Emigrantai skuba susigrąžinti mokesčius iš Jungtinės Karalystės | Diena.lt

EMIGRANTAI SKUBA SUSIGRĄŽINTI MOKESČIUS IŠ JUNGTINĖS KARALYSTĖS

Artėjant kovo 29 dienai, oficialiai Jungtinės Karalystės (JK) išstojimo iš ES datai, vis dar nėra paskelbtos aiškios išstojimo sąlygos. Emigrantams ir šioje šalyje anksčiau dirbusiems lietuviams pradeda kilti vis daugiau klausimų dėl galimų mokesčių susigražinimo pasikeitimų.

Pasak bendrovės, šiemet pastebimas itin didelis susidomėjimas mokesčių grąžinimu iš JK.

„Sulaukiame daug užklausų iš žmonių, kurie domisi, ar ateityje bus įmanoma susigrąžinti mokesčius tokiomis pačiomis sąlygomis, kaip iki šiol. Sugrįžę emigrantai taip pat kur kas intensyviau nei pernai pateikia dokumentus mokesčių grąžinimui. Susirūpinimas ar nerimas iš grįžusių emigrantų tikrai jaučiamas“, – pranešime cituojamas „RTTAX“ kompanijos direktorius Žydrūnas Janušauskas.

Vis dėlto, kokia bus mokesčių susigrąžinimo tvarka po „Brexito“ įsigaliojimo – neaišku. JK mokesčių institucija iki šiol dar nepateikė jokios informacijos apie pasikeitimus mokesčių grąžinimo procese.

„Mes negalime patvirtinti ar paneigti, kad po kovo 29 dienos nebus galima susigrąžinti mokesčių, kadangi tokios informacijos iki šiol dar neturime. Vis dėlto raginame per paskutinius penkerius metus Didžiojoje Britanijoje dirbusius asmenis mokesčių sugrąžinimą pradėti dar iki „Brexito“ įsigaliojimo”, – teigė vyras.

Pagal šiuo metu JK galiojančius įstatymus, mokestiniai metai šalyje prasideda balandžio 6 dieną. Todėl JK dirbę ir į Lietuvą grįžę tautiečiai, norėdami susigrąžinti mokesčius už praėjusius penkis metus, šiemet gali kreiptis dėl jų grąžinimo už laikotarpį nuo 2014 m.

Įmonės duomenimis, vidutiniškai iš JK į Lietuvą grįžęs žmogus gauna 860 eurų permokėtų pajamų mokesčių.

Kitokia tvarka galioja savarankiškai (angl. Self-employed) dirbusiems asmenims, kurie, pasak direktoriaus, kiekvienais metais iki sausio 31 dienos privalo pateikti mokesčių deklaracijas.

„Dirbusieji savarankiškai privalo pildyti mokesčių deklaracijas net ir tuo atveju, jeigu registravosi kaip „Self-employed”, bet nedirbo Didžiojoje Britanijoje. Neužsipildžius visų formalumų laiku yra taikomos baudos už vėlavimą – nuo 100 svarų per mėnesį“, – teigė kompanijos direktorius.

Pasak jo, ar po „Brexito“ įsigaliojimo pasikeis mokestiniai įstatymai savarankiškai dirbantiems, informacijos nėra.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

As

Nei čia skuba nei ką tikra reklama

SUSIJUSIOS NAUJIENOS