Elektros kaina rinkoje nukrito drastiškai: ar paprasti vartotojai tai pajus? | Diena.lt

ELEKTROS KAINA RINKOJE NUKRITO DRASTIŠKAI: AR PAPRASTI VARTOTOJAI TAI PAJUS?

  • 28

Elektros kaina, palyginti su rugsėjo, spalį sumažėjo kone perpus. Apie tai pokalbis su Lietuvos energetikos agentūros vadovu Virgilijumi Poderiu.

– Kokios priežastys lėmė, kad elektros kaina nukrito drastiškai?

– Būsiu nuobodus ir pradėsiu nuo dujų. Elektros kainos yra pririštos prie dujų, toks europinis mūsų rinkos modelis. Dujų kainos krito apie 35 proc., atitinkamai žemyn nuriedėjo ir elektra – apie 50 proc. Dujos atpigo, nes spalis – rekordiškai šiltas Europoje, tokio dar nebuvo. Dujovežiai sukosi aplink Ispaniją, kitas šalis, neturėjo net kur išsikrauti. Taip pat puikiai užpildytos saugyklos. Niūrūs scenarijai neišsipildė ir kaina sumažėjo.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Jei žiema bus šalta, saugyklose dujų mažės, atitinkamai elektros kaina augs?

– Taip. Indikatorius – už kokią sumą perka dujas žiemai. Skandinavija, nuo kurios mes labai priklausomi elektros rinkoje, mato, kad jų elektros kaina gali padvigubėti. Taip dabar galvoja rinkos dalyviai, bet tai nebūtinai pildosi.

– Kas iš to paprastiems vartotojams, kad kaina sumažėjo 47 proc.? Kas dar pajus naudą?

– Nauda pajus tie, kurių tarifas pririštas prie rinkos. Vyriausybė prieš mėnesį anonsavo, kad bus suteikta pagalba gyventojams ir maksimalus tarifas bus 28 ct. Jei tarifas be subsidijos yra 40 ar 35, jie mokės 28 ct.

– Geriau bus Vyriausybei, nes jai reikės mesti mažesnį gelbėjimo ratą?

– Taip, jei kaina mažėja, reikės mažiau subsidijų. Tai ne Vyriausybės pinigai, o mūsų visų.

– Jei lapkritis bus šiltesnis, ar yra kur elektros kainai leistis žemyn?

– Kreivė plokštėja, smigimo į apačią nesimato.

– Kiek galėtų elektros kainai įtakos padaryti būsimi ES sprendimai? Svarstoma apie dujų kainų koridorius.

– Jei kainos svyruoja tarp 100 ir 120 eurų už megavatvalandę, ir jei kepurė bus per 100 ar 120, kainos apribojimas nieko nereikš.

– Ar gali būti, kad, kritus elektros kainai, neapsimokės likti prisirišus prie pastovios elektros kainos ir gyventojams labiau apsimokės nutraukti sutartį ir eiti į biržą?

– Gyventojams, kurie nesidomi ir nesigaudo, kas vyksta rinkose, nepatarčiau rištis prie rinkos. Nepatariu ir savo pažįstamiems. Estai prieš penkerius metus buvo labai išdidūs ir modernūs, nes didelė dalis buvo prisirišusi prie rinkos. Jų vyriausybė leido grįžti prie visuomeninio tiekimo, nes rinkos kaina pramušė stogą. Yra pavojų būti prisirišus prie rinkos, todėl ir nepatariu.

– Galbūt tai, kad mūsų elektra vis žalėja, padės išlaikyti žemesnes elektros kainas?

Gyventojams, kurie nesidomi ir nesigaudo, kas vyksta rinkose, nepatarčiau rištis prie rinkos.

– Be abejo. Tikrai taip bus. Saulės ir vėjo gamyba išstums elektros dujinę gamybą. Saulės ir vėjo energijos šiemet pagaminta 60 proc. daugiau nei pernai. Tai didžiuliai kiekiai ir tempas.

– Kiek žiemą gali kilti elektros kaina?

– Esame labiausiai priklausomi nuo Skandinavijos, prekybinininkai sausiui ir vasariui perka už dvigubai didesnę kainą nei dabar.

– Ar Lietuvos elektros perpardavinėtojų pelno perviršiai vis dar atrodo, jūsų akimis, padorūs?

– Yra gamintojų, kurie turi pelnus, bet ir tokių, kurių pelnai tokie, kokių niekad nesapnavo. Tam Europos Komisija ir priėmė reglamentą, kad jie superpelnais turėtų dalytis su visa visuomene.

Rašyti komentarą
Komentarai (28)

Kazys

Nukritus elektros, dujų, kuro kainoms, niekas nenorės jų mažint, nes čia lietuva

Ne kompensuoja,o atima

Koks melas,girdi valdžia tokia gera,kad dalį energetikos žmonėms kompensuoja.Jūs ne žmonėms kompensuojate,o iš žmonių atimate ir spekuliantams atiduodate.Kas gali paneigti,kad atkatus gaunate ir jūs "patriotai".

H

Viena DIDELĖ AFERA . Dėkokime Skverneliui.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS