Energetikos viceministras: pagerintas VAE projektas yra konkurencingas | Diena.lt

ENERGETIKOS VICEMINISTRAS: PAGERINTAS VAE PROJEKTAS YRA KONKURENCINGAS

  • 3

Visų trijų Baltijos šalių energetikos kompanijų pastangomis pagerintas Visagino atominės elektrinės (VAE) projektas yra konkurencingas. Apie tokį bendrą regioninių partnerių ir strateginio investuotojo - Japonijos kompanijos "Hitachi" pareiškimą ketvirtadienį pranešė energetikos viceministras Aleksandras Spruogis.

"Šiai dienai turime bendrą regioninių partnerių ir strateginio investuotojo pareiškimą, kuriame teigiama, kad pagerintas projektas yra konkurencingas, bet yra sąlygų, kurios išeina iš projektų vykdytojų kompentencijos ribų. Šis darbas yra perduotas Vyriausybei, artimiausiu metu Vyriausybė priims tam tikrą sprendimą", - žurnalo "Valstybė" surengtoje energetikos konferencijoje Vilniuje ketvirtadienį kalbėjo A.Spruogis.

Vėliau jis BNS sakė, jog regioniniai partneriai remia naujos branduolinės jėgainės projektą, tačiau kelia tam tikras sąlygas.

"Šiai dienai mes turime konstatuoti faktą, kad projektą pagerinti galima, mes gavome pasiūlymus dėl projekto pagerinimo. Galime konstatuoti, kad regioniniai partneriai išreiškė paramą projektui, bet jie taip pat atkreipė dėmesį, kad kai kurios sąlygos, kurias reikėtų įgyvendinti, nėra įgyvendinančių kompanijų kompentencija. Todėl mes turime pratęsti diskusiją", - BNS sakė A.Spruogis.

Jis sakė negalintis detalizuoti, kokios sąlygos keliamos. Pasak A.Spruogio, kalbama ne tik apie piniginę išraišką.

"Aš nenorėčiau eiti į diskusijų turinį. Svarbiausia žinia, kad yra bendra pozicija - pagerintas projektas galėtų būti įgyvendinamas su tam tikromis sąlygomis. (...) Tai yra kompleksinis dalykas - kalba eina ne tik apie piniginę išraišką. Eina kalba ir apie finansavimo sąlygas, tam tikrų komponentų pervertinimą, apie kai kurių partnerių indėlio pervertinimą. Tai yra labai daug veiksnių, kurie galėtų būti įvertinti kitaip nei buvo daroma prieš tai", - BNS sakė jis.

Premjeras Algirdas Butkevičius trečiadienį sakė gavęs iš energetikos ministro bendrą įmonių ir investuotojo nuomonę dėl VAE projekto ir matantis galimybių jį pagerinti. Tačiau šis klausimas dar bus svarstomas politinėje taryboje ir Vyriausybėje.

Premjero atstovė Evelina Butkutė-Lazdauskienė BNS teigė, kad lapkritį turėtų būti svarstoma bendra Baltijos Vyriausybių pozicija dėl naujos branduolinės elektrinės Lietuvoje projekto.

Latvija ir Estija dėl VAE laikosi vieningos pozicijos - abi šalys pabrėžia, jog naujos branduolinės jėgainės projektas turi būti komerciškai pagrįstas ir patrauklus. Ankstesnės Vyriausybės parinktos strateginės investuotojos į VAE Japonijos kompanijos "Hitachi" viceprezidentas Koji Tanaka (Kodži Tanaka) liepą pareiškė, kad bendrovė pagerins projekto ekonomines sąlygas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Balynas

Gerb. Kęstai, iš gerų paskatų uždrausti galima viską: ir naudingų iškasenų gavybą, ir atominę ir netgi vėjo energetiką, ir galiausiai kiaulių auginimą fermose. Bet spręskite, ar galėsit kasdien pusryčiams turėti po kiaušinį, jeigu juos jums tieks kaimo moteriškutės, laikančios po 10 - 20 vištelių. Būtų labai ekologiška, bet ar kaži mes šitaip išgyventume.

Balynas

Gerb. Kęstai, iš gerų paskatų uždrausti galima viską: ir naudingų iškasenų gavybą, ir atominę ir netgi vėjo energetiką, ir galiausiai kiaulių auginimą fermose. Bet spręskite, ar galėsit kasdien pusryčiams turėti po kiaušinį, jeigu juos jums tieks kaimo moteriškutės, laikančios po 10 - 20 vištelių. Būtų labai ekologiška, bet ar kaži mes šitaip išgyventume.

Kęstas B.

Tikrieji Lietuvos šeimininkai, Lietuvos žmonės, atsitokėjo ir patys sprendžia Lietuvos likimą. Uždraudėme referendumu statyti japonišką branduolinį monstrą. Uždraudėme Žygaičiuose sukurti pramoninę zoną su didžiulėmis užteršto panaudoto ir nuodingo vandens saugyklomis [1]. Sveikiname ramiai ir užtikrintai dirbančius Lietuvos žaliuosius. Sveikiname sveiko proto nestokojantį Salamankiną. Sveikiname Premjero patarėją Juozaitienę. Sveikiname su žemaičiais vienoje pusėje atsistojusį Paksą. Ypatingai šiltai sveikiname Žygaičių bendruomenę. Jūs esate mums pavyzdys, kaip reikia išsaugoti, neduoti teršti ir neleisti išvogti mūsų gimtąją žemę. Nesėdėkime ant laurų. Vienykimės tolimesniems darbams. Dar tiek daug betvarkės gimtinėje. Daugiau apie tai - surašius Google paieškoje žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS