EP ragina stabdyti Astravo AE veiklą ir joje pagamintos elektros importą | Diena.lt

EP RAGINA STABDYTI ASTRAVO AE VEIKLĄ IR JOJE PAGAMINTOS ELEKTROS IMPORTĄ

  • 5

Europos Parlamentas (EP) ketvirtadienį priėmė rezoliuciją, kurioje apgailestauja dėl skuboto Astravo AE paleidimo ir ragina nepradėti jos komercinės veiklos, kol neįgyvendintos visos ES saugos rekomendacijos.

Rezoliucija dėl Astravo atominės elektrinės (AE) saugos patvirtinta 642 EP nariams balsavus už, 29 prieš ir 21 susilaikius, informuoja EP Informacijos biuras Lietuvoje.

Europarlamentarai reiškia susirūpinimą dėl „skuboto“ Astravo AE paleidimo ir kovą numatytos jos komercinės veiklos pradžios, nepaisant „prasto kokybės užtikrinimo bei kontrolės“, daugelio ES ir kitų tarptautinių organizacijų rekomendacijų nepaisymo bei skaidrumo trūkumo. Europos Komisija raginama glaudžiai bendradarbiauti su Baltarusija, kad elektrinės komercinės veiklos pradžia būtų sustabdyta, kol bus iki galo įgyvendintos visos ES rekomendacijos ir atlikti visi būtini saugos patobulinimai, o kaimyninės šalys – tinkamai apie tai informuotos.

Anot EP narių, elektrinės projektas „įgyvendinamas kaip geopolitinis Baltarusijos ir Rusijos projektas, keliantis grėsmę ES ir jos valstybėms saugumo, sveikatos ir aplinkos apsaugos srityse.“ Jie reiškia susirūpinimą dėl pasirinktos elektrinės vietos – vos 50 km nuo Vilniaus, taip pat netoli Lenkijos, Latvijos ir Estijos. Europarlamentarai pabrėžia, kad projektas įgyvendinamas nepaisant Baltarusijos piliečių ir nevyriausybinių organizacijų protestų, taip pat didelio incidentų skaičiaus elektrinės statybos ir paleidimo metu. EP ragina greta elektrinės esančiose valstybėse sukurti išankstinio perspėjimo apie radiacijos pavojų sistemas.

Kadangi nepaisant Baltijos valstybių susitarimo nutraukti elektros prekybą su Baltarusija elektra iš šios šalies vis dar gali patekti į ES per jungtį su Rusija, Europos Komisija raginama pasiūlyti priemones, skirtas sustabdyti elektros energijos importą iš Astravo AE ir „kitų trečiųjų šalių branduolinių objektų, neatitinkančių ES pripažinto saugos lygio.“ Kartu EP pabrėžia strateginę Baltijos šalių elektros tinklo sinchronizavimo su žemyninės Europos tinklu svarbą ir priduria, kad Astravo elektrinės veikla jokiu būdu neturi kliudyti šiam procesui.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

ALGIS

Taip rašo tik Lietuvos spauda , o EP nusispjaut įLietuvos norus , tai parodė ES užsienio keikalų ministrų pasitarimas .

Žilvinas Ručys

nepirkit rusiškos elektros ir viskas , kranelis užsisuks . O dabar put in ass ( skaityt angliškai ) perka rusijai elektrą iš asilo lukašenkos už mažesnę kainą nes iš asilo niekas neperka , put in ass ( skaityt angliškai ) parduoda rusams ir kitoms šalims rusišką elektrą už didesnę kainą nei asilo elektros kaina , tuo put in ass gauna dvigubą pelną , o jei dar skaičiuoti atomo kainą ir procentus , tai put in ass gerokai išdūrė asilą lukašenką kuris galėjo palaikyti gerus santykius su es ir gaut net paramos jei būtu statęs vėjo jėgaines ir saulės baterijas už tą pačią kainą kaip ae kaina o tai 5 770 ooo ooo eurų ,plius dar 2 230 ooo ooo uždarymas ir saugojimas n merų , viso apie 8 milijardus , o tai 10gigavatų saulės elektrinių parkas kuris atsipirktu per 7 metus , plius pvm grįžimas ir darbo vietos . Čia dar yra vieni asilai Lietuvos seimas su prezidentais

Skaitytojas

That's right!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS