naktį vairuotojai į elektromobilius nepersės, sako Lietuvos elektromobilių asociacijos valdybos pirmininkas Laurynas Jokužis.

„Manau, kad šiandien pagrindinė problema Lietuvoje yra seni taršūs automobiliai, kurie iš gamyklos buvo europinio standarto ar senesni, o lietuviai mėgsta juos pataisyti ir patobulinti: išimti katalizatorių, filtrus, perprogramuoti variklį, kad jis mažiau kuro „valgytų“ ir geriau trauktų. Tokių automobilių tarša išauga nuo 5 iki kokių 100 kartų“, – Eltai sakė L. Jokužis.

Dėl šios priežasties mokesčiai, skirti taršiems automobiliams, yra privalomi.

„Mokesčių uždėjimas taršiems automobiliams yra labai gerai, visgi į elektromobilius per naktį visi nepersės, o ir persėdant į elektromobilį atsiranda kiti iššūkiai: įkrovimo struktūra, tinklo balansavimas ir jo įkrova“, – pridūrė jis.

Pasak L. Jokužio, lyginant su kitomis šalimis, šiuo metu elektromobilių situacija Lietuvoje yra liūdna, todėl perkant naują elektromobilį net PVM lengvata svariai neprisidėtų prie skatinimo naudotis elektromobiliais.

„Kitose šalyse yra taikomos nedidelės subsidijos, pavyzdžiui, 5 tūkst. eurų, bet tai jau skatina (įsigyti elektromobilį. – ELTA). Paprastai elektromobilis neatsiperka per 5-7 metus, negana to, jį dar ir eksploatuoti turi kiek sudėtingiau, (…) daug kas priklauso ir nuo įkrovimo infrastruktūros. Tad žmogus visa tai įvertina ir pasižiūri, kad gal visgi geriau tą dyzelinį automobilį pasiimt – ir pigiau, ir mokesčių nėra didelių“, – Eltai teigė L. Jokužis.

Kaip pavyzdį jis pateikė Norvegiją, kurioje taikomi labai dideli (iki 180 proc. taršaus automobilio kainos) mokesčiai dyzeliniams ir benzininiams automobiliams, o elektromobilius pigiau pirkti, eksploatuoti ir jie sudaro 60 proc. parduodamų automobilių.

„Lietuvoje, turint tokias sąlygas, iš 11 tūkst. nuperkamų automobilių kokie 6,5-7 tūkst. būtų elektromobiliai. Čia atsispindi valstybės požiūris“, – sakė Lietuvos elektromobilių asociacijos valdybos pirmininkas.

ELTA primena, kad spalio 3 d. Aplinkos ministerija skelbė parengusi Transporto priemonių taršos mokesčio įstatymo projektą, kuris numato mokestį už transporto priemonių (TP) keliamą taršą. Įstatymo projekte taršiomis laikomos tos TP, kurios turi dyzelinu varomą variklį, kurio CO2 išmetimai viršija 115 g/km, ir tos TP, kurios turi benzinu ir (ar) dujomis varomą variklį, kurio CO2 išmetimai viršija 130 g/km.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Nesamone

Dar vienas valdzios verslo planas uzdirbti is vargsu mokesciu moketoju,o jie toliau kraus savo didziules algas ir lobs,o paprasti zmones kurie tokiu algu negauna skurs. Zodziu nesazininga labai ir kur ziuri ta valdzia? Uzdes dar mokesti NT turtui.,nu taip is musu mokesciu moketoju toliau augins sau pilvus. Liudna.,kad neta Lietuvoj protingu valdzios zmoniu,nes sitas mokestis ka pakeis?Ar tos masinos nuo tu mokesciu taps Netarsios??? Tikrai netaps...Tai kam tas mokestis?Nelogiskumas,tik pinigu pasidarymas ir tiek,kuriuos istaskys belekam ir tiek.

Gal

Expertas pasidalins savo suvokimu iš kur 1mln elektromobiliu paims elektros, ar elektra šventa dvasia atsiranda iš niekur?

:)))))

Axaxaxaaaaa negaliu kaip juokinga. Surado ko paklausti apie taršius vidaus degimo variklius :)))))))))) elektromobilių pardavėją axaxaaaaa :)))
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS