Energetikos ministras ragina EK užtikrinti Astravo AE saugumą | Diena.lt

ENERGETIKOS MINISTRAS RAGINA EK UŽTIKRINTI ASTRAVO AE SAUGUMĄ

  • 1

Energetikos ministras paragino už energetiką atsakingą Europos Komisijos (EK) komisarę spartinti pradedamos bandyti Astravo atominės elektrinės (AE) streso testų peržiūros procesą.

Žygimantas Vaičiūnas laiške eurokomisarei Kadri Simson pabrėžė, jog reikia dėti visas pastangas, kad Baltarusija realiai įgyvendintų streso testų rekomendacijas ir bendradarbiautų su ES branduolinės saugos reguliavimo institucija (ENSREG), o pastaroji nuolat vertintų, kaip Minskas įgyvendina  nacionalinį veiksmų planą dėl streso testų.

Ž. Vaičiūnas atkreipė dėmesį, kad nepaisant Baltarusijos premjero Romano Golovčenkos Rytų Partnerystės lyderių birželį duoto pažado Minskui visiškai įsitraukti į tolesnį streso testų peržiūros procesą, keičiama licencijų išdavimo tvarka skubinant AE paleidimą.

„Nerimą kelia Baltarusijoje vykstantys procesai: skubotas teisės aktų pakeitimas suskaidant licencijos išdavimą į atskiras dalis, skubotas licencijos išdavimas ir kuro krovimo pradžia. Stebėdami situaciją matome didžiulį Baltarusijos BE paleidimo politizavimą, ypač vertinant, kad visa tai daroma rinkimų akivaizdoje. Tai rodo, kad Baltarusijai iš esmės branduolinės saugos ir aplinkosaugos užtikrinimas Baltarusijos BE nėra pirmaeilis klausimas“, – laiške rašo Ž. Vaičiūnas.

Astravo AE statanti Rusijos korporacija „Rosatom“ patvirtino praėjusį penktadienį pradėjusi branduolinio kuro įkrovimą į pirmąjį AE reaktorių. Iki rugpjūčio pabaigos numatoma įkrauti 163 kuro rinkles, po to reaktorius bus įjungtas ir pasiektas minimalus kontroliuojamas lygis – 1 proc. galios.

Baltarusija skelbia, jog Astravo AE pirmąjį reaktorių prie šalies energetikos sistemos numatyta prijungti šių metų ketvirtą ketvirtį, o visa galia jis turėtų pradėti veikti 2021-ųjų vasarį.

Lietuva yra didžiausia Astravo AE, kuri statoma netoli šalies sostinės Vilniaus, kritikė. Baltarusija atmeta priekaištus dėl jėgainės saugumo. 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

AE saugumą užtikrinti gali tik patys baltarusiai, o ne koks lietuviškas goželis ar EK. Tas ir arkliui aišku, tik "ministrui" ne.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS