„Elektrum“ ir „Enefit“ gaminantiems vartotojams kompensuos 2,5 mln. eurų | Diena.lt

„ELEKTRUM“ IR „ENEFIT“ GAMINANTIEMS VARTOTOJAMS KOMPENSUOS 2,5 MLN. EURŲ

Didžiausiai Lietuvos elektros tiekėjai „Ignitis“ paskelbus apie 5 mln. eurų kompensacijas gaminantiems vartotojams už jų nesuvartotą elektrą, kiti du rinkos dalyviai pranešė klientams skyrę iš viso 2,5 mln. eurų.

„Elektrum Lietuva“ BNS pranešė, jog tokiems buitiniams klientams už kaupiamąjį laikotarpį nuo 2022-ųjų balandžio iki 2024 metų balandžio išmokės 1,2 mln. eurų, verslo klientams – dar 0,2 mln. eurų.

Savo ruožtu „Enefit“ informavo, kad už tą patį laikotarpį abiem vartotojų grupėms ketina grąžinti apie 1,1 mln. eurų, tačiau patirs maždaug triskart didesnį nuostolį – apie 3 mln. eurų.

„Įvertinus visus kaštus, tai yra ir balansavimo kaštus bei kainų skirtumus perkant bei parduodant elektros energiją klientams skirtingu laikotarpiu, iš viso patirsime daugiau kaip 3 mln. eurų tiesioginį nuostolį“, – BNS teigė „Enefit“ komunikacijos ir rinkodaros vadovė Ieva Krikštopaitytė.

Abi bendrovės, kaip ir „Ignitis“, kompensacijomis sumažino klientų mėnesio sąskaitas.

Į sąskaitas tiesiog įtraukėme papildomą eilutę su nurodyta kompensuojama suma – ją laikome kliento permoka, todėl nuo šio (gegužės – BNS) mėnesio ji bus panaudojama padengti daliai elektros sąskaitos.

 

„Elektrum Lietuvos“ atstovas teigė, kad individualiai paskaičiuotos kompensacijų sumos atimtos iš gegužės pradžioje klientams pateiktų sąskaitų už balandį.

„Į sąskaitas tiesiog įtraukėme papildomą eilutę su nurodyta kompensuojama suma – ją laikome kliento permoka, todėl nuo šio (gegužės – BNS) mėnesio ji bus panaudojama padengti daliai elektros sąskaitos arba kelioms, jei suma didesnė“, – BNS sakė M. Kavaliauskas.

Pasak jo, klientai taip pat gali elektroniniu paštu pateikti įmonei prašymą permoką susigrąžinti į savo banko sąskaitą.

I. Krikštopaitytės teigimu, „Enefit“ pasirinkę gaminantys vartotojai gali arba atsiimti kompensaciją, arba ją panaudoti savo elektros sąskaitų apmokėjimui. Anot jos, kompensacijos suma būtų skirta padengti klientų neapmokėtoms sąskaitoms arba skoloms už paslaugas.

Valstybės valdomos energetikos grupės „Ignitis grupė“ elektros ir dujų tiekėja „Ignitis“ pirmadienį paskelbė, kad už sulig kovu pasibaigusį dviejų metų kaupiamąjį laikotarpį gaminantiems vartotojams išmokėjo ir dar išmokės 5 mln. eurų kompensacijų, iš kurių 4 mln. eurų – buitiniams klientams.

Įmonė teigė elektrą pasigaminantiems klientams jau sumažinusi mėnesinę sąskaitą bei atsiskaičiusi su pasirinkusiais gauti piniginę išmoką. „Ignitis“ klientai taip pat galėjo padengti savo arba šeimos nario sąskaitą, panaudoti lėšas kraunant elektromobilius „Ignitis ON“ stotelėse.

Energetikos ministerija balandžio pabaigoje pranešė, kad, „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) duomenimis,  gaminančių vartotojų yra 100 tūkst. – per ketverius metus jų skaičius išaugo beveik 10 kartų, o jų galia viršija 1 gigavatą GW.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Gana čia tų kompensaciju....

KIEK ČIA TUOS - TIPO-GAMINTOJUS galima šerti? Pagaminot .... nesuvartojot... pardavėt ir nusipirkot ir gana čia iš gyventojų pinigus lupti.... TIPO ŽALIA batareika yra prasta tai taip ir sakykite. Elektros kaina Lietuvoje per tokius ŽALIUS ir yra raudona.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS